Ko je Jovica Vukotić? Ubijeni vođa “škaljaraca” voleo lep život, ZABAVLJAO se sa manekenkama i starletama

Apelacioni sud u Beogradu, pretposlednjeg dana 2019. godine, doneo je odluku da su ispunjeni uslovi za izručenje Vukotića Crnoj Gori

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Jovan Jovica Vukotić prema policijskoj evidenciji vođa škaljarskog klana ubijen je danas u Istanbulu. Njegove ime godinama unazad nalazi se na stupcima crne hronike, a pripadnici suprotstavljenog kavačkog klana pokušali su da ga ubiju nekoliko puta, ali bezuspešno.

Kriminalna organizacija, koju je navodno Vukotić predvodio, imala je posebne organizovane grupe za nabavku eksploziva, vozila i plovnih prevoznih sredstava. Nekoliko dana ranije, za Vukotićem je tragala policija, a pretresani su njegovi objekti u Crnoj Gori. Za njim je raspisana i poternica zbog stvaranja kriminalne organizacije i teškog ubistva putem pomaganja.

Vukotić je u januaru ove godine podneo krivičnu prijavu protiv policije u Kotoru, jer su 22. oktobra 2020. godine naredili da dođe u policijsku stanicu u Kotoru, gde ga je vrebao plaćeni ubica. Međutim, Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru odbacilo je prijavu, jer su utvrdili da nema dokaza „da je od strane policijskih službenika Uprave policije OB Kotor izvršeno bilo koje krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, zbog čega je predmet arhiviran“.

Vukotića je oktobra 2020. godine najpre zaustavila saobraćajna policija i, kako je njegov advokat Damir Lekić objasnio ranije, nakon kraćeg razgovora saobraćajci su mu saopštili da mora da krene sa njima u OB Kotor radi prikupljanja određenih informacija. U policijsku stanicu je ušao samo Vukotić, dok je njegova pratnja morala da sačeka ispred.

Vukotićeva pratnja, dok je on unutra sedeo u čekaonici, uočila je muškarca koji kod sebe ima kriptovani telefon i upitala ga zbog čega stoji tu. To je bio Petar Mujović kod kog je kasnije pronađen i pištolj sa mecima, pored kriptovanog telefona i za kog je utvrđeno da je pripadnik nikšićkog ogranka kavačkog klana.

Sa jedne strane, Vukotićev advokat je tvrdio da je Mujovića savladalo i praktično privelo Vukotićevo obezbeđenje, te da je izuzetno zabrinjavajuće što nijedan od policajaca nije primetio naoružanog čoveka ispred stanice, dok policija nešto kasnije saopštava da je Mujović uhapšen u blizini službenog parking prostora Odeljenja bezbednosti Kotor, nakon što su inspektori uočili da osmatra objekat i parking prostor.

Mujović je kasnije osuđen na pet meseci zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija, uprkos tome što su izvori crnogorskih medija više puta saopštavali da je sprečeno Vukotićevo ubistvo, za koje je navodno izdvojeno pola miliona evra, da je u kripto-telefonu pronađen materijal koji potvrđuje te sumnja, te da je Mujović i sam policajcima priznao da je trebalo da ubije Vukotića, a kasnije pred tužiocem zaćutao.

Međutim, ovo nije prvi put da je pokušana likvidacija na njega, ali i da optužuje policiju za brojne napade na njega, zbog čega je tada rekao da „svoj život više neće prepuštati nikome u ruke“.

„Dva puta sam izašao iz kuće od kada sam na slobodi i oba puta policija hoće da me privede, pre toga mi pretresaju automobile, drže me na ulici kao glinenog goluba. Ako mi se bilo šta desi, moja porodica i prijatelji će policiju smatrati odgovornom“, rekao je tada Vukotić.

Foto: Printscreen

Jovica Vukotić je voleo lep život, provod. Bio je u emotivnim vezama sa manekenkama i starletama, a držao je i multibrend butike u Podgorici.

Vukotić je zajedno sa Stevanom Stamatovićem i Milićem Šakovićem uložio značajna novčana sredstva u otvaranje diskoteke “Beagle” u Podgorici, čiji je menadžer ubijen 2018. godine.

Vukotić je bio vlasnik više skupocenih nepokretnosti na teritoriji Crne Gore i BiH. U kumovskim je odnosima sa Ljubom Bigovićem iz Bara, koji je u rodbinskoj vezi sa Nebojšom Stojkovićem Stojketom, šefom rakovičkog klana i nepouzdanom dugogodišnjim saradnikom škaljarskog klana.

Pokušali da ga otruju u zatvoru

Da Vukotić nije bio bezbedan ni u zatvoru, te da suparnici uporno pokušavaju da ga uklone, pokazuje i slučaj iz decembra 2019. godine, kada su navodnog vođu škaljaraca pokušali da otruju cijanidom, zbog čega su uhapšena četvorica muškaraca. Vukotić se tada nalazio u Okružnom zatvoru u Beogradu gde je čekao izručenje Crnoj Gori.

Prema saznanjima nedeljnika „Ekspres“ za likvidaciju Vukotića bilo je spremljeno 10 miligrama cijanida, što je sto puta više od smrtonosne doze, a špric sa cijanidom nađen je kod osumnjičene četvorke nakon što ih je policiji prijavio komšija Vukotićeve devojke Dejane Živković.

Četvorica osumnjičenih bili su obučeni u policijske uniforme UKP-a, a došli su u sivoj „škodi“ koju inače koriste policijski inspektori u civilu.

Kako je ispričao izvor pomenutog nedeljnika, komšija Živkovićeve, koji je inače upetljan u kriminalne poslove i plašio se da ne bude ubijen, pozvao je policiju kada je primetio četvoricu policajaca koji su se sumnjivo kretali. U ulicu je poslata Interventna brigada, čiji su pripadnici pomislili da se radi o kolegama, jer su imali prsluke i kačkete UKP-a, futrole uz noge i policijske značke.

Nakon nekoliko minuta, pripadnici Interventne brigade shvatili su to u stvari lažni policajci, te su ih legitimisali, pretresli i pronašli skriveno oružje u „škodi“, kao i špric sa sumnjivom tečnošću, za koju je naknadnim analizama utvrđeno da se radi o smrtonosnom natrijum-cijanidu. Istragom je utvrđeno i da je uhapšena četvorka čekala Vukotićevu devojku sa ciljem da cijanid ubrizgaju u hranu koju je ona nosila Vukotiću.

Oni su uhapšeni pre nego što je Živkovićeva izašla iz stana, tako da do njihovog susreta nije došlo, ali se pretpostavlja da im je plan bio da cijanid, u navodnoj policijskoj kontroli devojke, tajno poprskaju po hrani koju nosi i na taj način usmrte Vukotića. Da su uspeli u realizaciji plana, Vukotić ne bi imao nikakve šanse da preživi, a njegova smrt izgledala bi kao srčani udar.

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je početkom juna 2020. optužnicu protiv četvorice muškaraca zbog sumnje da su pripremali ubistvo Vukotića, a na teret im se stavlja pripremanje krivičnog dela teško ubistvo za koje je zaprećena kazna zatvora do pet godina. Krajem avgusta ove godine, Više tužilaštvo u Beogradu podnelo je sudu treću po redu izmenjenu optužnicu koja čeka potvrdu.

Sahrana Alana Kožara

Sagovornici „Vijesti“ iz Uprave policije, objasnili su sredinom avgusta 2020. da je navodni šef škaljarskog klana imao pratnju pripadnika Centra bezbednosti Podgorica i njihovih kolega iz Bara, 31. jula, kada je Vukotić išao u Bar na sahranu Alanu Kožaru, koji je ubijen 23. jula u Grčkoj.

Prema tim saznanjima, inspektori su tog dana nadzirali sahranu ubijenog Baranina, a potom sa rotacijom ispratili Vukotića do Podgorice.

Međutim, iz Uprave policije nisu hteli da odgovore na konkretna pitanja o obezbeđivanju Vukotića, već su objasili da su tog dana „vršili pojačanu kontrolu“. Tri dana pre sahrane Kožara, Vukotić je izašao iz Istražnog zatvora u kom je bio mesecima zbog optužbi za pokušaj ubistva dvojice navodnih članova kavačkog klana, Miloša Radonjića i Vojina Stupara, kojih je oslobođen.

Sumnjičen da je pokušao da ubije Tamaru Zvicer

Foto: PRINTSCREEN

Crnogorsko Više državno tužilaštvo krajem juna 2020. obustavilo je istragu protiv Jovana Vukotića, kojeg su sumnjičili i za pokušaj ubistva Tamare Zvicer, supruge navodnog vođe kavačkog klana Radoja Zvicera.

Istraga je obustavljena gotovo četiri godine nakon pucnjave u Kotoru, iako je Vukotićev otac, sada pokojni Veselin Vukotić, Specijalnom državnom tužilaštvu još u junu 2016. godine dostavio dokaze koji potvrđuju da je njegov sin Jovan bio u Ljubljani kada je 23. maja te godine u Kotoru pucano na Tamaru Zvicer.

Inače, kako su pisale Vijesti, zgradu u kojoj Vukotić stanuje u Podgorici, policija je danima čuvala nakon što je izašao iz Istražnog zatvora. Sagovornik pomenutog portala kazao je da je dvadesetčetvoročasovno obezbeđenje postavljeno na insistiranje službenika Uprave policije, a ne na Vukotićev zahtev. Iz crnogorske policije međutim, nisu objasnili da li su i zbog čega Vukotiću dodelili obezbeđenje, niti od koga preti opasnost.

Bio je organizator grupe koja je planirala da ubije Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

BONUS VIDEO:



Izvor: Agencije

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar