Kraj 169. dana RATA: Ruski PVO u akciji, Rusi dopremili lekove u Mirnoje

U toku je 169. dan rata u Ukrajini

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: Profimedia

Nastavljaju se borbe u Donjecku. Dve strane međusobno se optužuju za granatiranje nuklerne elektrane Zaporožje, najveće u Evropi. Rusi tvrde da je Služba Ujedinjenih nacija za bezbednost i sigurnost u poslednjem trenutku otkazala posetu misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani.

23:10 – Medvedev posetio DNR: Sastao se sa lokalnim zvaničnicima, evo čemu je posvećena posebna PAŽNJA

22:52 – Ruski PVO u akciji

Ruski PVO sistemi stupili su u akciju iznad Hersona.

TASS prenosi da je ispaljeno šest raketa.

21:00 – Rusi dopremili lekove u Mirnoje

Ruska vojska je dopremila lekove u selo Mirnoje u Nikolajevskoj oblasti, rečeno je TASS-u u administraciji sela.

20:57 – Ruska PVO odbila napade na Energodar i Zaporožje

Ruska protivvazdušna odbrana odbila je napade ukrajinske vojske na grad Energodar tokom noći i nuklearnu elektranu Zaporožje jutros, saopštio je zvaničnik regionalne ruske administracije Vladimir Rogov.

– U Energodaru je bilo veoma bučno sinoć, tokom većeg dela noći i jutros – naveo je on na Telegramu, prenosi TAS S.

Prema njegovim rečima, uoči sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji u Zaporožju, ukrajinske snage pokušavaju da pogode grad i nuklearku raketnim lanserima, teškom artiljerijom i dronovima, ali je ruska PVO uspela da odbije sve “neprijateljske rakete i napade dronova”.

19:25 – Međusobne optužbe za granatiranje NE Zaporožje

Ruska i ukrajinska strana i danas međusobno optužuju jedna drugu za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje.

Ukrajinska kompanija za nuklearnu energiju Energoatom tvrdi da su Zaporožje granatirale proruske snage, dok zvaničnik regionalne ruske administracije Vladimir Rogov navodi da su Oružane snage Ukrajine granatirale drugi put danas područje nuklearne elektrane Zaporožje i grad Enerhodar.

18:22 – Moskva demantovala informacije o dobrovoljcima iz Severne Koreje

Zamenik direktora Odeljenja za informacije i štampu Ministarstva inostranih poslova Rusije Ivan Nečajev opovrgao je informacije o tome da su Moskva i Pjongjang razmatrali mogućnost slanja dobrovoljaca iz Severne Koreje.

– Obratili smo pažnju na veliki broj objava na internetu koje su pokupili neki blogeri, a koje su, navodno, stigle diplomatskim kanalima iz Severne Koreje. U objavama se predlaže da Severna Koreja pošalje do 100.000 svojih dobrovoljaca kako bi učestvovali u specijalnoj operaciji u Donbasu. S tim u vezi, želeli bismo da odgovorno izjavimo da su podaci u objavama lažni od početka do kraja – izjavio je on.

17:15 – Hromov: Rusija udvostručila vazdušne udare na UKR položaje

Rusija je udvostručila broj vazdušnih udara na ukrajinske vojne položaje i civilnu infrastrukturu u poređenju sa prethodnom nedeljom, izjavio je danas ukrajinski brigadni general Aleksij Hromov.

Prema njegovim rečima, ruski avioni i helikopteri izbegavaju da lete u dometu ukrajinske protivvazdušne odbrane, pa je zbog toga niska preciznost ovih udara, preneo je Rojters.

16:44 – Zelenski pozvao na tehnoslošku izolaciju Rusije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je danas na uvođenje tehnološke izolacije Rusije potpunim ograničavanjem isporuke uvoznih delova i rezervnih delova neophodnih za ruski vojno-industrijski kompleks.

Zelenski je poziv uputio putem video linka na donatorskoj konferenciji koja se održava u Kopenhagenu, prenela je agencija RIA Novosti.

“Pitanje izvoza komponenti i proizvoda dvostruke namene u Rusiju. Ovaj tok tehničke pomoći mora biti potpuno zaustavljen”, istakao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, mora postojati efikasan mehanizam za kontrolu svake isporuke Rusiji kako se ne bi propustio nijedan detalj koji može da se iskoristi za granatiranje.

Na video snimku objavljenom na njegovom Telegram kanalu, Zelenski je poručio da nije bilo uvoznih delova – elektronike, optike i mnogih drugih delova inostrane proizvodnje koji se koriste za izradu raketa, dronova, opreme za vezu, oklopnih vozila, Rusija ne bi imala borbeno sposobnu vojsku u savremenim uslovima.

15:51 Hromov: Rusija udvostručila vazdušne udare na ukrajinske položaje

Rusija je udvostručila broj vazdušnih udara na ukrajinske vojne položaje i civilnu infrastrukturu u poređenju sa prethodnom nedeljom, izjavio je danas ukrajinski brigadni general Aleksij Hromov.

Prema njegovim rečima, ruski avioni i helikopteri izbegavaju da lete u dometu ukrajinske protivvazdušne odbrane, pa je zbog toga niska preciznost ovih udara, preneo je Rojters.

Hromov je kazao na konferenciji za novinare da će Ukrajina poslati pojačanje u Piski, grad na liniji fronta na periferiji grada Donjecka koji je pod kontrolom proruskih snaga, u kojem se poslednjih dana vode intenzivne borbe.

Kako je dodao, tokom nedelje ruske snage su neprestano napadale Piski, izvodeći šest do sedam napada dnevno.

Proruske snage tvrde da su zauzele Piski, dok ukrajinski zvaničnici negiraju da je grad pao.

14:10 Estonija zatvara granice za Ruse sa šengen vizama

Estonija će naredne nedelje zatvoriti granice za ruske državljane sa šengenskim vizama koje je izdala ta zemlja, najavio je danas estonski ministar spoljnih poslova Urmas Rejnsalu.

“Za nedelju dana biće primenjene sankcije za šengenske vize koje Estonija izdaje građanima Rusije. Sankcija znači da će vize ostati na snazi, ali će nosioci viza biti sankcionisani prilikom ulaska u Estoniju, odnosno biće im zabranjen ulazak“, rekao je Rejnsalu na konferenciji za novinare.

Naveo je da će od sankcija biti izuzeti zaposleni u diplomatskim misijama u Estoniji i članovi njihovih porodica, osobe koje se bave međunarodnim teretnim i putničkim prevozom i oni koji imaju pravo na slobodno kretanje po zakonu EU, prenosi RIA Novosti.

Od sankcija će biti izuzete i osobe čiji je ulazak u Estoniju neophodan iz humanitarnih razloga, bliski srodnici estonskih državljana i oni koji imaju dozvolu stalnog boravka u Estoniji.

Estonska premijerka Kaja Kalas rekla je u utorak da je neophodno obustaviti izdavanje turističkih viza ruskim građanima i nazvala posetu Evropi „privilegijom, a ne ljudskim pravom“.

Nakon početka rata u ukrajini pojedine evropske zemlje predložile su da se Rusima ograniči izdavanje šengenskih viza.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je pre dva dana zapadne zemlje da zabrane ulazak svim Rusima na godinu dana.

Zelenski je u intervjuu za Vašington post ocenio da su najvažnije sankcije zatvaranje granica jer “Rusi oduzimaju tuđu zemlju”.

10:50 Loše vreme odlaže današnje isplovljavanje broda sa žitom

Brod za prevoz žitarica, koji je danas trebalo da krene iz ukrajinske luke Černomorsk, nije mogao da isplovi zbog loših vremenskih uslova, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane.

„Brod čiji je polazak iz luke Černomorsk za otpremu žitarica planiran za danas, nije mogao da isplovi zbog lošeg vremena i uslova na moru“, precizira se u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters.

Sporazum između Rusije i Ukrajine koji su posredovali Ujedinjene nacije i Turska omogućio je da 12 brodova isplove iz ukrajinske crnomorske luke od 1. avgusta.

Ovaj dogovor je postignut prošlog meseca, nakon upozorenja da bi obustavljanje isporuka žitarica iz ukrajinskih luka zbog sukoba moglo dovesti do ozbiljne nestašice hrane, pa čak i izbijanja gladi u nekim delovima sveta.

Nastavak izvoza žitarica nadgleda Zajednički koordinacioni centar (JČ) u Istanbulu u kojem rade ruski, ukrajinski, turski i pripadnici UN.

Pre nego što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, ove dve zemlje zajedno su činile skoro trećinu svetskog izvoza pšenice, navodi Rojters.

07.00 Zelenski o povratku Krima

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je u poslednjem video-obraćanju kategorički kazao da ukrajinska vojska nema nikakve veze sa eksplozijom na Krimu, ali za razliku od Rusa koji tvrde da nijedan avion nije oštećen, Kijev kaže da je devet ruskih ratnih aviona uništeno u eksploziji.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar