Dovodite sebe u veliku OPASNOST: 5 navika kojima ugrožavate zdravlje svog SRCA

Bilo bi dobro da povedete računa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Svake godine se povećava broj osoba koje pate od neke kardiovaskularnih bolesti, kao i broj osoba koje dožive srčani udar.

Pretpostavlja se da će u narednih desetak godina, srčane bolesti postati vodeći uzrok smrti ljudi na globalnom nivou.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Važno je znati da se rizik od srčanoih bolesti i samog udara, povrćava sa godinama, a da naše navike u velikoj meri utiču na pojavu i sam tok tih bolesti.

Koliko god da imate godina, nije previše rno, niti prekasno, da povedete računa o svom zdravlju. Sledećih 5 navika imaju poprilično loš uticaj na srce.

Preskakanje doručka

Preskakanje doručka u žurbi, nikako nije dobra navika. Istraživanje objavljeno u časopisu “Circulation” otkrilo je značajnu vezu između doručka i smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Noćne smene

Ukoliko obavljate posao koji iziskuje i noćne smene, trebalo bi da znate da to može da utiče negativno na zdravlje vašeg srca. U časopisu Američkog medicinskog udruženja, objavljeni su rezultati istraživanja koje je otkrilo da postoji veza između noćnog rada i bolesti srca, naročito kod žena.

Foto: Shutterstock

Jo-jo dijete

Zdrava ishrana je svakako preporučljiva, ali neefikasne i teško održive dijete, kao i variranje kilograma, mogu da imaju veoma loš uticaj na srce. Istraživanje predstavljeno na konvenciji Američkog udruženja za srce (AHA) dokazalo je da su žene koje su se ponovo ugojile nakon gubitka kilograma bile u većem riziku od srčanih bolesti.

Nedovoljan unos magnezijuma

Američki kardiolozi tvrde da je magnezijum izrazito važna materija koja utiče na preko 300 metaboličkih procesa, uključujući i srce. Nedostatak magnezijuma u organizmu, najlakše ćete prepoznati po konstantnom osećaju umora i anksioznosti, ali i trzajevima i grčenju mišića. Magnezijumom su bogate mahunarke, čokolada, avokado, pojedine žitarice, tofu sir…

Prekomerna težina

Gojaznost i loš holesterol imaju veliki uticaj na zdravlje srca, zbog čega je neophodno da korigujete ishranu i da skinete višak kilograma na zdrav način.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Lepa i srećna

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar