Kuvari tvrde: Ljudi često greše dok kuvaju testeninu, ovo je sedam “smrtnih” GREHOVA!

Ako želite savršeno jelo sa testeninom, ovo ne smete da radite

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Testenina je savršen izbor kada želite nešto da spremite brzo.

A i laka je za spremanje, uostalom, šta tu može da se pogreši, zar ne?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, profesionalni kuvari tvrde da ste u zabludi, i da često pravimo velike greške tokom kuvanja testenine.

Predugo kuvanje

Greška broj jedan koju ljudi prave je raskuvavanje testenine. Kako biste usavršili svoj naredni obrok sa vom namirnicom, pokušajte da malo kraće kuvate testeninu. Proverite preporučeno vreme kuvanja na pakovanju, a zatim ocedite testeninu otprilike minut ili dva pre tog vremena.

Ovo znači da je vaša testenina vrlo blizu postizanja željene “al dente” teksture i možete je dovršiti kuvanjem u sosu po svom izboru za ukusno i savršeno jelo od testenine.

Ne solite vodu dovoljno

Kada pravite testeninu, voda u kojoj je kuvate treba da bude prilično slana. Što slanije, to bolje. Po pravilu, koristite otprilike jednu kašičicu soli na litar vode. Takođe, izbegavajte stavljanje ulja u vodu, jer to ne pomaže kuvanju testenine i  stvari sprečava pravilno upijanje ukusa iz vode u kojoj se kuva, a kasnije i iz sosa. Na kraju ćete jednostavno dobiti masnu testeninu bez ukusa.

Foto: Shutterstock

Dodavanje testenine pre nego što voda proključa

Nemojte da dodajete testeninu u vodu sve dok ne proključa, jer bi testenina mogla da završi s kašastom teksturom, zbog toga što se njen skrob brže otapa u mlakoj vodi, zbog čega se lakše razgrađuje.

Takođe postaje teže da pratite završetak pripreme, jer većina proizvođača preporučuje vreme kuvanja koje odgovara testenini koja se kuva u ključaloj vodi. Iako nije nemoguće skuvati testeninu u hladnoj vodi, za najbolje rezultate bolje je da to uradite na tradicionalan način – u provreloj vodi.

Zaboravljate da promešate testeninu

Ako vam se ikada polovina testenine zalepila za dno ili je njena tekstura ostala nejednaka, verovatno je niste dovoljno mešali tokom kuvanja, ako uopšte jeste. Nakon što ste testeninu dodali u ključalu, slanu vodu, morate odmah da je promešate velikom drvenom varjačom da se ne bi slepila.

Povremeno mešajte kako biste osigurali ravnomerno kuvanje i spričili da se testenina zalepi za dno posude. Obratite pažnju na izbor dovoljno velikog lonca koji će rezancima dati dovoljno prostora za rast.

Foto: Gregory Johnston / Alamy / Alamy / Profimedia

Ispiranje testenine nakon kuvanja

Ako testeninu želite da servirate toplu, ne smete da je ispirate. Time uklanjate skrob iz vode za kuvanje, što znači da sos neće imati za šta da se zalepi. Jedina situacija u kojoj je prihvatljivo da se testenina ispere je kada spremate hladna jela od testenine, i na taj način zaustavljate proces kuvanja i testenina se brže hladi.

Ostavljate testeninu da predugo stoji

Verovatno testeninu cedite odmah nakon kuvanja kako biste uklonili tečnost i zaustavili kuvanje. Međutim, nemojte da dozvolite da se potpuno osuši jer kada se testenina previše ohladi, počeće da se lepi. Jedan od načina da to izbegnete je da umešate komadić maslaca nakon što je ocedite kako bi se rezanci odvojili.

Bacanje vode za kuvanje

Kada pravite testeninu, ne ozvolite da sva voda u kojoj se kuvala propadne. Skrob koji se oslobađa tokom kuvanja može da pomogne u zgušnjavanju sosa i dodatnom ukusu. Dobar savet bi bio da odvojite otprilike šolju vode za kuvanje dok cedite testeninu. Zatim, kada pravite sos, malo po malo dodajte tu vodu, dok ne dobijete željenu teksturu.

BONUS VIDEO:

 

Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

Ostavite komentar

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!