Danas je NAJSREĆNIJI utorak u celoj godini: Evo koje OBIČAJE treba da ispoštujete za sreću i mir

Veruje se da se i današnji dan provodi u krugu porodice

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Danas je treći dan Uskrsa, kada se vernici okupljaju u svojim domovima i sa članovima porodice proslavljaju ovaj praznik.

Takođe, u narodu postoji verovanje da je današnji utorak najsrećniji utorak u celoj godini, dok se svi ostali smatraju baksuznim.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Čitava nedelja nakon Vaskrsa zove se Vodena, a u njoj se posebno izdvajaju upravo Vodeni utorak. Smatra se da ovaj utorak donosi sreću i radost, a takođe je ukorenjeno verovanje da ako se dete rodi na ovaj dan biće srećno i dugovečno.

Veruje se i da je danas dobro da odete kod nekoga u goste ili na kraći put. Po verovanju u Gruži, na Vodeni utorak nije dobro bilo šta da se radi (da se pere, šije, krpi…) sa muškom odećom, pogotovo onom budućih vojnika.

Foto: Shutterstock

Prema verovanjima, Vodeni utorak je posvećen i vodi i praznuje se da bi pala kiša koja je neophodna za rast i rod useva. U Vojvodini se Vaskršnji utorak, baš kao i ponedeljak, smatra danom plodnosti.

Nevezano za kraj Srbije, univerzalno verovanje je da se na današnji dan dele sreća i radost i da je ovaj dan potrebno provesti sa bliskim i voljenim ljudima.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Blic Žena

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar