Zavodljivi ples u VAZDUHU: Sanja Obradinović o IZAZOVNOM performansu tri metra iznad zemlje (VIDEO)

Akrobatskim plesom mami uzdahe

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Filip Plavčić

Koncentrisana. Smirena. Uvežbana. S*ksepilna. U crnim čizmama sa tankim štiklama, obučena u uske helanke i sportski top ispod kog se naziru trbušnjaci, balerina Sanja Obradinović (26) visi na metalnom obruču na visini od tri metra.

Prevrće se, savija, radi špagu, ljulja obruč levo-desno, spušta se do samog poda, ali ga ne dotiče. Kaže nam da izvodi performans na „erijal hupu” i da uz muziku „živi svojih pet minuta”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Erijal hup je vrsta akrobatskog plesa i čitav performans traje najčešće kao jedna muzička numera. Akrobatski obruč ljudi viđaju najčešće u cirkusu, a ja želim da pokažem i umetničku stranu tog obruča.

Foto: Vlada Sporcic

Ovaj performans ima dušu i moraš da daš sve od sebe da bi publika osetila, videla priču i doživela emociju…

NAJVAŽNIJE SU RUKE

Atraktivna brineta tri godine se bavi ovom vrstom umetnosti, koja u Srbiji, kako kaže, nije naročito popularna. Iako je diplomirani igrač klasičnog baleta, Sanja je ipak baletanke zamenila visokim štiklama.

– Baletom sam počela da se bavim sa deset godina i to sasvim slučajno. Potpuno sam se tome posvetila i sve je bilo u znaku baleta. Igrala sam u pozorištu, sve je to bilo lepo, međutim, želela sam nešto više i donekle izazovnije. Slučajno sam se našla na akrobatskom obruču kada sam dobila poziv da nastupam u jednom klubu. Podigli su me na visinu od pet metara, gde sam se bukvalno borila za život. Tada sam shvatila da bih volela da probam da se usavršim na obruču. Potpuno sam se zaljubila i posvetila tome, iako je umetnost na ovom rekvizitu skroz drugačija od baleta. Dok su za bavljenje baletom potrebne jake noge i snažno telo, za izvođenje performansa na obruču najvažnije su ruke.

– Mora mnogo da se radi, zaista. Potrebna je velika snaga u rukama jer vas one drže da ne padnete. Svaka fizička aktivnost iziskuje određeni trening. Konkretno, moji treninzi su zamorni i teški, a često mi se dešava da mi se nakon njih povraća. Da biste se osećali prijatno i stekli pravu snagu i izdržljivost, mora mnogo da se trenira. Dva puta dnevno radim trening snage i kardi-otrening. Iako su ovde ključne ruke, ne smem da zapostavim ni noge, jer i dalje plešem.

Foto: Vlada Sporcic

Kada je porodici i prijateljima saopštila da želi da se oproba u erijal hupu, svi su bili vrlo zabrinuti.

– Oni su se plašili da se ne povredim, da ne daj bože ne padnem i ne poginem. Ipak, uvek sam bila svojeglava, i kada su videli da to želim, apsolutno su me podržali i stvarno su mi velika podrška, što je za mene najveće blago i nešto što me vuče napred. Naravno da mi se dešavalo da se performans na probama ne završi bajno, imala sam sitne nezgode, ali to nije bilo ništa strašno.

UZAJAMNA ENERGIJA

Iako je imala stalno mesto na kojem je igrala, Sanja je svoje nastupe podredila sebi, pa tako sama bira publiku kojoj će prezentovati svoju umetnost.

– Nastupam isključivo po pozivu. Znate, nije sve u s*ksi kostimu i zavodljivom plesu u vazduhu. Potrebno je da se oseti energija koju svojim pokretima prenosim na publiku. Pored povremenog angažmana u klubovima, Sanja se bavi i plesom u štiklama.

Foto: Vlada Sporcic

– To nije klasični ples u štiklicama. To je prilično senzualan ples, ali to što je ženstveno, ne mora da bude previše ženstveno da bi prešlo u vulgarno, nego treba da bude lepo i prijatno za oko. Za sve što pokazujem koristim svoje znanje iz klasičnog i savremenog baleta, kao i iz fitnesa. Mislim da svaka žena treba da prođe kroz to i da oseti lepotu sebe.

Sanja drži master klasove – otvorene časove, na koje mogu da se prijave svi zainteresovani, bez obzira na godine i fizički izgled. Kako kaže, nije bitno da li si mršava ili punija sve dok imaš želju da radiš i uživaš u sebi uz muziku.

– Devojke različite starosne dobi, od 18 do 50 godina, dolaze da zajedno plešemo. Pokazujem im osnove tehnike plesa, radimo koreografiju, a uglavnom su početnice, mada ima i onih polaznika koji su na naprednom nivou. Srećna sam i zadovoljna kada vidim kako žena s lakoćom, kroz muziku, nosi svoje telo.

Foto: Vlada Sporcic

Želja joj je da napravi svoju stalnu grupu učenika, a kasnije, kada ode u penziju, planira da se posveti malim balerinama.

– Balerine u inostranstvu idu u penziju sa 35-40 godina. Kod nas je to pomereno, pošto se balerine trude da što duže ostanu na sceni. Mislim da to nije dobro, jer publika treba da vas pamti po vašim najboljim godinama, i kada vidite da idete silaznom putanjom, prirodno je da se sklonite. Još uvek sam puna snage i želim da iskoristim ove godine i na- pravim nešto veliko.

Pogledajte u videu u nastavku teksta:

OVAJ I MNOGE DRUGE TEKSTOVE POGLEDAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA: 

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar