Џем од шипка је многима омиљена врста џема, нарочито због слатко-киселог укуса. Припрема је прилично компликована и одузеће вам већину дана, чисто да вас припремимо унапред. Али за резултат добијате изузетно укусну зимницу, џем који је одличан за палачинке или за тост за доручак.
Биће вам потребно много стрпљење, а што се тиче рецепта сигурно нећете погрешити јер смо описали кораке у рецептима до најситнијих детаља.
Инсталирајте нашу иОС или Андроид апликацију – Објектив.рс
Поред тога што је џем од шипурка укусан, он представља и здраву посластицу. Обилује витамином Ц, који је неопходан за правилно функционисање организма и очување имуног система.
Па да почнемо са рецептима!
Џем од шипка – традиционалан рецепт
Најтежи део када је у припрема у питању јесте да одвојите шипурак од кошпица, биће вам потребно неколико цедиљки, од крупнијих, ка најситнијој. Биће вам потребно само два састојка:
– 6 килограма шипка,
– 4 килограма шећера.
Припрема: Најпре је потребно да што боље очистите шипак од црних петиљки. Никако немојте да кувате џем са њима, јер џем ће имати тамнију боју и биће горчијег укуса. Дакле, добро оперите и очистите шипак.

Џем, се, заправо прирпема са сирупом од шипка, па има текстуру као мармелада. Потребно је прво кувати шипурак неко време, око 40 минута да би омекшао и да би се кошпице одвојиле од меса воћа.
Следећи корак јесте да шипак самељете у машини за млевење меса, онда ћете добити густу смесу и видећете гомилу кошпица од којих треба очистити смесу за џем од шипка.
Додајте мало топле воде у шипурак, а онда процедите кроз цедиљку први пут. Сигурно ће проћи нека кошпица кроз цедиљку зато је потребно да овај поступак поновите још неколико пута са све ситнијом цедиљком.
Компот од дуња – старински рецепт за зимницу
Немојте додавати пуно воде, смеса ипак треба да буде густа. Најбоље је додавати врелу воду јер се кошпице тако лакше одвоје од меса. Када приметите да нема кошпица, онда процедите кроз најситнију цедиљку за брашно. Тада густи сок само треба да пролази, да готово ништа не остане у цедиљки.
На овај процес ће вам вероватно проћи пар сати, те ако сте превише уморни можете оставити густи сок у фрижидер и наставити са припремом сутрадан.
Наредни корак када се припрема џем од шипка јесте да сипате сок у већи лонац и ставите да се кува. Када проври додајте 4 килограма шећера.

Потребно је да константно мешате како би се ћешер добро распоредио и како се не би улепио за дно. Знаћете да је џем готов када се појави бела пена. Њих скинути са џема, јер ако остану у њему, џем ће се знатно брже кварити због приуства ваздуха у тегли.
Слатко од дуња – рецепт БЕЗ ШЕЋЕРА
Џем од шипка преспите у претходно стерилисане тегле кутлачом. Тегле стерилишете тако што их најпре оперете па их ставите мокре да се пеку до 90 минута на температури од 90 степени. Немојте врели џем додавати у хладне тегле, јер због разлике у температури могу пући.
Умотајте тегле у ћебе и окрените их наопако како би се створио ефекат вакума. Оставите их да се хладе тако читаву ноћ. Сутрадан одложите тегле у шпајз или на неко тамно и суво место.
Овако припремљен џем од шипурка може трајати више од годину дана, а кад год отворите теглу држите је у фрижидеру.
Више не морате да се мучите: Како да одврнете ЗАГЛАВЉЕНИ поклопац од тегле?
Ако вас занима видео приказ овог рецепта, погледајте овај видео:
Џем од шипурка од готове смесе
Многе домаћице немају довољно времена (а ни живаца) да се баве кувањем шипка, па затим чишћењем од кошпица. Добра вест је да сируп од шипка можете већ готов купити на пијаци по врло приступачним ценама.
Тада је процес припреме знатно олакшан и довољно је само да прокувате шипак са шећером. Како се овај џем прави од сирупа, биће сасвим глада, те заправо представља мармеладу, јер се уопште не осећају комадићи воћа.
Компот од кајсија без конзерванса – Рецепт и пастеризација
Дакле, џем од шипка можете направити и на знатно лакши начин, однос готове смесе према шећеру је 2:1. За припрему ће бити потребно да одвојите максимално сат времена. А када правите џем од шипурка и цео поступак радите сами, биће вам потребан читав дан, а да не говоримо о гомили посуђа који касније треба опрати.
У једном балону се налази око 5 литара смесе од шипка, што значи да ће вам бити потребно 2,5 килограма шећера.
Припрема: Ставите смесу од шипка у већи лонац, додајте шећер и ставите да се кува на јачу ватру. Када проври и приметите да је почео да се згушњава почните све време да га мешате.
Домаћи џем од шљива у рерни – Проверени рецепти
Густина коју ће имати џем од шипка зависи од вашег укуса. Ако волите гушћи џем, оставите га да се кува дуже. Док је загрејан, увек ће се чинити ређи него што заиста јесте.

Зато вам препоручујемо да одвојите једну кашику, дајте јој пар минута да се охлади, тада ћете видети која је права густина џема. Када сте достигли густину коју сте желели, склоните џем са рерне.
Преспите га у претходно стерилисане тегле, затворите са металним поклопцем. Уклолико примећујете да се на поклопцу налазе знаци корозије, или да је поклопац на било који други начин оштећен, ставите прво фолију, па одна затворите поклопцем.
Окрените све тегле наопако и умотајте их у ћебе. Оставите их тако да се хладе током целе ноћи. Идеална густина се постиже када се тегле полако хладе у ћебету.
Већ сутрадан можете отворити једну теглу и уживати у џему од шипурка.
Како се прави слатко од КУПИНА – Рецепт који УВЕК успе
Ово су два начина на који можете припремити џем од шипка. Неки тврде да ће увек бити укуснији када се припрема на традиционалан начин, јер за најбоље ствари се треба потрудити. Са друге стране џем направљен од смесе из балона је, такође, изузетно укусан.
Ако сте почетник у кухињи препоручујемо вам да почнете са лакшом верзијом, па када се увежбате у припреми џема, тек онда пробајте компликованију верзију. У сваком случају овај џем није без разлога један од омиљених на нашим просторима, па и шире.
БОНУС ВИДЕО:
Коментари (0)