Novo vozilo Vojske Srbije: Moćni NTV ne poznaje prepreke (VIDEO)

Posle ispitivanja, poboljšane su tehničke, ergonomske i estetske karakteristike vozila

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Youtube / Министарство одбране и Војска Србије

Kragujevačko preduzeće “Zastava Tervo” proizvelo je lako terensko vozilo za potrebe Vojske Srbije koje je prošlo sva ispitivanja, a uz male izmene može se koristiti i u komercijalne svrhe.

Vozilo NTV namenjeno je prevozu ljudi i tereta na teškim terenima, prenosi RTS.

Posle testiranja i pređenih desetina hiljada kilometara, po najtežim terenima i vremenskim uslovima, prvih 10 vozila spremno je za isporuku.

Poboljšane mogućnosti

NTV je napravljen u dve varijante – za transport jedinica sa devet članova posade i prevoz tereta do 1,4 tone.

Stefan Jurić, tehnički direktor “Zastave Tervo”, ističe da su prednosti tog vozila njegova visoka prohodnost, automatski menjač i izuzetno prostrana kabina, koja omogućava smeštaj ličnog naoružanja i opreme posade.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Posle prototipskih ispitivanja, poboljšane su tehničke, ergonomske i estetske karakteristike vozila, što je povećalo njegovu izdržljivost.

Sve izmene plod su rada stručnjaka sektora za istraživanje i razvoj kragujevačke fabrike.

Spreman za izvoz

– Koristi nezavisno vešanje koje integrišemo u naše vozilo. U prethodnom periodu, radili smo na njegovoj prohodnosti i radijusima za okretanje. Na manjem terenu, može da izmanevriše i da se probije kroz teže prohodne uslove – objašnjava Ognjen Opančina, konstruktor “Zastava tervo”.

Takva terenska vozila za opremanje oružanih snaga – vojske i policije, ne proizvode se nigde u svetu. Novi terenac trebalo bi da zameni čitavu flotu starih vojnih vozila u Vojsci Srbije, a u planu je i izvoz.

– Prvenstveno na tržišta Severne Afrike i Bliskog Istoka, gde ima dosta kupaca. U tom smislu bi se radila neka tehnička prilagođavanja, vezana za vozila za korišćenje u pustinjskim uslovima – objasnio je Ilija Ljujić, v.d. direktora “Zastave Tervo”.

Izvor: Objektiv.rs, Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar