Otpevala je jedan hit, pa NESTALA: Sa Dejvidom Bouvijem ŠVERCOVALA mačiće, a i danas pleni lepotom (FOTO)

Svojim glasom sve je zadivila, ali je život nije odveo putem slave

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Printscreen/ vinyldaewo

Jugoslovenska pevačica Radojka Šverko bila je poznata po specifičnoj boji glasa i mnogi su joj predviđali blistavu karijeru.

Ipak, ona je uglavnom pevala po festivalima, a posebnu pažnju na sebe skrenula je pojavljivanjem na jednom od svojih prvih festivala, u Splitu 1970. godine kada je otpevala numeru Esada Arnautalića “Kud plovi ovaj brod”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Tada dvadesetdvogodišnja Radojka pokupila je četiri od šest priznanja na 10. po redu festivalu u Splitu, a svi su govorili da ne pamte takvo oduševljenje publike izvođenjem ovog šlagera.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/BzNFTYCOM1Q” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Iako je bila mlada nada domaće muzike, Šverkova nikada nije dostigla slavu kakvu je nesumnjivo zaslužila.

Jednom prilikom pričala je o svom druženju sa slavnim muzičarem Dejvidom Bouvijem kog je dva puta pobedila u muzičkim takmičenjima: u Firenci i na Malti.

“Sećam se da smo svi bili smešteni u dvorcu, a bila su posebna pravila, bilo je to specifično. Zbog očuvanja baštine i svih vrednosti nismo smeli ulaziti u obući ‘spolja’, odnosno u onoj u kojoj smo bili izvan dvorca. Svi smo dobili obuću za hodanje u dvorcu. Nekima je, s obzirom na navike, to bilo malo čudno. Dejvid je tamo bio sa verenicom Endži, ali nisu se isticali”, rekla je ona svojevremeno za 24sata.hr.

Foto: Youtube/Printscreen/vinyldaewo

Kako je rekla, druženje sa njima bilo je predivno, a zajedno su spašavali i neke mačiće.

Naime, kako je pevačica ispričala za pomenuti medij, dok su pričali o muzici čuli su tiho mjaukanje. Kada su pogledali šta je, videli su majku nesrećnih mačića i odmah se dogovorili kako će ih spasiti tako izgladnele.

U dvorcu u kom su važila tako stroga pravila nije bilo lako starati se o mačićima, pa su im krišom nosili mleko. Ipak, nisu ih tu ostavili kada su odlazili.

“Prošvercovali smo ih u dvorac, pazili na njih, a krenuli su s nama i na put. Zajedno smo išli avionom, a u torbe smo sakrili mačiće i prošvercovali ih. Mislim da je jedan otišao s muzičarom iz Holandije, a dva je uzeo Dejvid”, prisetila se Radojka dalje.

Rekla je i kako su morali da paze da ih stjuardese ne razotkriju, pa mačiće nisu smeli da izvade iz torbe. krišom su im “davali malo vazduha”, a ova avantura dodatno je zbližila nju i Bouvija.

Otpevala je Dodirni mi kolena, vinula se u sam VRH: Evo kako sada izgleda PRVA pevačica grupe Zana (FOTO)

Nastavili su da se čuju i kasnije, slali su pisma jedno drugom, a često su i razgovarali o tim mačićima.

“Bili smo neko vreme u kontaktu, znao bi Dejvid nazvati, pitao bi me kako sam, zvao me da dođem u London, a kako sam volela reklamirati našu obalu, tako sam ja njih zvala da oni dođu u Hrvatsku. Čak su i bili zainteresovani, ali na kraju ipak ništa od toga nije bilo. I on i ja gradili smo svoje karijere, on je otišao u Ameriku i tu se kontakt izgubio. Ali to je tako u tim umetničkim krugovima, a i ja sam bila supruga i majka”, objasnila je pevačica dalje za pomenuti medij.

Kako je rekla, tek kasnije je upoznala drugu stranu Bouvija, za kog se zna da je imao problema sa opijatima.

“Ja sam veliki neprijatelj takvih stvari, spadam u one koji nikad nisu tako nešto okusili. Nisam tad imala saznanja, ali posle, kad se otkrilo da je imao problema, kao da je bilo nešto drugačije, kao da su imali nekakav drukčiji miris”, ispričala je ona za 24sata.hr.

Dejvid Bouvi je 31 godinu nakon njihovog prvog susreta dolazio u Zagreb da održi koncert i ona je organizatorima uputila molbu da se vidi sa njim. Ne zna se da li je ta molba došla do njega, ali do susreta nije došlo. Pevačici je zbog toga bilo veoma žao jer je smatrala da bi to bilo lepo iznenađnje za njega.



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar