VELIKI SERIJAL OBJEKTIVA (2)

DOSIJE MAFIJA: Čume se hvalio da je MINISTARKI poklonio stan na Kopaoniku, prozivali ga da je STIPSA

Surčinac Ljubiša Buha upotrebio sve političke veze u DS da dobije poslove asfaltiranja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube printscreen

Surčinac Ljubiša Buha Čume (56) nije žalio para da bi dobio unosne poslove asfaltiranja puteva po celoj Srbiji, pa se tako hvalisao da je poklonio stan ministarki Mariji Rašeti Vukosavljević kako bi dobio posao asfaltiranja puta Beograd – Novi Sad, ispričao je Zoran Vukojević Vuk (31), svedok-saradnik na suđenju za ubistvo Zorana Đinđića, a stoji u beleškama bezbednosnih službi u koje je Objektiv imao uvid.

DOSIJE MAFIJA: Kako je Čume postao kralj podzemlja uz pomoć Brana Mićunovića i pokvarenih političara

Čume je ovo rekao u svom poslovno-stambenom kompleksu „Kotobanja” nakon što ga je Dušan Spasojević prozvao da je stipsa!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ruka ruku mije, Čume obadvije

– Po izbijanju sukoba između Dušana Spasojevića i Ljubiše Buhe Čumeta, Vuk je čuo da je na računu firme „Difens” u vlasništvu Čumeta bilo puno para, otprilike oko 60 miliona (ne seća se da li dinara ili strane valute). Te pare je neko podigao s računa, a Čume je nakon toga otvorio novu firmu, „Difens roud”. Naveo je da je Čume najverovatnije s Dragoljubom Markovićem, ministarkom Marijom Rašetom Vukosavljević, kao i s jednim saradnikom, uticajnim medijskim ekspertom, napravio dogovor o otvaranju firme u Beču koja bi se bavila asfaltiranjem puteva i koja bi preuzela radove na putu Beograd – Novi Sad, a koje je ranije obavljao Dušan Borovica.

Čume je POLUDEO nakon ovih Legijinih reči: Objektiv otkriva kako je vođa Surčinaca postao kralj podzemlja

Poznato mu je da se Borovica žalio, i da je tu napravljen neki kompromis – Borovica bi zadržao naplatne rampe, a oni bi uzeli da grade put Beograd – Novi Sad. U celom dogovoru ministarka Rašeta se nešto predomišljala, a nije mu poznato da li su je i kako ubedili oko prebacivanja para sa računa, kao i nameštanja i dobijanja poslova na tenderu.

Vukojević je naveo da je jednom prilikom u tržnom centru „Kotobanja” sedeo u društvu sa Čumetom, Spasojevićem i Miletom Lukovićem Kumom i da je tada Spasojević prebacivao Čumetu da je stipsa i da se čudio kako je dobio posao s putevima. Čume se tada pohvalio da je poklonio stan na Kopaoniku ministarki Rašeti, čiji je muž bio šef obezbeđenja pokojnog premijera – piše u beleškama iz aprila 2003. godine.

Raspitivao se za nestanak tone i po zlata u Boru

Najveću, gotovo bezrezervnu podršku iz političkog vrha Buha je imao od uticajnog medijskog eksperta s kojim je još od petooktobarskih promena 2000. bio u stalnom kontaktu. Taj ekspert je bio upoznat sa strategijom koju ima Buha i pružao mu političku podršku i dostavljao mu informacije značajne za njegovo poslovanje!

To se uglavnom odnosilo na asfaltiranje određenih deonica puteva po Srbiji, kao i na privatizaciju određenih firmi. Zbog toga bezbednosne službe nisu isključivale mogućnost da je ekspert imao udeo u profitu koji je ostvarivalo Buhino preduzeće. – Buha se, između ostalog, ponudio da tog eksperta spoji s predstavnicima izvesne austrijske firme koja je početkom 2001. bila zainteresovana za kupovinu cementare u Beočinu i cementare „Popovac”. S njima je prethodno stupio u vezu, nagoveštavajući pri tom mogućnost da njih dvojica podele višemilionsku proviziju.

Potvrđena saznanja Objektiva: Čumetov bratanac se OTREZNIO, pa priznao šta se STVARNO desilo

U istom periodu je tom ekspertu sugerisao da se raspita o nekim detaljima vezanim za nestanak 1,5 tona zlata iz borskog rudnika, pošto su mu osobe koje nije imenovao nudile da učestvuje u prodaji tog zlata u inostranstvu – opisano je u izveštaju o opservaciji Buhe.

Imao veze sa liderima Demokratske stranke

O posebno dobrim odnosima s crnogorskim donom Branom Mićunovićem, Čume je izveštavao jednog uticajnog medijskog eksperta. Kako je precizirano, drugi pravac u kojem je Čume usmerio svoje aktivnosti bilo je stvaranje privida legalnog poslovanja otvaranjem firmi posredstvom kojih je u legalne tokove plasirao kapital stečen kriminalom.

– Nakon parlamentarnih izbora 2000, Buha je posredstvom svog kuma Dragoljuba Markovića stupio u kontakt s nekim od političkih lidera demokratskih promena, kojima je ponudio svoje usluge u borbi protiv aktuelnog režima. Usluge su se uglavnom sastojale u posredovanju i uspostavljanju kontakata s tadašnjim komandantom JSO Miloradom Ulemekom Legijom, kao i u angažovanju pripadnika surčinskog klana na pružanju usluga fizičkog obezbeđenja opozicionim liderima.

Kontakte s političkim liderima Buha je iskoristio da se što bolje pozicionira među pripadnicima novih političkih struktura, sa ciljem da firma čiji je vlasnik postane nosilac najprofitabilnijih poslova u Srbiji. U odnosu prema Dragoljubu Markoviću, Čume, koji je inače samouveren, prek i nagao čovek, ispoljava veliki respekt i poštovanje, prihvatajući bez pogovora njegove instrukcije i savet, navedeno je u službenoj belešci.

Za pasoše Rambu i Glavonji 150.000 maraka

Prethodno je „pukla ljubav” između Čumeta i Šiptara, sve zbog poslova, govore operativni podaci tajne službe. – Usmeravajući se na poslove koji su naizgled legalni, Buha je postepeno gubio kontrolu nad aktivnostima kriminalne grupe koju je predvodio Dušan Spasojević Šiptar, čija je moć rasla, što je početkom aprila 2002. rezultiralo prvo verbalnim sukobom, posle čega je ova grupa nazvana zemunski klan i funkcionisala zasebno.

Kao formalan razlog prekida s Buhom, Spasojević je koristio sukob u koji je ušao s Draganom Nikolićem Tečom, jednim od najbližih Buhinih saradnika. Međutim, stvarni razlog bio je Spasojevićev bes što je Buha započeo s većim brojem legalnih i veoma profitabilnih poslova, u koje nije njega isključivao– zabeležili su bezbednosne službe. Vukojević je izjavio i da je Spasojević dao svom advokatu 150.000 maraka i da je tada kod tog branioca video orginalne pasoše za Nenada Bujoševića Ramba i Nenada Ilića zvanog Glavonja i njihove porodice, s novim identitetom. On je posvedočio da je Spasojević Dragoljubu Markoviću poklonio 20 rasnih konja s knjigama.

Čanka pozvali kao gosta da ih ne bi hapsili

U cilju proširenja svoje delatnosti, Spasojević i ekipa su uspostavili saradnju s drugim kriminacima iz Srbije, a najbliže s Nenadom Opačićem i Miladinom Suvajdžićem iz Novog Sada i Mlađanom Mićićem zvanim Pacov iz Požarevca. O bliskosti Spasojevića i Opačića govori i podatak da je vođa veterničkog klana na „plavu večeru” pozvao i sve pripadnike zemunskog klana. Zanimljivo je da je gost te večeri bio Nenad Čanak, predsednik Skupštine Vojvodine. Spasojević je tada komentarisao da je Opačić pozvao Čanka da bi sprečio eventualni dolazak policije.

Piše: Ekipa Objektiva

Ove i ostale zanimljive teme pročitajte u današnjem štampanom izdanju Objektiva.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar