Болови у желуцу настају из различитих разлога и најчешће се лече лековима. Но, чај за желудац је начин да се желудац лечи на сасвим природан начин. Оно што изазива непријатности јесу гастритис, хеликобактерија, тровање храном, проблеми са варењем. Сви ови проблеми могу бити ублажени са чајевима о којима ћемо говорити у наредним редовима.
Чај од ђумбира
Ђумбир је изузетно лековита биљка која лечи многе болести, а сматра се да се од ње прави одличан чај за желудац и за смиривање желудачне киселине. Доказано је да је чај од ђумбра добар за бол у желуцу у трудноћи зато што помаже код јутарње мучнине и код вртоглавица.
Зато се неретко користи и за оболеле од канцера који иду на хемотерапију, који, такође, имају проблема са мучнинама.
Осим тога, познато је да овај чај помаже код отицања, гасова, гастритиса, проблема са варењем.
Чај од ђумбира се прави од свежег корена ђумбира. Исецкајте што ситније око 1 центиметра корена. Потребно је да ђумбир пусти своје сокове. Додајте у шољу са врелом водом и оставите 15 минута. Након тога процедите чај.
Уколико желите да појачате ефекте ђумбира, можете додати мало лимуна и меда. Но, некима лимун смета због своје киселине.
Чај за желудац од камилице
Веровалил или не, чај од камилице представља одличан чај за желудац. Она га смирује, помаже код гасова, а њено благо дејство ће ублажити деловање желудачне киселине која се услед гастритиса попне до једњака.
Такође, помаже код дијареје, која је проузрокована проблемима са варењем. Помаже код мучнине, менструалних болова. Исто се препоручује за опуштање тела и ублажавање дејства код деловања хемотерапије која је прилично агресивна за тело и ремети цревну флору.
Овај чај се припрема тако што кашичицу осушеног цвета камилице убаците у 250 милилитра кључале воде. Оставите да одстоји 5 до 10 минута и испијте.

Напомена: немојте очекивати да ће биљни чајеви одмах имати позитивна дејства. Они неће деловати после пар коришћења. Кад је у питању чај за желудац и црева, неопходно је да будете упорни и ослушкујете свој организам.
Некад ће бити потребно и до пар недеља редовног испијања чаја – до 3 шоље дневно да бисте осетили некакве позитивне ефекте. Дакле, пар дана нипошто није довољно за побољшање симптома.
Чај за чир у желуцу од босиљка
Једна од најбољих ствари коју можете да урадите када имате узнемирен стомак јесте да попијете чај од босиљка. Овај чај за желудац се показао одличним код чира на желуцу. Симптоми чира на желуцу су осећај печења у стомаку и грудном кошу, болови у пределу стомака, вртоглавице и мучнине.
Препоручује се да се чај од босиљка пије свакодневно недељу дана, а онда је потребно да направите паузу од две недеље и наставите са терапијом.
Чај за чир од босиљка се прави тако што додате кашику сувог босиљка у 250 милилитра вреле воде. Оставите од 5 до 10 минута да босиљак пусти своје сокове, а онда процедите.
У лековите делове спадају цвет, лист или суво лишће у праху. Што значи да за овај чај можете користи и зачин који се купује у продавницама.

Чај од слатког корена
Чај за желудац од слатког корена има посебна антиупална дејства што га чини веома добрим избором ако имате болове и осећај печења у стомаку због чира на желуцу или дванаестопалачном цреву. Овај чај ће вам умањити болове који настају од ових иритација.
Наравно, када су у питању овакве болести, потребно је порменити и начин исхране. Храна за чир на желуцу треба да буде што лакша и да се базира на немасном месу, житарицама, воћу, поврћу и на мало зачина. Веома је битно да не једете индустријски прерађену храну и да се храните целовитим намирницама које имају витамина и минерала у изобиљу.
Такође, научним истраживањима је доказано да је ово одличан чај за хелико бактерију, за коју је познато да је главни узрок настанка чира на желуцу. Смањује симптоме хеликобактерије и чира тако што помаже при обнављању слузнице коже.
Чај од слатког корена се прави тако што се у 250мл вреле воде дода од 1 до 5 грама осушене биљке. Сами одредите количину која ће вам одговарати. За најбоље резултате, пијте овај чај за желудачну киселину 3 пута дневно, пре оброка. Препоручује се да се овај чај пије до недељу дана узастопно, а након тога правите паузу од три недеље, па онда поново наставите са терапијом.
Чај од чуваркуће за желудац и стомак
Чуваркућа се често налази у двориштима, користи се као украсна биљка карактеристичног изгледа. Познато је да чуваркућа има многа лековита својства, те се неретко користи и у народној медицини. Делује антиупално, нарочито када је у питању упала ушију, па је довољно пар капи дневно његовог сока, да би се бол у ушима смањио.
Такође, травари препоручују да се ова биљка користи и као чај за желудац. Верује се да је одличан за гастритис, хеликобактерију и чир. Овај чај за желудачну киселину, обнавља слузницу желуца, која се оштећује услед гастритиса. Добра је и за једњак и обнављање ткива која изгоре услед жгаравице.
За припрему ће вам бити потребно 4 свежа листа која је потребно што ситније насецкати. Можете их уситнити и у сецку. Што је биљка боље исечена то ће у чај испустити више лековитих течности. Ставите чуваркућу у 200 милилитра воде и оставите да проври. Када вода крене да кипи склоните са ватре и процедите.

Саветујемо да чај пијете сваког јутра на празан стомак, да би чај стигао да делује пре него што се желудац напуни храном. Максимална дужина коришћења је три недеље. За то време ћете сигурно осетити изостатак симптома као што су осећај печења у желуцу, надутост, гасове, киселину. Након двадесет и једног дана, направите паузу од месец и по дана, па можете поново наставити са овом терапијом уколико за то буде било потребе.
Чај од кантариона за желудац
Кантарион је у нашем народу позната лековита биљка. Чај од кантариона се користи за цревне паразите, проблеме у менопаузи, за ПМС, за смирење, а између осталог представља и одличан чај за желудац.
Оно што је највећа врлина ове биљке је да делује сасвим умирујуће на тело. Па поред тога што ће ублажити бол у желуцу, ублажиће и узнемиреност и страховања која прате сваки озбиљнији бол.
За чир на желуцу се прави мешавина чаја. За чај за желудац потребно је: 20 грама сушеног цвета кантариона, корена црног гавеза, хајдучке траве, сладића и ланеног семена. Све састојке добро помешајте и прелијте са једним литром вреле воде. Оставите нека чај одстоји 6 сати и тек након тог периода је спреман за употребу. Пијте овај чај током дана уместо воде.
Саветујемо да га најдуже пијете недељу дана заредом, а након тога правите паузу од месец дана. Па ако осетите побољшања наставите са овим третманом.

Бол у желуцу у трудноћи
Бол у желуцу уопште није ретка појава током трудноће. Она настаје кад беба толико нарасте да материца почне да притиска желудац и дијафрагму. Тада настају болови у желуцу, горушица, надимање и осећај мучнине.
Ове болове решава чај за желудац од жалфије. Једну кашику сувог листа жалфије ставите у 200 милилитра вреле воде, преклопите и оставите 10-15 минута. Процедите и можете испијати сваког дана пре оброка.
Осим што се препоручује трудницама, овај чај лечи и од хеликобактерије и чира. Ублажава симптоме гастритиса, смирује желудац, обнавља слузокожу желуца и одличан је за цревну флору и генерално за стомачне тегобе.
На ову листу се могу додати и чај од нане, зелени и црни чај који су такође ефектни код непријатности са желуцем. Но, треба да будете упорни и сами пронађете шта вама највише одговара. Оно што је сигурно је да ће вам неки од ових чајева ублажити симптоме. Уколико вам се допао овај текст прочитајте и наше рецепте за чај од раставића који помаже код упала бубрега, остеопорозе и реуме кликом на линк.
Извори:
хттпс://www.хеалтхлине.цом/нутритион/теа-фор-упсет-стомацх#ТОЦ_ТИТЛЕ_ХДР_10
хттпс://пубмед.нцби.нлм.них.гов/11275030/
хттпс://www.нцби.нлм.них.гов/пмц/артицлес/ПМЦ4137549/
хттпс://www.ресеарцхгате.нет/публицатион/304193128
Коментари (0)