FENIKS

Tenis je igra koja traje do kad Đoković ne kaže dosta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/AP/Kelly Barnes

Iako je protivnik istih, često pomislimo da je Novak Đoković lik iz video igrica. Kako bi drugačije objasnili ono što radi teniski kralj sa Banjice?

Ponestaje epiteta, reči i načina kojim bi opisali čarobnjaštvo koje poseduje srpski teniser.

Iz bezizlaznih situacija pronalazio je put do uspeha i vraćao se iz mrtvih kao niko drugi u istoriji sporta. To nije slobodna procena ili subjektivnost srpskih novinara koji će realno uvek biti pristrasni kada je Novak u pitanju – to su jednostavno fakti.

Kada je pritisak najveći i kada bi “običan” sportista pukao pod naletom emocija, tada na scenu stupa najveća snaga Novaka Đokovića – glava. Mentalna stabilnost koju poseduje u takvim trenucima graniči se sa paranormalnim. Ludost, hrabrost ili prosto Đokovićeva priroda? Nemamo odgovor na pitanje kako ovaj teniski vanzemaljac odigrava nestvarne udarce u momentima kada se nalazi pred ambisom.

Svet je ponovo video na delu koliko je moćan. Amerikanac Sebastijan Korda je imao meč loptu u finalu Adelajda, delovalo je da će naš teniser ostati praznih džepova, ali – ne bi Novak bio Novak da se nije poput feniksa vratio i odmah nakon toga poleteo do 92. titule u karijeri, kojom se izjednačio sa Rafaelom Nadalom.

Da je jednom ili dva puta uspeo da se vrati posle meč lopte protivnika, rekli bi smo da ima sreće, ali kada tako nešo uradi 16 puta – onda možemo da kažemo – genije, teniski čudotvorac, mentalna gromada…

Realno gledano, Novak je odigrao ispod svog nivoa meč protiv Korde, što je i sam rekao nakon pobede. Amerikanac je možda i više zaslužio da trijumfuje u finalnom okršaju, međutim, uzalud – jer tenis je igra koja traje do kad Đoković ne kaže dosta.

 

 

Najbolji primer toga su epski mečevi sa Rodžerom Federerom.

Nikada nećemo zaboraviti polufinale US opena i trenutak kada je Đoković spasio dve meč lopte i to spektakularnim udarcima. Američka publika je bukvalno trljala oči, jer ono što je tada uradio ostaće zauvek upisano u almanahe tenisa. Bio je u nokdaunu, Federer se već smeškao misleći da je završio posao, a onda je Novak raspalio po loptici iz sve snage. Epilog je istorija.

Šta tek reći za 2019. godinu i finale sa Federerom?!

Švajcarac i Đoković su nam priredili sigurno jedan od najboljih vimbldonskih finala ikada.

Nezaboravna je scena kada Federerova navijačica diže jedan prst, aludirajući da je Rodžeru ostao poslednji korak do nove titule i da je sve rešeno. Ponovo meč lopta i ponovo taj Novak Đoković sa druge planete. Potrudio se srpski teniser da Federeru ureže sportsku traumu u dugo sećanje.

 

Nema potrebe dalje se vraćati u prošlost i govoriti o mentalnoj snazi najboljeg tenisera svih vremena.

Vreme je da se okrenemo budućnosti i predstojećem Australijan openu, gde će se susresti sa možda i najvećim pritiskom u karijeri. Svi se sećamo prošle godine i torture koju je prošao u Melburnu. Nema sumnje da je navukao gnev tamošnjeg naroda, koji sigurno neće biti previše blagonakloni prema našem teniseru, koji ima priliku da dođe do 22. grend slem titule u karijeri (10. u Australiji).

Ne računajući prošlu godinu, Australija je tlo gde se Novak oseća kao kod kuće, pošto u zemlji kengura ne zna za poraz već pet godina i meča sa Korejcem Hjeonom Čungom.

Daleko od toga da će Đokoviću biti lako na Australijan openu, svi će imati dodatni motiv kada prekoputa njih bude bio srpski igrač, ali upravo ovakve situacije rasplamsaju teniskog vuka koji dolazi po svoj plen, po ono što mu pripada i što mu je oduzeto prošle godine.

Sada je došlo vreme za naplatu računa.

Piše: Blažo Komnenić

Bonus video:

Bogdan Obradović za Objektiv: Troicki ispao glup i treba da se povuče, Novak izigravao selektora iz senke

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar