Španija uvela HITNE MERE: Hlađenje ne ispod 27 stepeni, grejanje ne iznad 19

Spomenuta mera važiće do 1. novembra 2023

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Španska vlada pristala je da uvede “hitne mere” za uštedu energije zbog energetske krize koja se nadvila nad Evropom nakon ruske invazije na Ukrajinu, prenosi agencija Dpa. Sve zgrade u javnom sektoru, šoping-centri, bioskopi, kancelarije, hoteli, autobuske i železničke stanice i aerodromi neće smeti da spuste temperaturu ispod 27 stepeni Celzijusa leti, dok temperatura zimi neće biti viša od 19 stepeni.

Ta odluka je usvojena na sednici vlade u Madridu, a objavila ju je kasno u ponedeljak Teresa Ribera, ministarka za ekološku tranziciju. Ribera je kazala da predviđene mere moraju da budu uvedene nakon jednonedeljnog prelaznog razdoblja nakon objave u narodnim novinama.

Spomenuta mera važiće do 1. novembra 2023. Ribera je rekla kako je to početni paket koji je neophodan u “kritičnoj situaciji”. Evropa treba pomoć Španije, rekla je.

– Vreme je za solidarnost – kazala je ministarka.

Pravila za prodavnice i kompanije

Mere takođe uključuju pravila za prodavnice i kompanije da svoja vrata drže zatvorenim pomoću automatskog sistema koji se mora instalirati do 30. septembra. Cilj toga je, tvrdi vlada, sprečiti izlazak toplog ili hladnog vazduha iz grejanog odnosno hlađenog prostora.

Rasveta u kancelarijama koje se ne koriste, izlozima te na spomenicima mora da se ugasi nakon 22 sata, a u pojedinim zgradama će biti pokrenuta provera energetske učinkovitosti. Ribera je apelovala na privatni sektor da poveća udeo rada od kuće.

Španija preduzima ove i daljnje mere, o kojima će se odlučiti nakon letnje pauze, kako bi ispunila obveze preuzete u evropskom planu za vanredne situacije dogovorenom prošle nedelje. Zemlja će pokušati da smanji potrošnju gasa za sedam odsto. Španija se u početku protivila planu Evropske komisije, ali ga je naposletku, nakon dobijenih koncesija, odobrila.

BONUS VIDEO



Izvor: Agencije

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar