DETALJAN VODIČ za ishranu u epidemiji: Ovih osam namirnica jača imunitet – moraju biti na vašem meniju

Saveti zlata vredni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Pored koronavirusa koji širom sveta hara skoro dve godine, veliki broj različitih infekcija i bakterija posebno se aktivira u jesenjem periodu. Gastroenterolog dr Vojislav Perišić za Objektiv kaže da je najbolja odbrana protiv njih jak i snažan imunitet koji ćemo stvoriti zdravom i raznovrsnom ishranom.

Dr Perišić za naše čitaoce izdvaja osam namirnica koje, prema njegovom mišljenju, predstavljaju „prirodne bombe” za organizam i koje bi trebalo da se nađu na trpezi svake porodice u jesenjim danima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Foto: Masa Bandjur

REN

Ren je izuzetno važan za jačanje imunog sistema. Posebno se koristi koren, koji je veoma efikasan i predstavlja aromatičan začin. Koren rena je preporučljiv za lečenje infekcije sinusa i može čak sprečiti urinarnu infekciju. Narendani koren rena može se koristiti kao začin za salate ili glavna jela, a na primer, u kombinaciji sa medom, rešava skoro sve zdravstvene probleme. Savet za čitaoce: u staklenu teglu narendati jedan koren rena, a potom preliti sa tri do četiri kašike meda. Teglu ostaviti da odstoji nekoliko dana u frižideru, a zatim svako jutro uzimati na prazan želudac po jednu supenu kašiku. Odlična kombinacija!

KUPUS I RASOL

Kiseli kupus, baš kao i turšija ili jogurt, sadrže balans zdravih probiotičkih bakterija. Redovnim konzumiranjem fermentisanih namirnica moguće je zaustaviti kašalj, a preduprediti prehladu, grip, alergije, pa čak i dijabetes. Rasol, odnosno sok od kiselog kupusa je veoma lekovit napitak, a najpoznatiji je domaći lek protiv mamurluka, bogat vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U. Rasol je poznat i kao lek za tegobe organa za varenje i lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, ali i kaorodni lek pri smanjenju oteklina na zglobovima.

DOMAĆA SLANINICA

Domaća slanina je puna vitamina D i vitamina A, koji je značajan u trenutnoj borbi sa koronavirusom. Preporučeno je svakog dana pojesti dva šnita slanine, a posebno žute, koja obiluje beta-karotenom. Slanina je odličan izvor proteina, aminokiselina i podstiče izgradnju mišićnog tkiva. Slanina je jedan od okidača za dijabetes, visok pritisak i srčani udar, ali ove godine ona je proglašena za superhranu.

ĐUMBIR

Otkad traje pandemija kovida-19, đumbir je neizostavna namirnica na stolu svake porodice. Aktivni sastojak đumbira je gingerol, odnosno uljasta gusta tečnost koja ima svojstvo analgetika. Deluje protivupalno i antioksidativno i ima antibakterijski efekat. Nutritivna vrednost đumbira je zapanjujuća. Sadrži vitamin C, vitamine B grupe, magnezijum, gvožđe, kalcijum, kalijum, natrijum i fosfor. Ovaj neverovatan začin, zahvaljujući svojim lekovitim sastojcima, ima brojne dobrobiti za zdravlje. Često se u svrhu lekovitog svojstva priprema čaj od svežeg đumbira, koji se koristi za dobro varenje i za ublažavanje crevnih tegoba.

BELI LUK

Beli luk je od davnina poznat kao moćan prirodni lek. Naše bake i deke su ga koristile kad god bi osetile neku teskobu. Beli luk sadrži oko četiristo aktivnih sastojaka, a bogat je raznim vitaminima i mineralima. Glavni sastojak belog luka je alicin, koji poseduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko dejstvo. Može da se stavi u kuvanu hranu, ali i da se jede sirov, što se toplo preporučuje. Na prvom mestu beli luk snižava krvni pritsak, kao i nivo holesterola u krvi. Često se upotrebljava za suzbijanje prehlade i gripa, a koristan je i kao preventiva protiv ovih bolesti.

BADEMI I LEŠNICI

Bademi i lešnici su prava riznica vitamina i minerala. Oni imaju mnogo vitamina D, koji ima snažno antiinfektivno dejstvo. Lešnici usporavaju starenje i smanjuju rizik od malignih bolesti. Reguliše krvni pritisak, broj otkucaja srca, pa samim tim smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Bademi su bogati vitaminom E, koji pomaže u održavanju dobrog pamćenja, pa se često preporučuju kao namirnica za sprečavanje demencije. Vitamin E deluje preventivno na istezanje mišića. U lečenju se koriste plod, ali i list i koren lešnika ili badema.

CRVENO VINO

Crveno vino je izuzetno zdravo, a posebno kuvano. Jedna čaša kuvanog vina je pun pogodak za organizam jer ima antiupalno dejstvo, kako ne bismo dospeli u citokinsku krizu, odnosno ne bismo imali teške upalne promene. Crveno vino sadrži mnoge antioksidanse i komponente koje čuvaju srce, nervni sistem i štiti ceo organizam od oksidativnog stresa.

SKUŠA

Riba obiluje proteinima i zdravim masnim kiselinama, a predstavlja izvor zdravlja. Na samom vrhu izdvaja se skuša, koja spada u „plave” ribe i koja sadrži veliki procenat omega-3 kiselina, čak dva puta više od lososa. Odlična je za regulisanje krvnog pritiska. Bogata je i selenom, koji zajedno s proteinima stvara antioksidanse i jača imunološki sistem. Posebno se preporučuje trudnicama, zbog fosfora i magnezijuma. Skuša sadrži i kalcijum i vitamin D, koji su važni za jake kosti.

Piše: SANJA RADOVANOVIĆ

OVU I MNOGE DRUGE AKTUELNOSTI PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 20. OKTOBAR

FOto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar