Devojka (23) ostala paralizovana i na respiratoru nakon što je pojela supu koju nije dobro podgrejala

Portparol zdravstvenog centra apeluje da ovaj tragičan događaj posluži kao podsetnik da ljudi treba da dobro paze kako rukuju hranom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Olga Kononenko

Američki zdravstveni zvaničnici uputili su apel da ljudi moraju pravilno da skladište hranu i dobro podgreju kvarljivu hranu, nakon što je devojka iz Kolorada (23) ostala paralizovana i na respiratoru od smrtonosne bakterije koju je dobila tako što “nije zagrejala supu kako treba”.

Naime, Klaudija de Albukerki Selada (23) zaražena je botulizmom u februaru. Ona je u bolnici na respiratoru, jer se zarazila retkom bakterijom koja se prenosi hranom i koja napada nerve.

Devojka je, kako je ustanovljeno istragom, kupila gotovu supu, upakovanu u velikom marketu dok je radila u Aspenu u februaru. Pošto su testovi supe pokazali da ona u sebi nije imala bakteriju, pretpostavlja se da je problem na koji ju je skladištila ili kuvala.

Veruje se da je nije držala u frižider, na dovoljno niskoj temperaturi, ili da je nije dovoljno podgrejala, a moguće je i da ju je dugo ostavila posle grejanja, pre nego što ju je pojela.

Foto: Unsplash/Henrique Felix

Portparol zdravstvenog centra apeluje da ovaj tragičan događaj posluži kao podsetnik da ljudi treba da dobro paze kako rukuju hranom, piše DailyMail.

Zvaničnici pozivaju ljude da drže kvarljive proizvode u frižideru na 5 stepeni celzijusa ili hladnije, da obezbede da se hrana potpuno zagreje i da izbegavaju da ostavljaju hranu na pultu duže od sat vremena.

Bakterije koje izazivaju botulizam nalaze se u zemljištu i dnu okeana, gde mogu da ostanu na površini hrane poput voća, povrća i morskih plodova.

Topli i vlažni uski prostori kojima nedostaje kiseonik – kao što su plastične tegle i limenke – mogu da dovedu do toga da bakterije ispuštaju toksine koji napadaju centralni nervni sistem.

Određeni uslovi zagrevanja, rukovanja i skladištenja takođe mogu da stvore okruženje za rast spora bakterija botulizma i da postanu smrtonosne.

Njena sestra Luisa Albukerki napisala je na Instagramu da je njena sestra napustila posao nakon što je počela da pati od vrtoglavice, dvostrukog vida i problema sa disanjem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Malu Viana Brito (@maluvianabrito)

U roku od 24 sata, njeno celo telo je bilo paralizovano.

Stručnjaci apeluju da se svaka hrana koja se zagreva, bilo na šporetu ili u mikrotalasnoj pećnici, zagreva do kraja, jer toplota može ubiti te spore.

Namirnice sa niskim sadržajem kiseline najčešći su izvori slučajeva botulizma kao što su: špargla, boranija, cvekla, kukuruz i krompir.

Simptomi botulizma uključuju otežano gutanje, slabost mišića, dvostruki vid, spuštene očne kapke, zamagljen vid, nejasan govor, otežano disanje i probleme sa kretanjem očiju.

Infekcija koja se prenosi hranom takođe može izazvati povraćanje, mučninu, bol u stomaku i dijareju.

Porodica devojke koja je u bolnici, kaže da je ona bila u bolnici oko 50 dana, a očekuje se da će oporavak trajati šest meseci do godinu dana.



Izvor: Objektiv.rs, Daily Mail

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar