Ovaj čovek je STVORIO Arkana: Bio je siva eminencija bivše Jugoslavije, a PLAŠIO ga se i Tito (FOTO)

Za Ražnatovića se u domaćoj javnosti prvi put pročulo 1983. godine, kada je ranio dvojicu policajaca koji su došli da ga privedu po nalogu koji je izdala holandska policija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Željko Ražnatović Arkan Foto: printscreen/youtube

Stane Dolanc, jugoslovenski komunistički političar iz Slovenije i jedan od najbližih saradnika Josipa Broza Tita, bio je usko povezan sa Željkom Ražnatovićem Arkanom. Prema izvorima iz tog perioda, komandant Srpske dobrovoljačke garde je u Dolancu video uzora i idola.

Početkom osamdesetih godina, tadašnja opozicija je Dolanca upamtila po “čistkama”, budući da je na mestu ministra policije vodio borbu usmerenu na progon intelektualne elite, a pored toga, dovođen je i u vezu sa naručivanjem ubistava jugoslovenske političke emigracije u inostranstvu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ovaj moćnik bio je jedan od Titovih najbližih saradnika, a njegova ozbiljnija politička karijera je započela 1971. godine kada je postao sekretar Izvršnog biroa Predsedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, a na toj poziciji se zadržao sve do 1978. godine. Od 1982. do 1984. godine bio je na funkciji saveznog sekretara Unutrašnjih poslova. Član predsedništva SFRJ bio je od 1984. do 1985. godine, a iznova i iznova je biran za člana Saveznog saveta za zaštitu ustavnog poretka, kojim je predsedavao u drugoj polovini 80-ih godina.

Stane Dolanc važio je za sivu eminenciju u saveznoj policiji i tajnoj službi, pa iz tog razloga nije teško poverovati u tvrdnje da su mnogi zazirali od njega, a prema nekim izvorima, čak i sam Tito. Ključan trenutak u njegovom životu dogodio se 1969. godine, kada je postao član Izvršnog biroa Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, čime su mu širom otvorena vrata partijske politike. Iako je funkcija sekretara podrazumevala mandat od samo godinu dana, Dolanc je na ovom položaju ostao čitavih devet godina.

Prema pisanim izvorima i materijalnim dokazima iz tog perioda, jedan od agenata Savezne službe u vreme Staneta Dolanca je bio između ostalih, Željko Ražnatović Arkan. Na osnovu tog položaja, Arkan je imao apsolutnu protekciju i zaštitu od krivično- pravnog gonjenja srpske policije, odnosno javne i državne bezbednosti. Razlog tome je naklonost koju je stekao kod Savezne policije, obavljajući razne poslove za njih.

O razgovoru Tome File i Legije iz serije “Porodica” bruji cela Srbija: Sećaš li se šta je Arkan rekao? 

02. Međutim, tužilac Milutinović je ranjavanje dvojice policajaca definisao kao Arkanovu samoodbranu, iako su oba policajca zbog posledica povreda završila u invalidskoj penziji.

Foto: Printscreen/Youtube

Da tu nije kraj protekciji koju je Arkan, zahvaljujući svojoj povezanosti sa Dolancem, uživao, svedoči i jedan događaj iz 1990. godine. Naime, Ražnatović u društvu nekoliko svojih prijatelja naoružanih eksplozivima i automatskim naoružanjem uhvaćen u Hrvatskoj, međutim, Dolanc je odmah naredio njihovo oslobađanje i povratak u Beograd.

Arkanov sin, Vojin Ražnatović je prilikom gostovanja u jednoj emisiji otkrio da njegov otac nije voleo da govori o svojoj upletenosti u tajne službe.

– Kada sam ga jednom pitao da li je radio za tajne službe, ljutito mi je odgovorio: “Da me to više nikada u životu nisi pitao”. Uvek je to negirao. Ali neki njegovi prijatelji iz tajnih službi, koji su radili s njim, kasnije su mi pričali da je Stane Dolanc bio prijatelj s njegovim ocem, mojim dedom Veljkom, koji je Dolanca zamolio da mu pomogne oko mog oca – rekao je Vojin i prepričao razgovor svog dede sa Stanetom:

– Daj, pomozi mi, imam sina, sposoban je, ali je nestašan. Mislim da ga ubacite negde, bio bi jako dobar za službu. Dolanc je kasnije smatran za jednog od Arkanovih glavnih zaštitnika – otkrio je Vojin.

Dolanc je svoju političku karijeru završio 1983. godine, a preminuo je 1999. godine usled posledica duge i teške bolesti.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (2)

  1. Arkan je pušten zbog Tuđmanove ćerke, završila je za nekoliko sati posle Arkanovog hapšenja na ne poznatoj adresi. Morali su da ga puste.

    Odgovori

Ostavite komentar