Zamena ulja u menjaču: Čim se pojave OVI problemi vreme je da posetite mehaničara (VIDEO)

Stil vožnje igra značajnu ulogu, posebno kod sportskih modela

Foto: David Tadevosian / Alamy / Profimedia

Ulje u menjaču, automatskom ili manuelnom, trebalo bi redovno menjati, jer u suprotnom skraćujete radni vek mehanike, a može doći do ozbiljnih i skupih kvarova.

I menjači zahtevaju podmazivanje, ali se o tome manje piše. Kada je reč o automatici promena ulja savetuje se posle pređenih 90 do 120 hiljada kilometara, u zavisnosti od opterećenja automobila.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Situacija s manuelcima je malo složenija. Stil vožnje igra značajnu ulogu, posebno kod sportskih modela koji trpe agresivnije promene brzina. Ukoliko proizvođač nije naveo drugačije, ulje bi trebalo menjati oko 150 hiljada pređenih kilometara.

Prljavština pravi problem

Ulje podmazuje sve ključne delove menjača, smanjuje trenje i opasnost od korozije, a služi i za hlađenje. Vremenom, gubi svojstva i često je kontaminirano sitnim česticama prljavštine. Takve čestice skuplja filter, ali ako zapustite mašinu ulje postaje prezasićeno, prenosi Revija HAK.

Kada primetite da teže menjate brzine, posebno iz prvog u drugi stepen prenosa, nemojte ignorisati problem. Ako niste vični popravkama, bolje se obratite servisu i posao prepustite profesionalcima.

Promena ulja u manuelnom menjaču u Beogradu košta oko 4.000 dinara, dok se cena za automatski kreće između 10 i 30 hiljada dinara (u zavisnosti od modela). U narednom videu pogledajte kako to rade majstori:

Izvor: Objektiv.rs

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar