Ruže u duginim bojama su HIT u svetu, a za jednu ćete morati da izdvojite ovoliko NOVCA

Nastale su po recepu holandskog agronoma Van de Verkena

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/Free-Photos

Ruže, definitivno, spadaju, u bezvremenske cvetove.

Mnogima su upravo one omiljene.

Nekima boja nije bitna, a neki imaju svoje favorite.

Viđali ste crvene, bele, žute… ali da li ste ikada videli ruže u duginim bojama?

Ruže u duginim bojama su pravi hit u cvetu, a ako želite da ih imate u svojoj bašti. postoji tajni recept…

Za dobijanje ruža duginih boja potrebni su dobro poznavanje biljnih procesa, rascvetane bele ruže i prehrambene boje.

Sve više ljudi u svom vrtu želi da ima ruže duginih boja (Rainbow roses). One zaista i postoje, ne nastaju pomoću trikova, ali daleko od toga da je do njih jednostavno doći. I za sada se mogu jedino nabaviti rezane, za vazu.

Foto/Pixabay/Pharaoh_EZYPT

Cena ruže u duginim bojama – pet evra

Osobom koja ih je na neki način “stvorila” mnogi smatraju holandskog agronoma Petera van de Verkena (Petera van de Werken). Bilo je to sredinom devedesetih prošlog veka i na ovu ružu mnogi gledaju kao na rezultat spoja njegova znanja u vezi sa biljnim procesima i cvećarstva, kojim se bavi kao hobijem. Još uvek ih uzgaja na relativno maloj površini, ali kako postaju sve traženije i njihova proizvodnja se povećava.

Reč je o pravoj ruži, čije latice nisu jednobojne, već se sastoje od sedam različitih boja. I kao takva privlači sve veću pažnju ljubitelja cveća. Za cenu jedne u Holandiji je prosečno potrebno izdvojiti pet evra.

Foto/Pixabay/boraandmagenta

Patentirani proces bojenja

Seme za ruže duginih boja nude se na prodaju i putem raznih internet stranica, pa de Verken savetuje potencijalne kupce da ne nasedaju na to, jer se ovakve ruže još uvek mogu nabaviti isključivo kao rezani cvetovi, ali ne i njihovo seme, te upozorava ljubitelje cveća da ne troše novac na narudžbine semena, jer ružu duginih boja, neće uspeti da uzgoje.

Foto/Pixabay/goomba478

Naime, do ovakvih šarenih ruža dolazi se patentiranim procesom bojanja. Holanđanin detalje ne otkriva u celosti, ali je donekle poznato da je baza svega rascvetana bela ruža, čija se stabljika po dužini mora pažljivo razrezati na nekoliko delova, a potom svaki deo staviti u jednu od čaša vode u kojima je prethodno rastopljena neka od jestivih boja, koje se najčešće koriste za kolače.

Čini se jednostavno, ali verovatno nije. U protivnom bi većina domaćinstava u vazi imala bar jednu ružu sa laticama duginih boja. Ovako, nabaviti se mogu jedino putem nekoliko holandskih kompanija, kojima de Verken isporučuje svoje ruže duginih boja.



Izvor: Objektiv.rs, Lepa i srećna

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar