Према проценама стручњака, скоро трећина светске популације болује од малокрвности или анемије.
Постоји неколико врста анемије, а њен најчешћи узрок је губитак гвожђа.
Инсталирајте нашу иОС или Андроид апликацију – Објектив.рс
Малокрвност треба озбиљно схватити јер она може да буде индикатор других, озбиљнијих обољења.
Оно што можете одмах да урадите је да прилагодите своју исхрану, и окренете се намирницама које садрже доста гвожђа.
1. Уколико једете месо, говедина је добар извор гвожђа. Око 170 г говедине са роштиља садржи око 3,2 мг гвожђа. Погодност употребе говедине јесте то што се у производима животињског порекла гвожђе налази у феро-облику, у ком се најбоље апсорбује.

2. Месо живине (ћуретина, пачетина или пилетина) такође може да обезбеди унос гвожђа, мада значајно мање у односу на говедину. Сто грама пачетине садржи око 2,3 мг гвожђа, док ћуретина и пилетина имају око 1 мг.
3. Тамнозелено лиснато поврће, као што су спанаћ или блитва, такође је богато гвожђем.

4. Риба је богата протеинима, а мање масне врсте могу бити добар извор гвожђа. Посебно се препоручују туна, сардина и скуша.
5. Шкампи или остриге права су посластица за оне који уживају у порцији морских плодова, а поред укусног оброка, добија се здрав извор различитих нутријената, укључујући и гвожђе.
6. Уколико не једете намирнице животињског порекла, тофу може да помогне да се обезбеди оптималан унос гвожђа. Поред тофуа, биљни извори овог минерала могу бити махунарке – грашак, пасуљ или сочиво.

7. Пахуљице од интегралних житарица препоручују се као део здраве и разноврсне исхране. Поред минерала, цело зрно житарица значајан је извор биљних влакана која доприносе побољшању пробаве.
8. Јаја, иако се некад помињу у негативном контексту због масноће садржане у жуманцету, одличан су извор великог броја нутријената, укључујући гвожђе.
9. Коштуњаво и сушено воће добар је извор витамина, добрих масти, а може да послужи и као извор гвожђа. Посебно се препоручују брусница, боровница, шљиве и урме.
10. Свеже воће, такође, може да садржи гвожђе. Лубеница је обично асоцијација на летње освежење, али она је много више од тога. Један комад лубенице може да садржи 0,7 мг гвожђа, пет смокви око 1 мг, а једна јабука око 0,5 мг гвожђа.

11. Црна чоколада садржи више какаоа и такође је добар извор гвожђа. Наравно, као и све посластице, чак и ова здравија чоколада требало би да се конзумира умерено.
БОНУС ВИДЕО:
Коментари (0)