Јун и јул су месеци кајсија, вишања и трешања, у јуну већ почиње да се прави зимница од овог сезонског воћа, а најкасније је можете направити у јулу. Наравно, ако желите да ваша зимница буде од свежих плодова, а не замрзнутих. Многе домаћице се питају како џем од кајсија да не потамни, јер се светли џем од кајсија сматра најбољим.
Зато ћемо у наредним редовима дати најбоље рецепте и трикове како да ваш џем сигурно не потамни приликом кувања. Саветоваћемо вас и на шта све треба да обратите пажњу приликом кувања како бисте добили најбољи могући џем који се неће кварити. Па да почнемо…
Инсталирајте нашу иОС или Андроид апликацију – Објектив.рс
Како џем од кајсија да не потмни?
Да џем од кајсија не би потамнео, треба да обратите пажњу на неколико ствари. Како бисте спремили светли џем, који се сматра и најквалитетнијим, треба највише пажње да обратите на врсту кајсија, време које су кајсије провеле у шећеру и дужину кувања.
Како изабрати кајсије за џем?
За џем је дефинитивно најбоље да бирате зрел кајсије. Идеално је да већ имате своје дрво кајсија или да можете да набавите кајсије из комшилука. Зашто? Зато што ћете најукуснији џем добити од сасвим зрелих кајсија. Толико зрелих да су већ пале на земљу.
Треба бити брз и дежурати поред дрвета кајсија и купити сваку кајсију која је пала, јер ако се остави дуже времена у трави постаће храна за мраве и друге инсекте и почеће да трули.

Ако купујете кајсије са пијаце или из маркета, нећете моћи толико да контролишете зрелост кајсија, јер се на тезгама нађу оне које су убране, још увек тврде, или оне које стоје толико дуго, да су почеле да труле, што ћете видети по мравима на кајсијама.
Ако вам је куповина кајсија на пијаци једини избор да до кајсија дођете, препоручујемо вам да бирате мекане кајсије, оне које нису труле, које имају неки ударац и удубљење.
Не може сочније! Најкремастији и НАЈБОЉИ колач са кајсијама и плазмом (РЕЦЕПТ+ВИДЕО)
Ово је још једна ствар на коју треба да обратите пажњу. Кајсије које ситно расту, готово увек дају тамнији џем од крупних кајсија. Ако желите џем од кајсија да не потамни, најбоље је да изаберете крупне зреле кајсије које изгледају здраво.
Можете се уверити у ово тако што ћете направити одвојено теглу џема са мањим и теглу џема са крупнијим кајсијама. Кувајте џем на идентичан начин и видећете, онај са крупнијим кајсијама ће испасти светлије.

Дужина стајања кајсија у шећеру
Што дуже кајсије, али и било које друго воће стоји и оксидира то ће више потамнети. Кајсије треба да стоје у шећеру неко време пре припреме џема како би пустиле своје природне сокове, то је битно да би густина џема од кајсија била најоптималнија.
Немојте дужати кајсије у шећеру дуже од 2 сата, јер ако стоје дуже од тога, већ ћете их добити потамнеле, а нисте ни почели са кувањем. Наравно, немојте заборавити да преклопите шерпу, кофу или у чему год држите кајсије са шећером. Можете ставити и само мокру крпу преко.
Ово је битно јер ћете на овај начин смањити контакт воћа са ваздухом и спречити да у кајсије упадну нежељени инсекти.

Дужина кувања – најбитнији фактор да џем од кајсија не потамни
Питате се како да џем од кајсија не потамни? Дужина кувања је нешто што и те како утиче на то каква ће боја џема бити. Просто и једноставно, што се џем дуже кува, то ће бити тамнији.
Ту настаје проблем јер не можете скинути џем са рингле прерано, јер онда неће бити довољно густ. Кад смо већ код густине постоји један много добар трик како да проверите да ли је ваш џем довољно густ. Узмите пар кашичица и ставите на тацницу, па онда у фрижидер и ту га оставите до 15 минута.
Ово сигурно нисте пробали: Џем од црног лука (РЕЦЕПТ)
Тек онда ћете знати праву густину џема, па ако вам и даље делује превише ретко кувајте га још пола сата.

Но, да се вратимо на дужину кувања. Како да скратите време кувања, а да не користите адитиве као што су Џем-фикс. Овај адитив ће вам гарантовати праву боју џема и скратити време кувања.
Ипак, ако желите сасвим природан џем и светлу боју џема коју ћете добити коришћењем искључиво воћа и шећера, ево шта морате да урадите – немојте сав џем кувати одједном.
Ви бирате, са џемом или еурокремом: Вруће крофне које се топе у устима (РЕЦЕПТ+ВИДЕО)
Дакле, немојте користити оне огромне лонце, са дугачким варјачама које сте наследили од мајке и баке. Математика је проста, ако кувате већу количину џема, џем ће се дуже кувати и самим тим ће бити тамнији.
Што значи да треба да кувате мање количине у мањим лонцима, тиме ћете смањити дужину кувања. Ако желите џем од кајсија да не потамни, довољно је само кувати га око два сата у мањим шерпама. Добићете око 3 тегле џема, али ће изгледати тачно онако како бисте ви волели.

Наравно, ако желите више тегли, мораћете кувати из више тура, али добићете резултат који желите.
На крају крајева, сасвим је у реду да добијете и џем који је тамнији него што би требало. Многи квалитет џема од кајсија одређују по његовој боји, али не мора нужно значити да је тамнији џем од кајсија лош џем. Своди се на то колико је вама битна боја и колико сте спремни времена и труда да одвојите како бисте добили боју која је перфектна.
Џем од кајсија да не потамни – рецепти
Сада када знате како да џем од кајсија не потамни, даћемо вам пар проверених рецепата како да спремите најукуснији домаћи џем од кајсија. У овим рецептима су вам увек потребна само два састојка: кајсија и шећер. Готово је немогуће да се не запитамо како нешто толико укусно може да има само два састојка.

Основни рецепт како направити џем
Биће вам потребни следећи састојци:
– 2,5 килограма зрелих кајсија,
– 1,5 килограма шећера.
Што се кајсија тиче, када се из њих изваде кошпица остаће вам око два килограма кајсија. Кошпице можете осушити на сунцу и касније пажљиво излупати чекићем и јести њихову унутрашњост. Кошпице кајсије су изузетно здрав и садрже витамин Б17 који се ратко налази у храни. Но, немојте јести више од пар комада на дан, јер садрже и цијанид.
Што се тиче шећера немојте додавати више шећера него што је овде написано. Ово су мере за прилично сладак џем од кајсија, те ако волите онај који је мање сладак, а има више киселкаст укус, препоручујемо вам да смањите количину. На исту меру можете додати и килограм и 200 грама шећера.
Припрема: Оперите и ољуштите кајсије. Сваку од њих је потребно исећи на 3, 4 дела. Потом у њих поспите килограм и по шећера и оставите их да одстоје неко време, да пусте воду.
Ставите шерпу са кајсијама на ринглу и подесите на најјачу температуру. Тако кувајте пола сата. Након неког времена, џем ће постати течан и на врху ће се појавити пена.
Како се прави слатко од вишања? – Према рецепту наших бака
Та пена представља ваздух који се пење на врх и њега треба да покупите кашиком са џема. Немојте га ни случајно оставити, јер ће због писуства ваздуха у тегли џем трајати много краће, брже ће се покварити.
Након пола сата кувања смањите температуру на минимум и оставите тако да се крчка барем још пола сата. У последњих пола сата кувања, џем ће почети да се згушњава. Зато је потребно повремено га помешати, како се ништа не би залепило на дно.

Док се џем и даље кува оперите тегле и ставите их да се пеку у рерни на температури од 100 степени. Тегле су стерилне оног тренутка када се осуше од воде. Пребаците кутлачом џем у тегле и оставите још пола сата на температури која не прелази 100 степени у рерну, како тегле не би пукле.
Довољно је да држите онолико дуго док се на врху не појави корица, то ће додатно продужити век трајања џема. На крају, окрените тегле џема наопако и оставите тако да стоје неко време док се не вакумирају. Ако желите да ваш џем од кајсија не потамни, ово је прави начин прирпеме.
Џем од кајсија да не потамни са лимуном – рецепт
Овај рецепт за џем од кајсија је мало компликованији, али је једноставан и нема много састојака у њему. Ево који ће вам састојци бити потребни:
– 2 килограма кајсија,
– 1,4 килограма шећера,
– пола лимуна,
– 1 кесица ванилин шећера.

Припрема: Оперите кајсије и ољуштите их од кошпица. Одстраните све труле делове, пазите да из кајсија извадите све црве и друге инсекте који се ту могу наћи. На килограм кајсија иде отприлике 700 грама шећера, па додајте по тој сразмери онолико шећера колико вам остане кајсија када их ољуштите.
У кајсије додајте сок од пола лимуна, ванилин шећер и шећер. Оставите кајсије да одстоје у шећеру два сата. Толико ће им бити довољно да пусте сок. Према неким рецептима кајсије се остављају целу ноћу шећеру, али на тај начин џем од кајсија нема шансе да не потамни, јер ће предуго бити на ваздуху.
Сок од вишања без кувања – Старински рецепт
Кувајте џем на најјачој температури, скините пену са врха. Пену не морате бацити, њу можете у пар дана након кувања џема искористити за палачинке, на пример.

Када џем крене да се згушњава, тада је време да смањите ватру и оставите да се крчка док се довољно не згусне. Потребно је често мешати, јер се ништа не семе залепити за дно. Када је ваш џем густ и светао, склоните га са рингле. Оставите да се мало прохлади и преспите у стерилне тегле.
Окрените тегле џема наопако и оставите тако да одстоје преко ноћи. Након тога тегле џема држите на хладном и сувом месту. Овај рецепт је уједно и један од најбољих начина како да џем од кајсија не потамни.
КОШТИЦЕ...КОШТИЦЕ!!1 НЕ ПОСТОЈИ У СРПСКОМ ЈЕЗИКУ ДРУГА РЕЧ ПГОТОВУ НЕ КОШПИЦА
Не казе се кошпица већ коштица. Не ружите Српски језик!!!
сyдницатеоне поздравляет всех с новым годом!