Otkrivena zanimljiva priča iz Tokija: Poznato ko je plakao kada je Ivana Španović ostala bez medalje

Do početka Olimpijskih igara u Parizu ostalo je još tačno 100 dana

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/youtube/diamondleague

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković je govorio o tome kako teku pripreme za najprestižnije sportsko takmičenje.

“Posle Tokija prvi dan, mi smo krenuli da se spremamo za sledeću Olimpijadu, kao što ćemo raditi i posle Pariza. Kako se približava, tenzija raste kod trenera, sportista, funkcionera, kod ljudi koji rade u komitetu. Opšta mobilnost” – kazao je Maljković.

Maljković je istakao da Srbija ima 82 sportista trenutno na spisku, pri čemu je Lazar Kovačević poslednji koji je obezbedio kvotu.

“Realno, možemo u svim sportovima da uzmemo kvotu. I u rvanju i u streljaštvu da uzmemo još neku. Tenis tek posle Rolan Garosa se prijavljuje ko će da igra. Tekvondu imamo priliku, Boksu. Ako muška odbojka prođe, imaćemo između 115 i 120 sportista, što je više u odnosu na Tokio. Ipak, tamo smo tada bili jedinstvena ekipa, jer smo imali pola muškaraca, a pola žena. Sada će mislim biti više devojaka”.

Maljković je izjavio da će finalni spisak sportista biti formiran mesec dana pre početka Olimpijskih igara. Na same prognoze nije želeo da troši puno reči, ali je istakao kako očekuje uspehe, a otkrio je i nepoznatu anegdotu sa Olimpijskih igara u Tokiju.

Foto: Printscreen/youtube/K1Televizija

– OI su najveća fešta na svetu. Tu se ulaže ogroman novac, brane se boje zemlje, tradicija… Veliki je pritisak na sportiste. Bio sam na sedam F4 u košarci, taj pritisak i ovaj na OI, ne mogu da se mere. Znaš da te gleda ceo svet, koji je spreman da te kritikuje ili veliča. Moja ekipa, koja je jako dobra, sastoji se od 25 mladih ljudi, među kojima su Milica Mandić, Marija Ristivojević, Žarko Zečević, Đorđe Višacki, koji vodi tu grupu. Oni dobro rade. Prenosimo im iskustvo, mir, obilaze sportiste svaki dan… Ne volim prognoze, besmisleno je. Do sada smo na OI osvojili najviše devet medalja. Imamo očekivanja i mislimo da smo sposobni da osvojimo više od devet medalja. Da li će to da se desi, ne znamo. Ko je pomislio da Novak Đoković neće da osvoji medalju u Tokiju ili Ivana Španović. Goran Obradović je plakao, koliko mu je teško palo, ja sam ga tešio, jer svi znamo kolika jeIvana Španović heroina i šampionka. Taj dan ako Srbija generalno bude imala tu vrstu pomoći (sreće), možemo da ostvarimo uspeh – istakao je Božidar Maljković.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije dotakao se potom i bezbednosti na Olimpijskim igrama.

– Dobro poznajem Pariz i kada sam čuo za tu trasu, shvatio sam da ju je jako teško obezbediti. Trideset hiljada francuskih policajaca, koji su perfektni, nije dovoljno. Oni traže pomoć, jer je ta ruta veoma nezgodna. U Tokiju smo znali da imamo neprijatelja, a to je bila korona. Svaki dan smo se testirali i podnosili tu vojničku disciplinu, ali ovde su veliki izazovi, posebno zbog dva rata. Neće biti lokacije koje su nepristupačne policiji – naveo je Maljković.

Za kraj, prokomentarisao je izbacivanje karatea iz programa OI i uvođenje brejkdensa.

– Karate je jako popularan u Francuskoj. Postoji neka nesloga između dve asocijacije i dok se ne smire, MOK neće da ih vidi. Svaka zemlja koja organizuje OI ima prava na dva do tri nova sporta. Pariz je izabrao brejkdens, vožnju bicikla BMX, sportsko penjanje i surfovanje – zaključio je Maljković.

Podsetimo, do početka Olimpijskih igara u Parizu ostalo je još tačno 100 dana.Izvor: k1info.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar