На четвртом семинару о производњи шећерне репе у Новом Саду, посвећеном њеној преради, МК група је саопштила да је производња шећера увећана за 30 одсто у односу на прошлу годину. Према речима директора компаније „Суноко” Слободана Кошутића, у регионима Бачке производња је скоро 65 тона по хектару, док је у регионима Срема и Баната око 50 тона. Више од два милиона тона је производња шећерне репе у Србији, међутим, просечна дигестија је била на нивоу 15 одсто, тако да је то довело до мањег приноса по тони шећера, односно укупна производња шећера због ког се шећерна репа и гаји већа је од 300.000 тона у Србији, рекао је Кошутић, преноси Танјуг.
За 2024. годину очекује се више од 40.000 хектара за производњу шећерне репе. Шећерна репа је ове године најисплативија култура у пољопривреди и тај резултат ће вероватно дати принос који су остварили наши пољопривредни произвођачи. „Наравно, и субвенција коју очекују од државе и подршка ’Сунока’ да им ми обезбедимо све што је потребно за производњу”, казао је Кошутић.
Директор истраживачко-развојног центра Саша Рајачић очекује да ће производња ове године бити довољна не само за домаће тржиште већ и за извоз. „Унапредили смо значајно препоруке које се тичу ђубрења, радимо анализе земљишта по најновијим методама. Сузбијамо коров и принуђени смо да све више користимо неке алтернативне методе којима можемо да заменимо хербициде”, навео је Рајачић.
Иако су анализе у августу упућивале на рекордну годину у погледу приноса шећера по хектару, ситуација са гумозним кореном шећерне репе у Банату и Срему ове године резултираће просечним петогодишњим приносом. Захваљујући шећеранама у Врбасу, Пећинцима и Ковачици, „Суноко” ће и ове године подмирити све потребе домаћег тржишта за шећером, док ће један део извозити.
Коментари (0)