UPOZORENJE METEOROLOGA: Zbog potopa u Srbiji veoma OPASNO raste nivo jedne veće reke

Srbija i naše područje i dalje su pod utucajem su snažnog ciklona

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/realflashpix

Kišni talas nastavlja se u Srbiji, situacija sa poplavama i bujicama je vrlo kritična u mnogim delovima zemlje.

Srbija i naše područje pod utucajem su snažnog ciklona, čiji se centar u prizemlju nalazi iznad Jonskog mora i juga Grčke, dok se centar na visini nalazi iznad centralne Evrope. Istovremeno, nad našim područjem u sklopu visinskog ciklona prostire se i veoma duboka visinska dolina i to sve do Mediterana

I ovog poslepodneva kiša pada u većem delu zemlje i praćena je pljuskovima, a najobilnijih padavina trenutno ima na istoku zemlje.

Kiša sa pljuskovima širom Srbije nastaviće se i u toku poslepodneva i večeri, a najmanje padavina biće u Bačkoj i u Sremu.

U poslednjih 36 sati širom Srbije pale su ogromne količine padavina, a najviše u centralnim predelima i Rsinskom okrugu, lokalno i do 100 mm. Kako je zemljište već natopljeno i prezasićeno vodom, a reke imaju visok vodostaj, novi talas padavina samo je pogoršao već veoma kritičnu situaciju, pa se danas mnogi predeli Srbije bore sa poplavama i bujicama. Inače, širom Srbije od početka juna pale su ogromne količine padavina, pri čemu su padavine zbog lokalnih pljuskova i oluja bile neravnomerno raspoređene, pa su tako neke lokacije dobile za par sati padavine koje u proseku padnu za mesec dana, a svega nekoliko kilometara dalje nije bilo ni kapi kiše.

Ove sedmice padavine nisu lokalnog karaktera, već na nivou većeg dela Srbije, pri čemu je samo od početka ove sedmice ponegde palo preko 250 mm, a od početka juna preko 300 mm kiše, što je i za tri puta veća količina padavina nego što u proseku padne tokom celog juna. Najmanje padavina ove semdice bilo je na severu Vojvodine, čak su mnoga područja prošla i bez kapi kiše.

Najkritičnija situacija je u centralnim, zapadnim, istočnim i jugoistočnim predelima. U više od 45 opština i gradova proglašeno je vanredno stanje. Poplave su rušile mostove, nosile vozila, a uništavale puteve. Evakuisano je više od 120 osoba. Prethodne noći reka Lepenica poplavila je Kragujevac.

Usled veoma obilnih padavina izlilisi su skoro svi manji tokovi u slivu Zapadne, Južne i Velike Morave, a kritično je bilo i u slivu Kolubare. Sada ogromna količina vode ide ka Velikoj Moravi, tako da će ova reka u naredna 24 do 48 sati zabeležiti ogroman porast, ponegde i preko dva metra, uz prevazilaženje redovne odbrane od poplava.

U naredna 24 sata širom Srbije i dalje se očekuju kiša i pljuskovi sa grmljavinom, a najobilnijih padavina biće u centralnim i severoistočnim predelima Srbije, u Pomoravlju i u Braničevskom okrugu, uz dodatnih 30 do 50 mm kiše, lokalno na severoistoku i više, pri čemu se ogromna opasnost očekuje na manjim bujičnim tokovima, a potencijalna opasnost očekuje se i na slivu Peka, Mlave i Timoka, uz izlivanja manjih tokova u slivovima ovih reka.

Na mnogim lokacijama poplave i bujice se očekuju zbog nemogućnosti da odovodni i kanalizacioni sistemi prihvate ogromnu količinu atmosferske vode u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Kada je reč o Dunavi i Savi, nivo ovih reka ima srednji vodostaj i narednih dana neće beležiti značajnije promene, tako da nema opasnosti od kritičnih vrednosti i poplava.

Padavine će se nastaviti i tokom subote, ali će u Vojvodini, osim na jugu i istoku Banata biti suvo. Dobra vest je da će padavine u subotu do kraja dana slabiti, ali se na jugu i istoku Srbije očekuju i u nedelju ujutro i prepodne, pri čemu će u drugom delu uslediti razvedravanje.

Stabilizacija vremena koja se očekuje u nedelju biće uvod u pravo letnje i sunčano vreme od ponedeljka.



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar