Nije sve do roditelja: Kako bebine OČI dobijaju boju i zašto se ona vremenom menja?

Genetika igra najveću ulogu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Veliki broj beba, naročito one svetlije puti, rađaju se sa izrazito plavim očima, iako oba roditelja, pa i bake i deke, imaju tamnije oči.

Zbog čega se to dešava?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prema rečima Daglasa Frederika, dečijeg oftalmologa, razlog tome je mala količina melanina, pigmenta koji daje boju očima, kosi i noži, kod novorođenčadi. Upravo količina melanina u šarenici (obojenom delu oka) u kasnijem životu određuje boju očiju čoveka.

Koliko će se melanina naći u očima bebe, zavisi isključivo od genetike. DNK koji beba nasleđuje od roditelja određuje da li će bebine oči biti smeđe, plave, zelene ili neke druge boje.

Bebe se rađaju sa plavim očima jer oči ponekad ne proizvode puno ili uopšte ne proizvode melanin dok je beba u materici. Nakon rođenja, kada je beba u kontaktu sa svetlošću koja podstiče proizvodnju melanina, boja očiju može da se promeni.

– Važno je razumeti da nije boja pigmenta ta koja je uzrok promene. Ne postoji plavi, sivi, zeleni ili smeđ pigment u oku – objasnio je doktor Frederik i dodaje kako je jedini pigment koji svi ljudi imaju u očima zapravo smeđ, a količina tog pigmenta određuje boju koju vidimo na ljudima.

Foto: Shutterstock

U formiranju boje bebinih očiju, odnosno količine pigmenta, ne utiču samo geni oca i majke, pa nije redak slučaj ni da beba čiji roditelji imaju smeđe oči, bude rođena i odraste sa plavim. Ovo se dešava ako roditelji imaju gene za plave oči negde u genetskoj konstituciji, odnosno ako imaju mutirani gen koji se može preneti kroz niz generacija kao recesivan.

Dakle, ukoliko, na primer, baka sa očeve strane ima zelene oči, beba takođe može da ih ima. Ipak, boja očiju se ne može predvideti.

– Niko, uključujući i lekare, ne može da predvidi koju boju očiju će imati dete kada poraste – objašnjava dokto i dodaje da ni izloženost svetlosti ni hrana koju beba jede, ne mogu da pobede nepredvidivi uticaj genetike.

muška imena
Ilustracija,foto: Shutterstock

Prema rečima stručnjaka, najveća promena boje očiju je vidljiva u periodu od 6. do 9. meseca po rođenju.

– Promena je zaista postepena da možda nećete ni primetiti sve dok se jednog dana vaše dete ne probudi i iznenadi vas sa drugačijom bojom očiju – objašnjava oftalmolog.

Većina beba dobije svoju trajnu boju očiju do prve godine, mada, prema rečima doktora Fredrika, kod neke dece boja očiju može da se menja sve do šeste godine. Ipak, takvi slučajevi su veoma retki.

U svakom slučaju, bebina boja očiju promeniće se bez ikakvog uticaja na vid ili neke druge probleme s očima. Ukoliko ste primetili da se boja promenila na jednom oku ili ako uočite da su bebine oči mutne, posetite pedijatra ili dečijeg oftalmologa.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, bebologija.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar