Ivo Andrić je na današnji dan postao dobitnik Nobelove nagrade: Ove reči nikada nećete zaboraviti

Smatrao je da je ova nagrada izuzetno priznanje za celokupnu književnost svoje zemlje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/AFP

Na današnji dan 1961. godine Ivo Andrić je saznao da je dobitnik Nobelove nagrade. Vest je primio telefonom u svom stanu u centru Beograda, koji se nalazi na današnjem Andrićevom vencu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Tada je kratko prokomentarisao da Nobelovu nagradu smatra izuzetnim priznanjem za celokupnu književnost svoje zemlje.

Svečana dodela nagrade je održana nešto kasnije, 10. decembra u dvorani Koncertnog doma u Stokholmu. Tada je dr Andres Esterlang o Andriću rekao sledeće:

Uvek ste mislili pogrešno: Ivo Andrić nije dobio Nobelovu nagradu za delo “Na Drini ćuprija”

“Andrić nosi u sebi mnogo nežnosti za ljude, ali ne uzmiče pred strahotama, niti pred nasiljem, koje pred njegovim očima, pre svega, potvrđuje stvarnost zla i postojanja. Majstor je jednog sasvim ličnog originalnog kruga motiva, on otvara jednu dosad nepoznatu stranicu svetske hronike i obraća nam se iz dubine napaćene narodne duše Južnih Slovena.”

Tada je Ivo Andrić u svom izlaganju izgovorio reči koje nikada nećemo zaboraviti:

“Biti čovek, rođen bez svog znanja i bez svoje volje, bačen u okean postojanja. Morati plivati. Postojati. Nositi identitet. Izdržati atmosferski pritisak svega oko sebe, sve sudare, nepredvidljive i nepredviđene postupke svoje i tuđe, koji ponajčešće nisu po meri naših snaga. A povrh svega, treba još izdržati svoju misao o svemu tome. Ukratko: Biti čovek to je ono što je bitno!”

Eh, to je bio Sajam knjiga: Ovako je Andrić potpisivao svoje romane u Beogradu

Naglasio je šta dobijanje Nobelove nagrade znači za njega, ali i za njegovu domovinu:

” Moja domovina je zaista mala zemlja među svetovima kako je rekao jedan naš pisac i to je zemlja koja u brzim etapama, po cenu velikih žrtava i izuzetnih napora, nastoji da na svim područjima, pa i na kulturnom, nadoknadi ono što joj je neobično burna i teška prošlost uskratila. Svojim priznanjem vi ste bacili snop svetlosti na književnost te zemlje i tako privukli pažnju sveta na njene kulturne napore i to upravo u vreme kad je naša književnost nizom novih imena i originalnih dela počela da prodire u svet, u opravdanoj težnji da svetskoj književnosti i ona da odgovarajući prilog. Vaše priznanje književnosti te zemlje znači nesumnjivo ohrabrenje tom prodiranju.”



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar