INTERVJU Jelena Janjić, pedagog i porodični savetnik

Jedan razgovor sa pedagogom može da promeni CEO ŽIVOT, treba ga obaviti na vreme

Osnovci i srednjoškolci sada biraju buduću školu, fakultet, profesiju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Arek Socha/ Pixabay

Odluka o tome kojom ćemo se profesijom baviti jedna je od najvažnijih odluka koju treba da donesemo u životu.

I upravo baš sada veliki broj osnovaca i srednjoškolaca bira buduću školu, faklutet odnosno zanimanje. Neka deca još od „malih“ nogu znaju čime će se baviti, te slede svoj san. Druga se odlučuju na osnovu talenta koji poseduju ili ljubavi prema određenoj profesiji. Međutim, ima i onih kojima teško pada donošenje odluke “za ceo život”. Zato neodlučnima test profesionalne orijentacije može pomoći.

dilema,koji posao
Foto/Gerd Altmann/Pixabay

„Često se dešava da pred završetak jednog nivoa školovanja adolescent ostaje sa Mladi pokušavaju da zamisle svoju budućnost i odgovore na pitanja – Da li je bolje učiti ono što vole ili ono što će im kasnije pomoći da se lakše zaposle? Kako da donesu odluku ako se još uvek nisu „pronašli“ i nisu sigurni ka čemu žele da se usmere? Ili pak, ukoliko imaju više interesovanja, kojem bi trebalo dati prioritet?“, samo su neka od pitanja koja sa kojima se suočavaju osnovnci i srednjoškolci, kaže za Objektiv Jelena Janjić, pedagog i porodični savetnik u Centru za psihoterapiju Dr Višić.

Šta je profesionalna orijentacija?

Profesionalna orijentacija je proces, sačinjen od više stručnih postupaka, koji pomaže mladoj osobi da donese odluku koja se tiče budućeg zanimanja ili nastavka školovanja, a na osnovu svojih interesovanja, sposobnosti i osobina ličnosti.

„Prvi deo profesionalne orijentacije uključuje testove sa pažljivo odabranim pitanjima. Pri testiranju se procenjuju različite sposobnosti – verbalne, numeričke, perceptivne, apstraktno razmišljanje. Rešavajući zadatke, učenici uočavaju svoje prednosti, kao i one oblasti u kojima su manje vešti i koje su izazovne za rad“, objašnjava Janjić.

Foto/Gerd Altmann/ Pixabay

“Da li sam timski igrač ili više volim da radim individualno, da li mi prija terenski rad ili kancelarijski prostor, da li me više privlači rad sa kompjuterima ili sa ljudima, rutina ili kreativnost…samo su neka od pitanja koja su značajna za odabir škole, fakulteta ili zanimanja” navodi naša sagovornica i dodaje da “testovi pomažu učeniku da otkrije svoje vrednosti, interesovanja, očekivanja, i osobine ličnosti koje se cene u različitim profesijama”.

Profesionalna orijentacija uključuje i savetodavni razgovor sa psihologom na osnovu rezultata dobijenih testiranjem.

“U razgovoru se osobine ličnosti, sposobnosti i interesovanja učenika dovode u vezu sa budućim koracima. Koje su to sposobnosti koje mogu da im pomognu u budućem radu? Za koje vrednosti se zalažu, a koje su prisutne u nekoj profesiji? Često, adolescenti nemaju dovoljno znanja o mogućnostima školovanja, određenim zanimanjima i tržištu rada. Ovaj razgovor za njih predstavlja “prozor” u realan svet”, ističe sagovornica Objektiva.

Test profesionalne orijentacije je namenjen svim uzrastima.

prof.orijentacija
Foto/Gerd Altmann/ Pixabay

“Služi kao orijentir i odraslima kada odluče da menjaju svoj posao. Ipak, najčešće je namenjena učenicima koji se nalaze na prelazu dva nivoa školovanja. Na profesionalnu orijentaciju češće idu učenici srednje škole, jer su im već formirana određena interesovanja, vrednosti i crte ličnosti. Nije retkost da i učenici osnovnoškolskog uzrasta rade test profesionalne orijentacije, posebno kada se odlučuju za stručne škole”, kaže Janić.

Zašto je profesionalna orijentacija značajna za mladu osobu?

“Pre svega pruža mogućnost upoznavanja sebe na dinamičan način. Osnažuje samostalnost učenika u donošenju odluke koja unosi najveću promenu u njegovom životu. Upućuje mlade osobe na uviđanje važnosti usklađivanja ličnosti i interesovanja, jer u kasnijem životu posao postaje važan deo identiteta. Zadovoljstvo poslom, kao i uspešnost u onome što radimo, uticaće i na ostale aspekte života. Individualnim savetodavnim razgovorom, učenik razrešava sopstvene dileme i dolazi do novih uvida, na osnovu kojih na kraju samostalno donosi odluku “po svojoj meri”, napominje naša sagovornica.

Koja je uloga roditelja u profesionalnoj orijentaciji?

Veliku ulogu u odabiru buduće škole i profesije imaju i roditelji, pa se mnogi odlučuju da nastave njihovim putem i da ih naslede.
„Uloga roditelja se ogleda u podržavanju deteta, u hrabrenju da se ne treba plašiti „rezultata“ testa, jer on može poslužiti u razrešenju dileme“, kaže sagovornica Objektiva.

Zapamtite, test profesionalne orijetacije crte ličnosti mlade osobe dovodi u vezu sa budućim zanimanjem.

profesionalna orijentacija
Foto/Gerd Altmann/ Pixabay

„Izbor buduće škole, fakulteta odnosno profesije jeste najvažnija odluka, koja u životu mlade osobe donosi najveću promenu, ali isto tako je veoma prirodno da jednom donešena odluka ne predstavlja krajnji ishod. Kao što se mi menjamo i sve više upoznajemo sebe, tako se menjaju i naše odluke, interesovanja i želje“, zaključuje za Objektiv Jelena Janjić, pedagog i porodični savetnik u Centru za psihoterapiju Dr Višić.

SEDAM saveta kako da pomognete detetu da izabere buduću profesiju



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar