RAZBILI SU I TERORISTE: Ovo je engleski klub koji SRBI NAJVIŠE VOLE, a oni su nikad veći “ludaci”

London, glavni grad Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva, prestonica sa skoro 9.000.000 stanovnika, poznata je u fudbalskom svetu i kao “košnica” klubova

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/printscreen yt

Primera radi, ove sezone u Premijer ligi ima čak pet timova – Čelsi, Totenhem, Arsenal, Vest Hem i Kristal Palas. Nekada je bilo i pola lige iz Londona.

“Niko nas ne voli, baš nas briga, mi smo Milvol, super Milvol sa stadiona Den”, lajtmotiv je navijača kluba iz Bermondsija, jugoistočnog dela Londona. U blizini je i ozgloglašeni Pekam, pa se Milvol vezuje za ovaj deo grada, koje se i dalje smatra londonskim getom, iako je sa razvojem britanske prestonice, Pekam dobio drugačiji, umetnički prizvuk i danas je to centar andergraund muzike. Pekam i Milvol proslavili su Del Boj i Rodni iz kultne britanske serije “Mućke”, koje su imale veliku popularnost i u Srbiji.

Tvorac “Mućki”, Džon Salivan, bio je impresioniran ovim delom Londona, odsečenog od svetla velegrada. Pijace i “šverc komerc” kombinacije i sumnjiv tipovi bili su inspiracija za nastanak lika Del Boja. Pekam je bio inspiracija, ali radnje serije ipak nije snimana u ovom delu Londona.

Vratimo se Milvolu, klubu koga su osnovali škotski lučki radnici iz okoline Dandija 1885. godine. Originalno naziv je bio Milvol Rovers, a lav i plava boja bila su zaštitni znak. Ubrzo se stvorilo veliko rivalstvo koje i danas traje sa komšijama, Vest Hemom. Ovaj klub osnovali su takođe lučki radnici, koju su radili za suparničku kompaniju. U prvom susretu odigranom 9. decembra 1899. godine Milvol je pobedio sa 2:1. I tada je vladala velika mržnja između ova dva kluba. Do Prvog svetskog rata, Milvol je bio mnogo uspešniji od ljutog rivala. Danas nije tako.

Prvih nekoliko godina postojanja, Milvol se selio na nekoliko stadiona, a od 1910. do 1993. igrao je na legendarnom Old Denu, poznatijem kao “jazbina”. Poslednjih 27 godina, “lavovi” igraju na Novom Denu, modernom stadionu koji može da primi 20.146 gledalaca. Zanimljivo, to je bio prvi stadion u Engleskoj koji je sa svim stolicama. Posle tragedije na Hejselu u Briselu 29. maja 1985. godine i smrti koje su sejale huliganske grupe na Ostrvu, tadašnja premijerka Velike Britanije, Margaret Tačer, odlučila je da stane na put huliganskim pirovima.

“Gvozdena Lejdi” uspela je da obuzda nasilje na tribinama, a navijači Milvola su bili najozloglašeniji na Ostrvu. I sada slove kao takvi, ali “zakon je jači” , nema više toliko huliganizma kao pre nekoliko decenija, što ne znači da i dalje nema sporadičnih nasilja.

Doduše, incidenti se poslednjih godina vezuju za ulicu i ispred stadiona, ali ne na njemu. Osim poznate pesme “Niko nas ne voli, baš nas briga“, popularna kod navijača je i ona: “Kad sam bio mali, pitao sam majku, da li ću biti Arsenal ili Spars (Totenhem), ona mi je rekla “O, Milvol, Milvol, Milvol”.

Najnovije sportske vesti čitajte i na našoj iOS i android aplikaciji – Objektiv.rs

Šesdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, Pekam je bilo londonsko naselje poznato po kriminalu. Tuče, grafiti, podmetanje požara, pljačke, vandalizam bili su deo svakodnevice, pa je ta oblast postala poznata kao slivnik Londona, geto, naročito njen severni deo. Dokovi, koji su se vezivali za klub i taj deo grada, vremenom su bili premali da prime sve glomaznije brodove, pa su oni i zatvoreni 1971. godine. Nastala je velika nezaposlenost i siromaštvo, a samim tim i kriminal i zločini su bujali. Iste godine Milvolu je izmakla promocija u elitni rang Engleske. Zanimljivo, jedan bod ga je delilo od elite. U najjaču ligu je ušao Birmingem. Navijači Milvola su sve pokušavali da njihov klub uđe u elitu i napravi najveći uspeh u istoriji. Pokušali su da izazovu nerede. Nekoliko huligana je uletelo na teren tokom meča Lejton Orijenta i Birmingema, kako bi napravili prekid, ali utakmica je odigrana, gosti su pobedili sa 1:0 i za bod bili bolji od “lavova”.

Zatvaranje dokova značilo je i stagnaciju kluba. Milvol je tih godina postao ozloglašen zbog svojih navijača koji se nisu libili da se pobiju sa svima. “Sami protiv svih”, bila je njihova vodilja. Britanski tabloidi brujali su o huliganima iz Pekama. Snimano je i nekoliko filmova sa tom tematikom. Često je “jazbina” bila zatvarana zbog huliganskih ispada grupe koje je prvo nosila naziv “F-Troop”, a kasnije postala poznata kao “Milvol Bušvokers”. Nisu bili toliko brojni, nekoliko stotina ih je bilo u kopu, ali su uvek bili raspoloženi za tuču. Gostujući navijači u širokom luku su zaobilazili Old Den.

Poznat je i incident iz 1965. godine, kada je Milvol igrao gradski derbi sa Brentfordom na Grifin parku. “Lavovi” su slavili sa 2:1, a meč je ostao u sećanju po bačenoj napravi koja je doletela do golmana Brentforda. U prvih mah se činilo da je ručna bomba. Čuvar mreže ju je šutnuo u gol, a policija je kasnila utvrdila da se ipak radilo o bezopasnoj lutki. Posle utakmice su bili žestoki sukobi navijača ova dva kluba. Najpoznatiji tabloid na Ostrvu “San” senzacionalističkim naslovima samo je dolivao ulje na vatru. Milvol je postao klub za koji se vezuje huliganizam, ali i rasizam.

Dokumentarni film “Panorama” javnog servisa “BBC” iz 1977. godine ogolila je Milvolove navijače, stavila ih na stub srama na Ostrvu. Prikazivani su kao rasisti, da su protiv imigranata, a povezivali su ih i sa desničarskom političkom partijom “Nacionalni front”. Ova partija se borila za prava belaca, a protiv imigranata iz bivših kolonija Velike Britanije, koji navodno kradu radna mesta starosedeocima. Istina je bila da su neki od vođa “Milvol Bušvokers” bili simpatizeti ove partije, ali da se to ne može reći za celu grupu, piše Maxbetsport.

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Instagram – Objektiv.rs

I narednih godina, Milvol je trpeo zbog navijača i njihovih huliganskih ispada. Tuče sa protivničkim navijačima, policijom bili su stalni dekor na tribinama. Brutalni su bili i neredi u četvrtfinalu FA kupa 11. marta 1978. godine, kada je Ipsvič pobedio na Old Denu sa 6:1. Tada je povređeno na destine navijača i policijaca. Najveći uspesi sedamdesetih bila su dva četvrtfinala Liga kupa 1974. i 1977. godine. Od 22. avgusta 1964. do 14. januara 1967. godine, “lavovi” su imali najduži niz bez poraza u istoriji. Čak na 59 domaćih mečeva Milvol nije izgubio (43 pobeda i 16 nerešenih ishoda). Predsednik Milvola Alan Torn je 1982. godine zapretio gašenjem kluba posle nasilja navijača prouzrokovanom ispadanjem “lavova” iz FA kupa od niželigaša Slau Tauna.

Klub je bio na lošem glasu početkom osamdesetih godina prošlog veka. Poseta je bila slaba, pravi navijači nisu smeli više da dolaze na legendarni Den. Milvol je decenijama bio na granici između drugog i trećeg ranga engleskog fudbala. San o elitnoj ligi je tinjao na Denu. Najbliže tome je Milvol bio spomenute 1971. godine.

Sredinom osamdesetih godina prošlog veka došlo je do renesanse Milvola, a za to je najzaslužniji bila škotska legenda Džordž Grejem, nekadašnji fudbaler Arsenala i Mančester junajteda. On je vodio “lavova” od 1983. do 1986. godine. Uveo je klub iz jugoistočnog Londona opet u drugi rang, tada Drugu diviziju (sadašnji Čempionšip) i stigao do četvrtfinala FA kupa.

Zlatan period Milvola je krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka. Posle 103 godine od osnivanja kluba, Milvol je kao lider Druge divizije ušao u elitni rang u Engleskoj 1988. godine. Perjanice ekipe bili su legendarni napadači Toni Kaskarino i Tedi Šeringem. Menadžer kluba bio je Škot Džon Doerti. Ubitačni tandem “lavova” je te sezone postigao čak 42 gola u prvenstvu. Elan momaka sa Den stadiona je tada bio na vrhuncu. U prvoj sezoni u eliti bili su odlični, deseti. Do tradicionalnog “Boksing deja” bili su čak u vrhu. Prvi put je utakmica Milvola na Denu prenošena na televiziji. Navijači su spremili i prigodan transperent.

– Dugo vam je trebalo da nađete našu “jazbinu“.

U narednoj sezoni, klub nije ponovio rezultate iz debitantske sezone u engleskom kremu. Milvol je bio ubedljivo poslednji, a nije više bilo ubojitog tandema napadača. Irac Kaskarino je otišao u Aston Vilu, a kasnije je branio boje i Setika, Čelsija, kao i francuskih klubova Marselja, Nansija i Red Stara. Tedi Šeringem je ostao u klubu i pored ispadanja. Imao je fantastičnu sezonu sa 33 golova u drugoj diviziji (ukupno u sezoni 38), ali je Milvolu izmakao povratak u elitu.

Šeringem je nastavio karijeru u Notingem Forestu za tada fantastičnih 2.000.000 funti. Oni malo mlađi pamte ga i kao napadača Totenhema i Mančester junajteda iz najboljih dana “đavola” pod komandom Sera Aleksa Fergusona. S timom sa Old Traforda je osvojio i Ligu šampiona. Šeringem je jedini igrač koji je završio u engleskoj “Kući slavnih”, u muzeju u Mančesteru, a da je nekada nosio dres Milvola. Za navijače ikona kluba, najvoljeniji fudbaler, ostao je ipak Nil Heris, najefikasniji igrač u istoriji Milvola, koji je čak 10 godina nosio dres “lavova” u dva navrata i postigao 125 prvenstvenih golova na 380 utakmica.

Klub je narednih godina tavorio. Stari Den je srušen, tu je izgrađena stambeni kompleks. Klub je od zemljišta prihodovao oko 7.000.000 evra, a samo nekoliko stotina metara dalje, 1993. godine, nikao je novi, supermoderan stadion, koji je dobio prefiks “novi” , a ostao je Den ili kako ga navijači vole “jazbina”. I danas “lavovi” igraju na tom stadionu.

Posle tih zlatnih godina, kada je dve sezone Milvol bio član elite došlo je do krize i ispadanja u treću ligu. Milvol je tavorio desetak godina, bio čas u drugom, čas u trećem rangu takmičenja. Blistave trenutke doživeo je 2004. godine, kada je kao član Čempionšipa igrao finale FA kupa sa velikim Mančester junajtedom. “Lavovi” su glatko poraženi od Fergusonovih “đavola” sa 3:0 na stadionu Milenijum u Kardifu (londonski Vembli se tada renovirao). To je bio početak velike karijere Australijanca Tima Kejhila, najpoznatijeg igrača tima iz Londona u ovom milenijumu. Kasnije je Ozi napravio lepu karijeru u Evertonu, za koji je igrao od 2004. do 2012. godine.

Na klupu Milvola sedeo je nekadašnji kapiten Čelsija, Denis Vajs. Pre toga se neumorna “radilica” na sredini terena proslavila kao fudbaler Vimbldona, sa kojim je 1988. godine osvojio FA kup posle pobede protiv Liverpula sa 1:0, a kasnije je bio kapiten u Čelsiju, kada su za “plave” igrali velika imena svetskog fudbala kao što su Đanluka Vijali, Đanfranko Zola, Rud Gulit…

PONOS NACIJE: Đokovići nisu hteli da se prodaju dušmanima i sada su HEROJI SRBIJE!

Milvol je bio prvi klub od osnivanja Premijer lige (1992. godine), koji je igrao finale najstarijeg takmičenja na svetu, a da nije bio član elite. U finalu, u prestonici Velsa, Milvol nije imao šta da traži. Osim znatno jačeg rivala igrao je bez 16 igrača, što povređenih što suspendovanih. Naredne sezone su “lavovi” prvi put u istoriji igrali neko međunarodno takmičenje, ali su ispali već na startu kvalifikacija za Kup UEFA od mađarskog Ferencvaroša, ukupnim rezultatom 4:2.

Samo dve sezone od tog novog uspona kluba, Milvol je opet ispao u Ligu 1, a klub je bio u konstantnim finansijskim problemima. Novi elan “lavovima” uneo je američki milioner iz Bostona, harvardski đak, Džon Berilson, koji kupuje Milvol u martu 2007. godine za 5.500.000 evra i spasava ga bankrota. On postaje glavni akcionar kluba. Do sada je uložio u klub više od 60.000.000 evra, a cilj je Premijer liga u narednim godinama.

U novembru iste godine, Berilson imenuje Kenija Džeketa za menadžera. Dva puta su “lavovi” bili peti i treći u Ligi 1, ali u plej-ofu su ispadali u finalu baraža za Čempionšip. Ipak, 2010. godine iz trećeg pokušaja Milvol pobeđuju Svindon na Vembliju sa 1:0 i vraća se u Čempionšip. Stabilizaciju kluba doneo je Nil Heris, miljenik navijača i najbolji strelac u istoriji kluba. On se vratio u klub 23. juna 2013. godine kao privremeni menadžer. Vodio je ekipu sa klupe zajedno sa trenerom mladog tima Skotom Fidžeraldom.

Novaku i Jeleni se ZAPALIO BALON, romantični trenutak mogao je da se pretvori u TRAGEDIJU! (VIDEO)

Naredne sezone, klub je bio na začelju, pa je u januaru na klupu stigao Jan Halovej, koji je nekako u sezoni 2013/2014 Milvol uspeo da dovede do opstanka. U narednom prvenstvu Čempionšipa kola su krenula nizbrdo, pa je Halovej otpušten. Heris je dobio stalan posao menadžera, ali nije uspeo da sačuva “lavove” u drugom rangu takmičenja. Sa Herisom, popularnim “Bombašem”, Milvol je opet krenuo od trećeg ranga. Uspeo je da dođe do baraža za povratak u Čempionšip, ali je poražen od Barnslija u finalu baraža 2016. godine.

U sezoni 2016/2017, Milvol je igrao četvrtfinale FA kupa. Uspeo je da izbaci premijerligaše Votford i Bornmut, da se dokopa plej-ofa u Ligi 1, a onda preko Skantorpa u polufinalu i Brentforda u finalu stigne do Čempionišipa gde i sada igra. U sezoni 2018/2019 “lavovi” stižu opet do četvrtfinala FA kupa, gde ispadaju od Brajtona posle penala. U oktobru 2019. godine, posle četiri i po godine na kormilu, Heris podnosi ostavku posle lošeg starta sezone i 21. mesta u Čempionšipu. Najbolji strelac u istoriji Milvola je po stažu peti trener u istoriji. Posle mesec dana bez posla, “Bombaš” je postao menadžer Kardifa u novembru prošle godine.

Herisa je na klupi Milvola ove sezone uspešno zamenio nekadašnji menadžer Stouka Geri Rouet, koji je do prekida sezone usled pandemije koronavirusa bio na kormilu kluba. “Lavovi” su ove sezone u Čempionšipu bili odlični, na osmom mestu sa 54 boda. Ako se šampionat nastavi imaju priliku da stignu makar do šeste pozicije koja vodi u baraž za ulazak u Premijer ligu (Preston beži samo dva boda). “Lavovi” su igrali samo dve sezone u elitnom rangu Engleske, ali nikada u Premijer ligi. Možda uskoro momke sa stadiona Den vidimo i u eliti. Prvi strelac za “lavove” ove sezone je iskusni engleski napadač Met Smit, strelac 10 pogodaka. On je u poslednjem meču ove godine, pre prekida sezone, postigao het-trik na gostovanju slavnom Forestu u Notingemu. Milvol je bio ubedljiv, trijumfovao je sa 3:0 početkom marta.

Dotakli smo se rivalstva Vest Hema i Milvola koje datira još s kraja 19. veka. Navijači ova dva kluba, malo je reći, se ne podnose. Retko su se sastajali u ovom milenujumu jer su “čekićari” po pravilu bili u Premijer ligi, dok su “lavovi” tumarali između drugog i trećeg ranga. Igrali su u Čempionšipu u sezoni 2011/2012. Nije bilo većih sukoba navijača ova dva omražena kluba iako je bila zanimljiva uvertira sezonu pre.

Legende Milvola su Tedi Šeringem, Nil Heris, ali i nekadašnji trener Partizana, Izraelac Avram Grant. On nikada nije ni igrao ni trenirao “lavove”, ali… Kako onda je ostao u srcima navijača kluba iz jugoistočnog Londona? Svet se zabavio provokacijom navijača Milvola u maju 2011. godine. Omraženi Vest Hem sa menadžerom Grantom je igrao u Viganu ključni meč u borbi za opstanak u Premijer ligi.

Iako su “čekićari” vodili sa 2:0, na kraju su izgubili sa 3:2, a već kod izjednačujućeg pogotka Vigana, avion sa porukom: “Avram Grant – legenda Milvola” leteo je iznad stadiona, dolivajući so na ranu očajnim navijačima Vest Hema. Navijači “lavova” su iznajmili mali avion koji je leteo iznad DV stadiona u Viganu, gde je gradski rival izgubio tada premijerligaški status.

Poslednjih godina najveća mržnja je uperena prema Lidsu i navijačima kluba iz Jorkšira, a lokalni derbi je protiv Čarltona. Između Dena i Valija (stadiona Čarltona) razdaljina je samo šest i po kilometara.

Za kraj ovog teksta o Milvolu, klubu sa bogatom istorijom i ludim pristalicama, podsetićemo se i događaja iz juna 2017. godine, a u glavnoj ulozi bio je ludo hrabri 47-godišnji navijač “lavova” Roj Lerner. On je prkosio smrti u večeri jezivog terorističkog napada u Londonu kada je pesnicama krenuo na naoružane islamske ekstremiste i suprotstavio im se kada su svi drugi bežali iz jednog paba. Završio je u bolnici sa osam uboda i rasekotina, ali je postao heroj na Ostrvu.

– Imali su te duge noževe kada su upali u pab i počeli da viču o Alahu. “Islam, Islam, Islam”, vikali su. Ja sam im, poput idiota, uzvratio. Pomislio sam u tom trenutku “moram da izlupetam tu đubrad”. Napravio sam par koraka ka njima i viknuo “Je*ite se, ja sam Milvol”. I tada su krenuli da me napadaju – pričao je za britanske medije Lerner.

Ludo hrabar bio je i lude sreće. Preživeo je napad. Brzom intervencijom Hitne pomoći sanirane su mu povrede glave, grudi i ruku. Čim se pročula priča o heroju Roju pohvale za hrabrost su počele da stižu sa svih strana, a najviše ih je od njegovih drugara iz čuvenog kopa na stadionu Den.

– Svaki navijač Milvola ubuduće neka se pobrine da Roj više nikad ne plati piće na Denu – pokrenuo je inicijativu jedan fan kluba iz Londona.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar