Evro prelazi na DIGITALNI NIVO: Novo izdanje evropske valute

Evrosistem bi koristio najsavremenije mere

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: N. Slepčević

Evropska centralna banka (ECB) objavila je svoj prvi izveštaj o napretku pripremne faze digitalnog evra, koja je započela 1. novembra 2023. godine s ciljem postavljanja temelja za potencijalno izdavanje digitalnog evra.

Dizajn digitalnog evra uključuje offline funkcionalnost koja bi korisnicima nudila nivo privatnosti sličnu gotovini, za plaćanja u fizičkim trgovinama i između pojedinaca.

Kada plaćaju offline, detalji ličnih transakcija bili bi poznati samo platiocima i primaocima te ne bi bili deljeni s pružaocina platnih usluga, Evrosistemom ili bilo kojim pružaocima podržavajućih usluga, prenosi Investitor.

Tokom poslednjih meseci ECB je dogovorio tehničke opcije potrebne za garantovanje da će online transakcije digitalnim evrom pružiti još viši nivo privatnosti od trenutnih rešenja digitalnog plaćanja, uz istovremeno osiguravanje snažne zaštite krajnjih korisnika od prevara.

Evrosistem bi koristio najsavremenije mere, uključujući pseudonimizaciju, hašing i enkripciju podataka, kako bi osigurao da ne može direktno povezati transakcije digitalnim evrom s određenim korisnicima.

U skladu s trenutnom praksom, pružaoci platnih usluga imali bi pristup samo ličnim podacima koji su potrebni za osiguranje usklađenosti sa zakonima EU, poput propisa o suzbijanju pranja novca. Za korišćenje podataka u komercijalne svrhe, pružaoci platnih usluga trebalo bi da imaju izričitu saglasnost korisnika. Kao izdavalac i pružalac platne infrastrukture za digitalni evro, ECB će biti pod nadzorom nezavisnih tela za zaštitu podataka koja će pratiti njenu usklađenost s Evropskom uredbom o zaštiti podataka (EUDPR) i Opštom uredbom o zaštiti podataka (GDPR).

Offline digitalni evro

Evrosistem razvija offline funkcionalnost koja bi omogućila korisnicima digitalnog eura plaćanje bez internet veze nakon što unapred finansiraju svoj digitalni evroračun putem interneta ili bankomata. Plaćanja bi se odvijala izravno između offline uređaja – npr. mobilnih telefona ili platnih kartica – koji pripadaju korisnicima uključenim u transakciju, bez potrebe za oslanjanjem na treće strane.

ECB istražuje tehničke alate već dostupne na tržištu koji bi omogućili podmirenje offline transakcija digitalnim evrom direktno na uređajima krajnjih korisnika. Takođe je procenila druge bitne aspekte offline plaćanja digitalnim evrom, s ciljem da budu besprekorna, sigurna i ugodna za korišćenje.

Za offline plaćanja korisnici bi mogli da koriste svoje mobilne uređaje, dok Evrosistem takođe istražuje potencijalnu upotrebu pametnih kartica koje se napajaju baterijama ili pametnih kartica bez napajanja koje koriste uređaj za povezivanje.

Efikasna implementacija offline digitalnog evra na mobilnim uređajima u konačnom će zavisiti od zahteva postavljenim pred proizvođače opreme i pružaoce usluga elektronskih komunikacija u Uredbi o digitalnom evru.

Predviđeno je da će korisnici imati mogućnost da povežu svoj digitalni evronovčanik s komercijalnim bankarskim računom, omogućujući im plaćanje putem digitalnog evronovčanika bez potrebe da unapred napune svoje digitalne novčanike.



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar