Кромпир са француског острва Нормутјера, близу Нанта, најскупљи је на свету.
Мали жути кромпир са француског острва има невероватну цену – 500 евра по килограму. Расте на острву у близини Бискајског залива, на земљишту које је богато минералима, а мирише на океан и алге.
Кромпири “боноте” пажљиво се узгајају и још пажљивије ископавају на врхунцу зрелости у мају.
У то се време 2.500 људи окупља у зору до заласка сунца и прикупљају најскупљи кромпир на свету. Ручно ваде кромпир по кромпир који се продаје најбољим светским ресторанима.
Овај најскупљи кромпир одликује се деликатном лимунастом аромом, мирише на орахе, а карактерише их слан, минерални укус. Користи се за супе, салате, креме или пирее, али како год да се користи – најважније је да се кора, која чува есенцију мора и тла, не љушти.
Занимљиво је да се кромпир сличан овоме узгаја у Великој Британији, преко пута Ла Манша, на острву Џерси које има сличну климу и тло, али познаваоци тврде да је француски кромпир ипак укуснији.
Острво на западној обали Француске славу не дугује само кромпирима него и љупкој архитектури, километрима дугим пешчаним плажама и мирисним боровима.
Острво је повезано са копном насипом и дугим мостом.
Коментари (0)