Važno je šta jedete i kad vam je termin porođaja: 7 stvari koje mogu da utiču na IZGLED vaše bebe

Nije samo do genetike

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Genetika nije jedini faktor koji utiče na izgled bebe. Na njega može da utiče i ono što se događa u toku same trudnoće, a prvenstveno ishrana trudnice.

Kako navodi sajt Brigh Side, na izgled mogu da utiču hrana koju trudnica konzumira, kao i određeni faktori iz okruženja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ukoliko želite da vaše dete nema problema sa gojaznošću ili alergijama, i ako želite da bude rođeno sa gustom kosicom, bilo bi dobro da saznate šta na to utiče.

1. Godišnje doba kada se beba rodi

Jedna studija je pokazala da su novorođenčad rođena u letnjem periodu imaju veću težine po rođenju i veću prosečnu visinu kada odrastu, u poređenju sa onima koji su došli na svet tokom jeseni ili zime. Zapravo, kod zimskih beba su primećene potpuno suprotne karakteristike.

Naučnici su primetili da je adekvatno izlaganje sunčevoj svetlosti, što je karakteristično za leto, dobar izvor vitamina D koji je neophodan za rast fetusa. Vitamin D pomaže u zdravom razvoju kostiju, omogućavajući apsorpciju kalcijuma i fosfora i pozitivno doprinosi težini i visini deteta.

Foto: Shutterstock

2. Unos šećera

Namirnice koje majka jede i hranjive materije iz njih, dospevaju do fetusa. Između ostalih, tu je i šećer. Beba već u stomaku može da počne skladišti taj dodatni šećer kao salo, što povećava rizik od gojaznosti, dijabetesa i žutice.

Stručnjaci preporučuju pravilnu ishranu i redovno vežbanje

3. Potrošnja mleka dnevno

Već dugo postoji verovanje da će ispijanje mleka učiniti bebinu kožu lepšom. Ne postoji naučni dokaz za ovo, ali objavljene studije su utvrdile vezu između konzumiranja mleka i zdrave porođajne težine.

Prema jednom medicinskom časopisu, žene koje su pile šolju mleka ili manje dnevno, rađale su manje bebe od onih koje su pile više od navedene količine.

4. Unos kofeina

Američki koledž akušera i ginekologa (ACOG) preporučuje trudnicama da svedu svoju dnevnu potrebu za kafom na jednu šoljicu. Kofein se brzo apsorbuje i prenosi na placentu, a ako se unosi u prevelikim količinama, isto tako se velike količine prenose na posteljicu.

Ovo može da ograniči rast fetusa i dovede do premale težine novorođenčeta.

Foto: Shutterstock

5. Kikiriki

Istraživanja sugerišu da jedenje kikirikija u toku trudnoće, ako majka, naravno, nije alergična, može znatno da smanji rizik od alergij na kikiriki kod bebe. Alergijske reakcije mogu da izazovu crvenilo, osip i otok.

Ostali simptomi uključuju probleme sa varenjem, kratak dah i curenje iz nosa. Rezultati istraživanja sugerišu da rano izlaganje ovoj vrsti hrane može da zaštiti bebu od ovih simptoma, ali stručnjai savetuju da sa time treba biti oprezan.

6. Kvalitet vazduha

Prema istraživačima, za svakih 10 mikrograma povećanja zagađenja (po kubnom metru vazduha), prosečna porođajna masa bebe se smanjuje za 8,9 grama. Trudnice mogu da se potrude da se izbore sa posledicama zagađenja vazduha hranom bogatom vitaminima i antioksidansima.

7. Proteini za rast kose

Bebina kosa počinje da raste u materici oko 14. ili 15. nedelje, a za rast kose majke i bebe, zaslužni su proteini. Ukoliko ih unosite u većim količinama, naučnici veruju da će i beba biti rođena sa više kose.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar