Volite da vam noću uvek bude toplo? 7 razloga zašto bi trebalo da SPAVATE u HLADNIJOJ sobi

Optimalna temperatura ne bi trebalo da prelazi 20 stepeni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/diana.grytsku

Mnoga istraživanja ukazuju na to da temperatura u spavaćoj sobi ima veliki uticaj na zdravlje čoveka.

Iako svi u jesenjim i zimskim mesecima volimo da nam tamo gde spavamo bude što toplije, to nije baš najbolji izbor.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Spavanje u nešto hladnijoj sobi je mnogo bolje za svačije zdravlje.

Optimalna temperatura u spavaćoj sobi bi trebalo da bude oko 19 stepeni Celzijusa.

Evo iz kojih sedam razloga je bolje da spavate u hladnijoj sobi.

1. Pomaže nam da zadržimo svež izgled

Spavanje u sobi sa nižom temperaturom podstiče proizvodnju melatonina, hormon koji reguliše naš san. On deluje kao antiokisdans i usporava starenje tela. Takođe, stimuliše naš imuni sistem i uništava slobodne radikale koji su usko vezani za degenerativna oboljenja.

Foto: Freepik/nensuria

2. Lakše ćete zaspati

Studije ističu da je nekoliko oblika nesanice zapravo povezano sa visokim telesnim temperaturama. Mnoge osobe koje pate od nesanice imaju poteškoće sa regulacijom telesne temperature. Ukoliko spavamo u hladnijoj sobi, pomažemo našem telu da se ohladi i podstičemo san.

3. Pomaže pri prevenciji bolesti

Spavanje u hladnoj sobi može da smanji šansu za razvoj metaboličkih bolesti poput dijabetesa. Niža sobna temperatura tiče na poboljšanje nivoa hormona rasta, koji pomaže u prevenciji bolesti srca i depresije. Povećan nivo melatonina takođe smanjuje šanse za oboljevanje od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti,a sprečava i rizik od moždanog udara.

Foto: Freepik/stockking

4. Osigurava kvalitetniji san

Kad smo u dubokom snu, naše telo obavlja ključne zadatke poput obnavljanja ćelija i memorije, ali nije u stanju da reguliše telesnu temperaturu. Povećanje temperature može da nas probudi iz dubokog sna, pa boravak u hladnoj sobi smanjuje šansu da se to dogodi.

5. Sprečava infekcije

Bakterije i gljivice vole da naseljavaju topla i vlažna okruženja, pa će ih hladnija prostorija sprečiti da se prošire. Ovo je posebno važan faktor očuvanja zdravlja u hladnijim mesecima kada su učestale upale disajnih puteva.

Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

6. Pozitivno utiče na plodnost

Dugotrajno izlaganje toploti može negativno da utiče na plodnost muškaraca. Spavanje u hladnoj sobi, uz nošenje širokog donjeg veša, može da spreči da se to dogodi.

7. Smanjuje fizičku bol

Baš poput stavljanja leda ili hladnog obloga na otečeno ili upaljeno područje tela, spavanje u hladnoj sobi može da ima smirujući učinak, koji može da smanji fizičku bol ili upalu i a osigura lakši san.



Izvor: Objektiv.rs, miss7

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar