Lavrov: BRIKS pravi pauzu u primanju novih članica

"Velikom većinom glasova desetorke odlučeno je da se napravi pauza sa novim članicama kako bi se 'svarile' pridošlice"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0, commons.wikimedia.org

Zemlje BRIKS-a su velikom većinom odlučile da naprave pauzu po pitanju pristupanja novih članica, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku sa predsednicom Saveta Republike (gornjeg doma) Narodne skupštine Belorusije Natalijom Kočanovom.

– Velikom većinom glasova desetorke odlučeno je da se napravi pauza sa novim članicama kako bi se “svarile” pridošlice, koje su udvostručile sastav – rekao je Lavrov.

On je dodao da se paralelno pripremaju kategorije partnerskih zemalja, što je korak do punopravnog članstva.

– Obavezno ćemo promovisati naše beloruske prijatelje, kao i niz drugih istomišljenika – naglasio je Lavrov, koji je boravio u zvaničnoj poseti Minsku od 24. do 25. juna.

Sastanak ministara spoljnih poslova BRIKS-a održan je u Nižnjem Novgorodu od 10. do 11. juna. To je bio prvi sastanak šefova diplomatija zemalja BRIKS-a nakon proširenja asocijacije. U avgustu 2023. godine u grupu BRIKS pozvano je šest novih članica, uključujući Argentinu, ali je ona krajem decembra odustala od pridruživanja. Pet novih članica – Egipat, Iran, UAE, Saudijska Arabija i Etiopija – počelo je sa radom u BRIKS-u 1. januara.



Izvor: Sputnjik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar