“Zašto ne pošaljete svoje sinove u Ukrajinu da se bore?”

Zašto ne bi poslali tamo svoje sinove, umesto onih koji su iz Ukrajine pobegli u Nemačku”, kaže šef levičarske liste „Unija Sara Vagenkneht

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Enrique

Rat u Ukrajini postaje jedna od centralnih tema na predstojećim izborima za Evropski parlament.

Fabio de Masi šef levičarske liste „Unija Sara Vagenkneht”, u debati na nemačkoj televiziji „Das Erste” predložio je da nemački političari, koji se protive pregovorima sa Rusijom, treba da budu dosledni i da sebi postave pitanje: „Zašto ne bi poslali tamo svoje sinove, umesto onih koji su iz Ukrajine pobegli u Nemačku”.

De Masi smatra da Kijev ne može da pobedi u ratu i zbog toga je neophodno razgovarati sa Moskvom.

Izborni slogan liste „Unija Sara Vagenkneht” je: „Rat ili mir – sada imate izbor.”

De Masi je objasnio šta to znači i da li oni koji ne podržavaju njihovu listu biraju rat umesto mira.

„Naravno da izbori utiču na pitanje koje političke snage jačaju. Sada u Nemačkoj postoji velika koalicija, od CDU do AfD koja u principu podržava ponovno naoružavanje Nemačke. Postoje i stranke koje, na primer, trenutno podržavaju snabdevanje oružjem za sukob u Gazi. Mi imamo drugačije gledište o ovome. Kažemo da neko mora da servisira ovo oružje.

Stotine hiljada mladih Ukrajinaca sada beže od ovog ludila je jasan znak. I ne možemo im reći da ih šaljemo na ratište, u rat koji se ne može dobiti, jer neko mora da proizvede ovo oružje.

O tome smo pričali pre godinu dana, kada su nam obećane sve vrste zaliha oružja koje će „promeniti pravila igre“.

Sve je ispalo drugačije. Rusija nastavlja da ide napred i zato su, po mom mišljenju, potrebne diplomatske inicijative. Upravo da bi zaustavili ove pogibije,” smatra šef liste levičarske unije Sare Vagenkneht

„Nedavno je gospodin Kizeveter rekao da „sada moramo dati poštenu ponudu Ukrajincima kako bi se mogli da vrate u rovove“. Uvek se pitam zašto političari koji zahtevaju ovako nešto u Nemačkoj ne pošalju svoje sinove? Šta se zapravo podrazumeva pod fer ponudom, zapitao se Fabio de Masi.



Izvor: Politika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar