Dragoslav Bokan za Objektiv: “Danas se vodi nova etapa Kosovske bitke, Rezolucija doprinosi izbijanju novog rata”

Predsednik Instituta za nacionalnu strategiju, Dragoslav Bokan je u razgovoru za "Objektiv" komentarisao današnje glasanje rekavši da ono predstavlja borbu za opštu pravdu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: privatna arhiva

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (GSUN) glasaće danas o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, a ukoliko bude usvojena, 11. jul biće proglašen Međunarodnim danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Nacrt Rezolucije o “Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici”, uvršten je u dnevni red 82. Plenarnog sastanka, pod tačkom Kultura mira.

Predsednik Instituta za nacionalnu strategiju, Dragoslav Bokan je u razgovoru za “Objektiv” komentarisao današnje glasanje rekavši da ono predstavlja borbu za opštu pravdu i oslobođenje čovečanstva od kolonijalnih naredbi.

– Ishod je u drugom planu u odnosu na našu spremnost za borbu, borbu ne samo za našu istinu već za borbu za opštu pravdu i za oslobođenje čovečanstva od ovakvih kolonijalnih naredbi koje moraju da ispune i oni koji ne znaju ništa o dešavanjima u Istočnoj BiH tokom devedesetih godina i sam naš otpor je već divljenja vredan. Kada su se Spartanci suprotstavili persijskoj vojsci moćnoj, velikoj, imperijalnoj njihova pobeda, koja se proslavlja već hiljadama godina u Termopilskom klancu, nije vezana za pobedu, oni su svi izginuli, ali gleda se podvig Spartanaca koji se nisu predali i koji su svojom žrtvom omogućili slabljenje te vojske i time dali podršku otporu drugim narodima i drugim zemljama da se suprotstave toj vrsti brojčane jačine koja nije suština cele priče – kaže Bokan.

“Ovo je nova etapa Kosovske bitke”

Naš sagovornik je ocenio da je Srbija već svojim dosadašnjim delovanjem u vezi sa ovom Rezolucijom dostigla epitet moralne imperije i da smo u tom smislu već “pobednici”, opisavši strategiju naše zemlje novom etapom Kosovske bitke.

Kako je rekao, postoje bitke koje predstavljaju početak rušenja velikih imperija jer se na taj način pokazuje da neko nije svemoćan.

– Etički gledano mi smo moralna imperija, a neke velike i moćne zemlje su mali miševi, ropski koji slušaju naređenja, bez obzira na to da li ih teraju na laž, da li odgovaraju njihovom osećaju za istorijsku istinu ili ne. Prosto, to su naređenja i izvršenja u onom najodvratnijem smislu reči koji je ropski. U tom smislu mi smo taj pozitivan primer koji izrasta na nivo Kosovske bitke, ovo je nova etapa Kosovske bitke gde smo isto tako braneći istinu, slobodu, pravdu i neustrašivu vitešku hrabrost se suprotstavili mnogo jačem neprijatelju. I pamtimo te junake, pamtimo te vitezove, tog kneza Lazara i Gazimestan Miloša Obilića. U tom smislu smo pobedili, mi znamo, ako bude bilo manje od 90 zemalja, da je to na strani te Rezolucije, a onda je ta pobeda formalno potvrđena i ta pobeda je i direktan početak rušenja te hegemonske sile američke imperije i onda predstavlja važan datum u svetskoj istoriji. Postoje bitke u Drugom svetskom ratu koje su bile početak rušenja imperije Trećeg rajha i volje Hitlera da vlada celim svetom, postoje te početne tačke koje ne ruše veliku silu, ali je oslabe i pokažu da neko nije svemoćan. Kada se pokaže da neko nije svemoćan, to je put ka jačem otporu od strane mnogo većeg broja zemalja. Zato smo mi na čelu svih onih zemalja koje će se u neposrednoj mogućnosti protiviti i drugim lažnim naredbama kojima je došao kraj. Pad Berlinskog zida je bio početak te apsolutne svevlasti, a ovo glasanje današnje u Njujorku je početak kraja te njihove lažne svemoći – analizira naš sagovornik.

“Rezolucija nosi sa sobom doprinos izbijanju budućeg rata”

Bokan dodaje da se usvajanjem ove Rezolucije “jača nesigurnost, nestabilnost i uništava ionako krhki mir na Balkanu” i da se ovako delikatne spoljnopolitičke odluke ne donose na način na koji se to danas pokušava.

– Glasanje se ne obavlja u trenutku kada se prozivaju zemlje, glasanje je već obavljeno samo mi još ne znamo, naravno sve zemlje koje sarađuju sa Kinom i te kako imaju u vidu da je Kina protiv te rezolucije, Rusija takođe, a da je Indija je u najmanju ruku uzdržana. Slovačka i Mađarska imaju pravilan odnos prema Rezoluciji, iako nisu nama bliske istorijski, a nažalost najviše bratska od svih Crna Gora neće glasati protiv rezolucije što dokazuje još jednom koliko je strašno kada strah kalja obraz jedne zemlje. Najvažnije od svega je to da pokušaj izglasavanja Rezolucije o tobožnjem genocidu, bez obraćanja pažnje na srpske i hrvatske žrtve stradale na istom mestu samo jača nesigurnost, nestabilnost i uništava ionako krhki mir na Balkanu. Znači ova rezolucija koja, sem toga što je lažna i kleveće jedan narod a skida krivicu sa gorih i strašnijih zločina koji se mogu nazvati genocidom, u njoj postoji i aktuelni doprinos u najgorem smislu reči, doprinos izbijanju budućeg rata.

Ako izglasaju Rezoluciju oni time oslobađaju Republiku Srpsku ideje prisajedinjenja zajednici sa Federacijom BiH. Ne može Republika Srpska da bude njihova i da ne bude deo srpskih zemalja, već da bude deo BiH, a da istovremeno Federacija BiH proglašava te svoje sugrađane za zločince, a ne priznaje svoj udeo u tom ratu. Ne mogu Srbi u Republici Srpskoj da budu deo optužbe protiv srpskog naroda zajedno sa Banjalukom. Optužuju se kada to odgovara našim neprijateljima. Ako su Srbi deo BiH zašto takvo maltretiranje i napad na njih? Da li se tako postiže mir? Vi posle 29 godina od tog događaja obnavljate žive rane u ime čega? Sem u izazivanju novog sukoba i pokušaju porobljavanja Srba koji im nije uspeo u periodu od 1992. do 1995., oni to pokušavaju sada kada gube svoju premoć na teritoriji Ukrajine. Oni pokušavaju da dokažu kako su jaki i snažni, a po cenu rušenja te krhke formacije u BiH koja gubi svaki smisao nakon takvog ponašanja bošnjačkih predstavnika koji se ne pridržavaju ni internih pravila ni pravila “fer pleja” i dejtonskih odluka vezanih za to da se mora usaglasiti i u Predsedništvu i u Savetu i na raznim nivoima zajednička spoljna politička odluka, posebno ovako delikatna. A ne da se kreće u varijanti da samo jedan od tri naroda i jedna polovina državne zajednice određuje šta će da se uradi u ime cele zajednice i to da optuže svoju braću iz drugog dela sopstvene državne zajednice – to predstavlja otvaranje poglavlja za nove ratne sukobe – objašnjava Bokan.

Foto: Pixabay

“Imamo jači motiv za slogu nego ikada ranije”

Kako smatra, ovo stanje u kom se trenutno nalazi naša država treba da iznedri još jači motiv za slogu nego ikada ranije.

– Predsednik Aleksandar Vučić govori u ime svih Srba koji su svesni identitetskih problema, to nije posebna politika jedne stranke ili grupe ministara, ovo je priča koje svih nas tiče i ne bi trebalo da ima nikakvih izuzetaka, ovo je priča o miru i stabilnosti, pokopavanju nekih mrtvih, a ne vampirsko vađenje njih iz grobova da bi se ponovo počeo najbrutalniji udar na one koji su preživeli među Srbima. Mi sada imamo jači motiv za slogu nego ikada ranije, sada mi imamo pravo i obavezu da se setimo žrtava koje smo zaboravili radi mira u kući i da se ne vraćamo u prošlost. Ako se oni vraćaju u prošlost, mi treba sada polako da iznesemo u javnost sve što je krila i Titova Jugoslavija. Treba da govorimo o gresima onih koji su kosponzori ove Rezolucije i gresima onih koji cinično posmatraju naše patnje i raspeće ne dozvoljavajući našim majkama da ih vidi svet i osobama koje su izgubile sve svoje najbliže. Ta vrsta laži treba da nas otera da se bavimo samo istinom, ne samo istinom od 1992. do 1995. godine, nego istinom o stradanju srpskog naroda u čitavom 20. veku.

“Istina je jača od propagande”

Na pitanje o činjenici da država koja je Drugom svetskom ratu vršila genocid, danas vodi glavnu reč na današnjoj sednici kaže da to ne bi trebalo da nas čudi.

– Ima logike u tome što Nemačka vodi glavnu reč, ona produžava svoje zlo delovanje, svoje zavađenje naroda kao što je to radila u Drugom svetskom ratu. Njoj zapravo najviše “odgovara” ova cela priča zato što se svetlo umesto sa nemačkih nacističkih zločina prenosi i sklanja se teret krivice i prebacuje na Srbe tako da njima to u tom smislu više odgovara, ali istina je jača od propagande, pa će se i sada to dokazati pogotovo što živimo u multiporalnom svetu gde postoji sloboda da se čuje svačija strana – dodaje on.

– Mi nemamo pravo na čuđenje, da se čudimo da oni koji su nas ubijali u Prvom svetskom ratu, u Drugom svetskom ratu i u Balkanskim ratovima devedesetih godina, a koji sada nas pokušavaju da optuže da smo mi dželati iako smo žrtve, kako mi od njih možemo da očekujemo dobro, pravdu i poštenje? Ne treba da očekujemo da priznaju da su krivi, oni će gurati svoju zemlju, na nama je da se uozbiljimo i da ih zajedno sa drugim zemljama slomimo univerzalnom istinom – poručuje on.

Foto: Youtube/ United Nations

“Ovo je za nas test naše zrelosti, vaskrsenja ne biva bez smrti”

Bokan je okarakterisao današnje glasanje o usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici kao ispit zrelosti uz poruku da se za pravdu mora boriti.

– Ovo je za nas test naše zrelosti, da shvatimo kao priliku da porazmislimo o svojoj sudbini i da sprečimo nova događanja gde će nas prvo ubijati a onda proglasiti krivim za to što smo stradali zato je važno da srbiju vodi lider koji je svestan tog racionalnog, pragmatičnog dela priče, ne samo romantičnog dela priče na nivou ko je kriv, ko nije kriv, nego i onog dela šta možemo mi da uradimo i da ne padnemo duhom ako iz prvog ne pobedimo, za pravdu se mora boriti. Već smo se izborili za odlaganje sednice, da predlagači preskaču  Savet bezbednosti koji daje obavezujuće rezolucije i prešli smo na Generalnu skupštinu koja daje neobavezujuće rezolucije, pa da se ne traži dvotrećinska većina već polovična. Ta pomeranja su elementi naše pobede. Njima je u interesu da nas gaze, mi se borimo uz podršku mnogih drugih zemalja koji znaju da ako nas ostave sopstvenoj sudbini onda će i njih sutra čekati slična sudbina. Vaskrsenja ne biva bez smrti. Raspeće je cena vaskrsenja, oni su nas razapeli  i na nama je da vaskrsnemo a to možemo samo svesni svoje sudbine i ujedinjeni oko zajedničkih sudbina – zaključuje Bokan.

Danas glasanje o usvajanju Rezolucije o Srebrenici

Podsetimo, da bi Rezolucija o Srebrenici bila izglasana potrebna je prosta većina glasova na današnjoj sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku koja počinje u 16 sati po našem vremenu. Mediji iz BiH tvrde da je broj takozvanih sponzora ove rezolucije porastao sa 28 na 38.

Pravilo glasanja je takvo da je za usvajanje glasova potrebna prosta većina od prisutnih zemalja članica Generalne skupštine UN s tim što se ne računaju uzdržani glasovi. Dakle, ako bude više glasova za nego protiv, Rezolucija o Srebrenici će biti izglasana.

Piše: Andrea Jovanović



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar