Zlatni džepni sat najbogatijeg putnika Titanika na aukciji prodat po rekordnoj ceni

Stručnjaci su predviđali da će dostići cenu između 117.000 i 177.000 evra

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/ K. Mitch Hodge

Sat biznismena Džona Džejkoba Astora, putnika koji nije preživeo nesreću Titanika, prodat je na aukciji za 1,4 miliona evra. To je najveći iznos koji je ikada plaćen za neki predmet sa najpoznatijeg putničkog broda.

Zlatni džepni sat najbogatijeg putnika Titanika prodat je za rekordnih 1,417 miliona evra. Na aukciji koju je u subotu organizovala kuća „Henri Odridž i sin“ u Veltširu u Velikoj Britaniji, predmet je prodat privatnom kolekcionaru iz SAD.

Stručnjaci su predviđali da će dostići cenu između 117.000 i 177.000 evra, ali je interesovanje bilo izuzetno veliko te je sat prodat za sumu koja premašuje sve prethodne kada su u pitanju predmeti koji su bili na Titaniku.

Prvobitni vlasnik sata, biznismen Džon Džejkob Astor, potonuo je sa brodom 1912. godine u 48. godini, nakon što je trudnu suprugu Medlin smestio u čamac za spasavanje.

Prethodni rekordni iznos plaćen za artefakte sa Titanika bilo je 1,299 miliona evra koliko je dato za violinu na kojoj je svirano dok je brod tonuo, na licitaciji u organizaciji iste aukcijske kuće 2013. godine.

Portparol aukcijske kuće „Henri Odridž i sin“ rekao je da cena od 1,417 miliona evra uključuje takse i poreze koje je platio kupac.

Futrola za pomenutu violinu prodata je juče na istoj aukciji za 360.000 funti uključujući takse i poreze, to jest 425.000 evra.

Priča o Titaniku i dalje izaziva pažnju

Aukcionar Endru Oldridž rekao je novinskoj agenciji PA da su cene predmeta sa Titanika „apsolutno neverovatne”.

„One odražavaju ne samo važnost samih artefakata i njihovu retkost, već takođe pokazuju trajnu privlačnost i fascinaciju pričom o Titaniku – 112 godina kasnije, još uvek pričamo o brodu i putnicima i posadi. Priča o Titaniku nije samo priča o brodolomu velikog plovila koje udari u santu leda, već, što je još važnije, 2.200 priča, to jest 2.200 podzapleta. Svaki muškarac, žena i dete imali su svoju priču, a detalje o njima i dalje pričaju predmeti“, objašnjava direktor aukcijske kuće.

Umesto da okuša sreću sa drugim čamcem za spasavanje, besprekorno obučen Astor, koji je bio istaknuti član imućne porodice Astor, poslednji put je viđen kako puši cigaretu i ćaska sa putnikom.

Njegovo telo je izvučeno iz Atlantskog okeana sedam dana kasnije. Kod njega je pronađen zlatni džepni sat marke “Waltham” od 14-karatnog zlata sa ugraviranim slovima JJA, inicijalima Džona Džejkoba Astora.

„Astor je poznat kao najbogatiji putnik sa Titanika. Važio je za jednog od najbogatijih ljudi na svetu u to vreme, sa neto vrednošću od otprilike 87 miliona dolara – što je ekvivalentno bogatstvu od nekoliko milijardi današnjih dolara“, objašnjava Oldridž.

U 23.40, 14. aprila 1912. godine, Titanik je udario u santu leda i voda je počela da ulazi u brod.

„U početku Astor nije verovao da je brod u ozbiljnoj opasnosti, ali kasnije je postalo očigledno da tone i kapetan je započeo evakuaciju posle ponoći. Astor je pomogao svojoj ženi da uđe u čamac za spasavanje 4“, navodi Oldridž.

Madlen Astor je preživela, a telo njenog muža pronađeno je 22. aprila nedaleko od mesta gde je Titanik potonuo. Astorov sin Vinsent je sat dao sinu izvršnog sekretara njegovog oca, Vilijama Dobina, kao poklon na krštenju.



Izvor: RTS, Guardian

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar