7 stvari koje se ne preporučuju da radite u Parizu: Šik stajling i dalje je imperativ

Turisti su u svakoj zemlji prepoznatljivi, a Parižani su posebno osetljivi na neka njihova ponašanja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/echuoudlafoto

Ukoliko razmišljate gde da otputujete u kasno proleće, sigurno nećete pogrešiti ako izaberete Pariz. Što se meseci više približavaju letnjem periodu, uslova za kišu biće sve manje ( mada Parižani apsolutno ne obraćaju pažnju na oblačno nebo, jer se vreme menja svakih deset minuta), a dan je praktično sve duži. Pored pravila always-be-dressed-to-impressed, uvek budi obučen kako bi fascinirao, postoje i druge preporuke da izbegnete klasične greške turista i budete što više slični stanovnicima grada svetlosti.

Foto:Pixabay/Pierre9x6

Ovo su neke od njih prema preporuci Travel and Leisure

1. Bonjour, s’il vous plait i merci su reči kojih nikada nije dovoljno

Definitivno se očekuje da kada uđete u bilo koji prostor, kao što je prodavnica, lift, restoran javite se pozdravom. Čak i kada se obraćate prodavačici u supermarketu, krajnje je nekulturno da, pre pitanja, izostane- dobar dan. I kontakt očima, je više nego dobrodošao!

2. Naoružajte se strpljenjem čekajući račun

Kao veliki hedonisti, Francuzi uživaju u hrani i piću i očekivano je da sve traje dosta dugo. Takođe, od vas se ne očekuje da žurite posle završenog obroka, tako da prazni tanjiri na stolu mogu stajati dovoljno dugo. Osim kafe, i za račun se obraćate konobarima, što je ,posebno za navike Amerikanaca, dosta čudno.

Foto:Pixabay/dnovac

3. Kafa na trotoaru ili terasi kafea bez cigarete

Zaboravite scenu gde Hemigvej ili Sartr ispijaju cafe creme na nekom ćošku kafea, prometne avenije, sa cigaretom u ruci. Pušenje nije dozvoljeno, čak ni na terasi kafea, tako da računajte da se povučete u neki daleki, zabačeni deo, koji ni malo nije šik.

4. Kupujte domaći hleb, umesto bageta

Odavno baget nije zaštitni znak Pariza i ne očekuje se da ga grickate dok šetate ulicama. Umesto bageta koji je napravljen od belog brašna, često industrijskog, izaberite domaći hleb ručno napravljen. Još ako imate sreće da je tek izašao iz pećnice, pravi ste srećnik.

Foto:Pixabay/DorjanKrauss

5. Bez dodirivanja proizvoda

Kovid je uveo neka nova pravila, tako da nema biranja proizvoda, čak ni na pijacama na uličnim trgovima, koje su prepoznatljive za sve francuske gradiće. Tezge na trgu, u hladovini velikih krošnji, sa lokalnim namirnicama različite vrste, pre svega svežeg voća i povrća, prosto mame da odaberete nešto doirom. To je strogo zabranjeno! Zamolite prodavca da to učini umesto vas.

6. Ne kupujte nedeljnu kartu za metro

Koliko god je Pariz ogroman grad i metro vam izuzetno olakšava kretanje, bolje se odlučite za kupovinu karte za jednu vožnju. Osim što morate da je čuvate do izlaska, zbog čestih kontrola, ne zaboravite da je većina atraktivnih zdanja ili muzeja blizu jedno drugom, tako da ćete sigurno poželeti da što više šetate. Pariz se najbolje upoznaje šetnjom!

Foto:Pixabay/kocbar

7. Poseta tokom avgusta ili decembra je najgori izbor

Ako ste zaljubljenik francuske hrane i želite da posetite najpoznatije restorane sa Instagrama, zaboravite na mesece kao što je avgust ili decembar. U tom periodu, većina dobrih restorana, je zatvorena zbog odmora. Ukoliko vam VIP mesta nisu važna, značajna arhitektonska zdanja,muzeji i parkovi su stalno otvoreni . Za mnoge turiste Pariz tokom ovog perioda deluje kao da su svi otišli negde i zaključali vrata za sobom.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar