Zahtevan je za čišćenje, ali je neprikosnoven za zdravlje: Zbog ovih stvari ćete nar jesti češće (RECEPT)

Bilo koje voće je obično bogat izvor antioksidanata, a nar je odličan primer za to

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pexels/ Iryna Ilieva

Nar ima mnogo korisnih svojstava, poznat je kao bogat izvor antioksidanata i vlakana. To ga čini odličnim za održavanje zdravlja creva i borbu protiv srčanih bolesti, pa čak i nekih vrsta raka. Zato nar mora biti na vašem radaru i, što je još važnije, na vašem tanjiru.

Šta je nar?

Nar je okruglo voće čija sezona konzumiranja traje od septembra do februara. Poreklom je iz Afrike i veruje se da potiče iz zemalja arapskog poluostrva. Lekovita svojstva nara poznata su već hiljadama godina.

Iako pomalo liči na crvene jabuke, ne jedete ga grickajući ga poput jabuke. Umesto toga, da biste pojeli nar, skinete debelu, tvrdu koru i unutra nađete sočno crveno seme. Ove jestive bobice nara su hrskave, sočne, blago trpke i jednostavno ukusne — dodaju slatko-trpku kiselost granolama sa jogurtom, voćnim i slanim salatama, jelima sa žitaricama, smutijama…

Nutritivna vrednost nara

Nar je odličan izvor hranljivih sastojaka, posebno vlakana, antioksidanata, vitamina B i nekih minerala.

Evo pregleda hranljivih sastojaka sadržanih u jednoj šolji nara:

Kalorije: 145
Ukupne masti: 2,05 grama (g)
Proteini: 2,92 g
Ukupan broj ugljenih hidrata: 32,7 g
Vlakna: 7 g
Šećeri: 23,9 g
Vitamin C: 17,8 mg
Vitamin K: 28,7 mcg
Folna kiselina (vitamin B9): 66,5 mcg
Kalijum: 413 mg
Bakar: 0,28 mg

Glavne prednosti nara

Nar (uključujući i sok) bogat je antioksidansima. Bilo koje voće je obično bogat izvor antioksidanata, a nar je odličan primer za to. Nar sadrži nekoliko različitih antioksidanata, poput vitamina C.

Svaka porcija soka od nara od 250 ml sadrži 700 mg polifenolnih antioksidanata. Istraživanja su pokazala da sok od nara ima još veću antioksidativnu aktivnost od prosečnog crnog vina, soka od grožđa ili zelenog čaja.

Važno je unositi antioksidanse, jer ova jedinjenja pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, smanjuju oštećenje ćelija i sprečavaju bolesti. Pored potencijalnog smanjenja rizika od razvoja određenih karcinoma i srčanih bolesti, hrana bogata antioksidantima, poput nara, takođe može doprineti zdravlju kože, mozga i očiju.

Nar je dobar izvor vlakana i polifenola 

Dijetalna vlakna su jedan od najmoćnijih hranljivih sastojaka koji se nalaze u naru. Svaka šolja sadrži 7 grama vlakana, što značajno smanjuje dnevne potrebe prosečne odrasle osobe za vlaknima (oko 25-30g dnevno).

Većina Srba ne konzumira preporučenu količinu vlakana svaki dan. Vlakna su važan nutrijent povezan sa zdravljem probave i kontrolom šećera u krvi. Pola šolje zrna nara sadrži skoro 4 grama vlakana.

Impresivan sadržaj vlakana nije jedini razlog da jedete više nara. Voće je takođe dobar izvor polifenola, koji mogu delovati kao prebiotici koji hrane korisne mikrobe. Korisni mikrobi u crevima (ili mikrobiom) se hrane polifenolima koji se nalaze u naru i time poboljšavaju sluznicu creva i smanjuju upalu koja izaziva bolest. Kako se broj korisnih mikroba povećava, broj štetnih vrsta mikroba u crevima opada.

Podržava zdravlje srca

Neki kažu da određena hrana podseća na organe čije funkcije podržavaju. Na primer, orasi su dobri za zdravlje mozga i po izgledu podsećaju na ljudski mozak. Slično tome, nar, koji na daljinu podseća na srce, podržava kardiovaskularno zdravlje.

Nar može zaštititi vaše srce na nekoliko načina. Ovo bi moglo pomoći da se objasni zašto je nar proglašen jednim od najboljih kardioprotektivnih plodova u pregledu 2021.godine. Nar može povećati nivo „dobrog“ HDL holesterola uz smanjenje nivoa lošeg LDL holesterola, kao i snižavanje krvnog pritiska. Pijenje soka od nara takođe može poboljšati protok krvi i smanjiti anginu pektoris.

Povećava sportske performanse

Istraživanja pokazuju da sok od nara može poboljšati sportske performanse i ubrzati oporavak od fizičke aktivnosti. Nar takođe može pomoći u poboljšanju bioraspoloživosti azotnog oksida, koji pomaže vašem telu da dobije hranljive materije potrebne za vežbanje.

Poboljšava kontrolu šećera u krvi

Voće sadrži prirodne šećere, mada nar je definitivno na listi voća sa niskim sadržajem šećera. Dakle, mogu li ljudi sa dijabetesom jesti nar? Uvek je važno da se prvo konsultujete sa svojim lekarom, ali u mnogim slučajevima, ljudi sa dijabetesom mogu jesti nar i imati koristi od njih. U stvari, ovo voće može pomoći u kontroli šećera u krvi.

Studije na životinjama i ljudima pokazale su da nar može uticati na smanjenje nivoa šećera u krvi kod onih koji imaju dijabetes.

Recept za napitak sa narom:

U veliki stakleni, bokal stavite sledeće sastojke:

2 kriške grejpa
2 kriške limuna
1/3 šolje zrna nara
1 mandarina
2 štapića cimeta ili kašičicu mlevenog cimeta
šaku sveže mente

Prelijte vrh vrućom vodom (nikako vrelom ili kipućom!) i sačekajte 10 minuta pre služenja. Kada servirate, dodajte med po vašom ukusu.



Izvor: Krstarica

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar