Narodno pozorište: Novogodišnji praznici u znaku “Krcka Oraščića”

Ovaj balet igraće se u nacionalnom teatru četiri puta u decembru i pet puta u januaru zato što je u ovo doba godine nemoguće naći kartu više

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Balet
Pixabey

U vreme božićnih i novogodišnjih praznika svuda u svetu na repertoaru pozorišnih kuća je balet „Krcko Oraščić” Petra Iljiča Čajkovskog, a i u beogradskom Narodnom pozorištu ovo delo se igra u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova 20, 21, 27. i 28. decembra, kao i 10, 18, 19, 22. i 23. januara, s početkom u 19 časova. Zašto ima ovoliko predstava? Zato što je u ovo doba godine nemoguće naći kartu više. U inostranstvu izvođenju „Krcka Oraščića“ prisustvuju čitave porodice sa tri generacije, u pauzi im je osmišljena prigodna zakuska, a stariji popiju i čašu šampanjca.

Krcka Oraščića će večeras na našoj sceni igrati Lev Semenov, prvi put, a Maša će biti Teodora Spasić, uz celokupni baletski ansambl. Orkestrom nacionalnog teatra dirigovaće Vesna Šouc na dve predstave. Dan kasnije, 21. decembra od 19 časova Krcko Orašić je Toma Križnar, a Maša sjajna Margarita Čeromuhina. Do kraja godine 27. i 28. ovog meseca u naslovnoj ulozi predstaviće se Radion Isjanov i Lev Semenov, a Mašu će igrati Sofija Matjušenskaja i Teodora Spasić. Dirigent je Đorđe Pavlović.

Prvo od deset ovosezonskih izvođenja baleta „Krcko Oraščić”, na muziku P. I. Čajkovskog, u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova, bilo je održano 15. decembra na Velikoj sceni kada je u ulozi Maše debitovala Sofija Matjušenskaja, uz Hoze Iglesiasa kao Krcka Oraščića. Osnovu ovog bisera klasične baletske literature čini bajkovita božićna avantura, zasnovana na delu E. T. A. Hofmana „Krcko Oraščić i Kralj miševa”. Slavni francuski književnik i dramski pisac Aleksandar Dima, u međuvremenu je adaptirao tu romantičnu priču o devojčici i njenoj božićnoj avanturi koja širom planete, već više od 130 godina, podjednako oduševljava i decu i odrasle.

Opereta Johana Štrausa „Slepi miš” , još jedno delo rado viđeno na svetskim scenama u vreme novogodišnjih praznika, biće izvedena u tri termina, a prvi je rezervisan za subotu od 19.30 časova 23. decembra. Prvi put u ovom delu nastupiće Sonja Šarić kao Rozalinda i Dejan Maksimović kao Gabrijel Fon Ajzenštajn. Ovaj Štrausov muzički biser, prepoznatljiv i po uvertiri koja čini standardni deo repertoara bečkog Novogodišnjeg koncerta, biće odigran na Velikoj sceni i 30. decembra i 4. januara. A operu „Pepeljuga” gledaćemo 25. decembra.

Novogodišnji gala koncerti ostaje tradicionalno 13. i 14. januara, a na programu je i opera za decu Dragana Karolića „Snežana i sedam patuljaka”. Ova dinamična i zabavna opera-bajka prema poznatom delu braće Grim, po kojem je Karolić napisao libreto i komponovao muziku, izvodiće se na Sceni „Raša Plaović” 20. i 21. januara, u matine terminima od 11 i 13 časova. Serijal predstava sa „Prazničnog repertoara”, koji je izazvao ogromno interesovanje publike i za koji su u veoma kratkom roku rasprodate skoro sve ulaznice, biće okončan 31. januara istim naslovom kojim je i otvoren – baletskim spektaklom „Gusar/Le Corsaire”, na muziku Adolfa Adama i grupe kompozitora, u koreografiji Bahrama Juldaševa.



Izvor: Politika

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar