Kako nastaje i kako se prenosi MAČIJA SIDA: Prepoznajte simptome na vreme i spasite svoju ljubimicu

Bolest može da bude smrtonosna ako se leči

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Mačiju sidu, ili kako se drugačije naziva FIV izaziva virus iz porodice lentivirusa, u koji spada i HIV virus od kog oboljevaju ljudi.

Ova bolest uglavnom pogađa mačke lutalice, ali one lako mogu da je prenesu i na domaće mačke.

Procenjuje se da je od 1 do 15 odsto mačaka na svetu zaraženo ovim virusom. Do zaraze može doći seksualnim putem, ali glavni način prenošenja ove bolesti jeste preko rana koje nastaju kada jedna mačka ugrize drugu, što je poprilično često među lutalicama. Takođe, može se preneti i dojenjem, sa mačke na mačiće.

Prvo što možete primetiti na zaraženoj mački, jesu otečeni limfni čvorovi, koje ovaj virus prve napata. Ipak, to nije toliko uočljiv znak, a može proći i nekoliko meseci dok se ne pojave očigledniji simptomi, pa mačka za to vreme može neometano da širi bolest. Na sreću, ne može da je prenese čoveku.

Virus napada imuni sistem mačke, pa je glavni uzrok smrtnosti od ove bolesti, zapravo sekundarna infekcija bilo kojim drugim virusom ili bakterijom.

Foto: Shutterstock

Sam pad imuniteta može da pokvari kvalitet krzna mačke, što je poprilično uočljivo. Pored toga, javljaju se i povišena temperatura, gubitak apetita, a kod velikog broja mačaka i upale usne šupljine i desni. Mogu da se jave i upale oka, bešike, kože i želuca.

Sve navedeno dovodi do toga da mačka brzo gubi težinu i da naglo mršavi.

Jedini način da se sa sigurnošću utvrdi da li mačka boluje od ove bolesti, jeste testiranje.

Što se tiče samog lečenja, nažalost, lek ne postoji. Međutim, kako su glavni uzroci smrtnosti od FIV-a sekundarne infekcije, važno je zaštititi mačku od potencijalno štetnih uticaja iz okoline.Nije preporučljivo da mačka bude u kontaktu sa drugim mačkama. Što se tiče same terapije, veterinar može da preporuči vašoj maci antibiotike i specijalne vitamine koji će podizati imunitet vaše mačke.

Od samog imuniteta zavisi koliko će mačka moći da živi sa ovom bolešću. Neke mačke mogu da žive i godinama sa dijagnozom, a da se bolest ne pogorša i njihovo stanje ne menja značajno. Sa druge strane, neke mačke prežive samo par nedelja. To prvenstveno zavisi od toga koliko je mačka zaštićena.

Kao mera prevencije, preporučuje se sterilizacija mačke, o čemu bi trebalo da se posavetujete sa veterinarom.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, petarcentar.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar