Krst na retrovizoru vozila statusni simbol novog doba

Julie Tupas, Unsplash

Kako smo od kučeta sa klimajućom glavom kao automobilskim gedžetom došli do najstarijeg simbola ljudske vrste

 

Da li ste primetili kakvim sve figurama i džidžama ljudi ukrašavaju unutrašnjost svojih automobila? Od plišanih igračaka kojim je zatrpano zadnje staklo, preko suvih latica ruža koje sećaju na neki davni romantični događaj,do različitih visuljaka za retrovizor kao asocijacije na strasne hobije i interesovanja. Po svemu sudeći krst je trenutno najtraženiji privezak za retrovizor, a kako je primetio jedan naš sugrađanin na nekoj od društvenih mreža, izdržljivost srpskog retrovizora testira se masom postavljenog krsta. Ustvari, mrtva trka je između prizora osoba koje se krste u autobusu koji prolazi pored nekog crkvenog zdanja i onih koji svoju pobožnost dokazuju izborom što masivnijeg krsta. Mnogi se ne zadovoljavaju samo jednim primerkom, već se tokom vožnje u epi centru vozačevog vidokruga ljulja i nekoliko stilski različitih primeraka, raznih dimenzija i mase.

Najapsurdnija stvar na beogradskim ulicama jeste zalepljena umrlica na šoferšajbni

Ustvari, izbor krsta na retrvovizeru dosta govori o socijalnoj strukturi vlasnika- jasno je da influenserke, odnosno devojke koje se intenzivno trude da uđu u ovaj svet, biraju komade sa svarovski kristalima i sličnim vrednim kamenjem; žestoki momci impresionirani su veličinom i sjajem, tako da njhov simbol vere mora biti velikih dimenzija i sa zlatnim sjajem; iskreni vernici vozači izdvajaju se drvenim krstovima, pa još ako su poreklom iz nekih znamenitih manastira, onda i samo vozilo dobija dodatni značaj. Toliko su ovakvi prizori česti, da smo se jednostavno svi navikli na ove prizore, uostalom kao i na situaciju da se badnjaci vozikaju danima pre i posle Božića, a ne bi me začudilo da u vreme uskršnjih dana farbana jaja postanu novi automobilski gedžet. Crvena, ofarbana u lukovici, morala bi imati najveću težinu.

Najapsurdniju stvar koju sam zapazila na beogradskim ulicama, pored venca na semaforu i krajputaša u sred grada,  jeste umrlica zalepljena na spoljnoj strani šoferšajbne na strani suvozača. Ne, ovo nije bio prizor u nekom selu sa juga Srbije, već u srcu Beograda.

Ako ste se vozili italijanskim putevima mogli ste da zapazite crvene papričice kako vise ispod retrovizora

Kako smo  ustvari od plastičnih kučića koji pomeraju glavu gore-dole ispred zadnjeg stakla, koji se ponovo mogu naći na našim policama po specijalizovanim radnjama, došli do religioznih simbola? Početak je bio devedesetih, da bi se kulminacija desila poslednjih godina. Uzgred, ova navika nije specifična samo nama- ako ste se vozili italijanskim putevima mogli ste da zapazite crvene papričice kako vise na istom mestu, a tamo negde daleko iza okeana pored volana na kontrolnoj tabli pričvršćena oprugom “pleše“ u ritmu točkova zgodna Havajka u tradicionalnoj slamnatoj suknji i vencem od cveća oko vrata. Svako vreme nosi svoje simbole koji mnogo govore o ljudima u njemu.

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar