Kad će više da mu se skinu sa grbače? ŽIVITE I PUSTITE NOVAKA DA ŽIVI!

Foto: Objektiv.rs/Danilo Krša

“Zašto je uradio ovo, zašto ono, a tek mu to nije trebalo”… Uvek su se potezi prvog tenisera sveta Novaka Đokovića stavljali pod lupu debelu kao dno od pivske flaše.

Federer je gospodin, Rafa “bik sa Majorke”, a Novaku kao da je svet lupio etiketu “mister greška”. Ma, važi. Mogu samo da ga mrze, ali evo odmah da im poručim: Mrzitelji, ovaj Srbin će i dalje biti broj 1 na globusu, još dugo će i najvećim rivalima sa druge strane mreže da se tresu gaće pred njim.

Godina 2020, koja polako izmiče ostaće pečatirana pošasti zvanom korona, ali i prvi reket sveta će je pamtiti i kao vrlo turbulentnu, iako će šesti put u karijeri kraj dočekati tamo gde mu je i mesto – na tronu.

 

View this post on Instagram

 

Continuing to make history ? @djokernole is the year-end No. 1 in the @fedex ATP Rankings for a record-tying sixth time!

A post shared by ATP Tour (@atptour) on

Javnost, ali što je iznenađujuće i mnogi bivši i sadašnji teniski stručnjaci, kao i Novakove kolege teniseri, umesto rezultatima na terenu, mnogo više se bave životom njega i njegove porodice. Mržnjom, čak, prednjači “kengur” Nik Kirjos, ali neću mu ukazati plezir, komentarišući njegove gafove. Drugi put.

Navijače kojih zbog koronavirusa trenutno nema, ili im je broj na tribinama ograničen, da ne pominjemo. Dovoljno je setiti se zvižduka upućenih Srbinu na prošlim US Open turnirima ili frenetičnog navijanja i favorizovanja Rodžera Federera u legendarnom finalu Vimbldona 2019. Sve ih je, na kraju, ironično “pozdravio” ledenim pogledom i “papanjem” londonske trave. Pobednički.

Pod rafalima kritike non stop su veganska ishrana srpskog asa, pucaju na njega zbog, svojevremeno, angažovanja gurua Pepea Imaza, širenja ljubavi, stava o vakcinaciji, međutim, reklo bi se da su u ovoj godini šaržeri do kraja ispražnjeni.

Sve je kulminiralo 2020. Brutalni napadi ređali su se kao na traci. Organizacija “Adria Tura” usred pandemije korone, kada je i sam zaradio virus, zatim izrežirani skandal posle kojeg je najuren sa US Opena zbog toga što je, potpuno nenamerno, sada i ceo svet to zna, lopticom pogodio, klinci bi rekli “u vugla”, tačnije, u vrat pomoćnog sudiju, gospođu koja 25. aprila sledeće godine jedva čeka dodelu “Oskara”. Laura Klark, tako se zove, glumica je “par ekselans”…

Napadaju ga i za osnivanje novog nezavisnog udruženja tenisera, a u Srbiji i za veliku naklonost prema Hrvatima, nebitno što mu je trener Goran Ivanišević, a penjanje po bosanskim piramidama je došlo kao jagoda na šlag.

Jedna od poslednjih kritika, možda i najupečatljivija stigla je prošle nedelje iz usta Pola Anakona, bivšeg trenera Pita Samprasa i Rodžera Federera koji je izjavio da je “Novak Đoković najveći neprijatelj samom sebi”.

Poznati teniski stručnjak prvo se osvrnuo na “Adria tour” i rekao da je Novak sledio sve protokole koji su važili za njegovu zemlju. Sledio je uputstva Vlade Srbije, to je sve bilo sa dobrom namerom, ali su saveti bili loši”.

Foto/E-stock/Miloš Rafailović

Događanja na US Openu u Njujorku prokomentarisao je kao nesreću, ali…
“Sve zavisi od vas, naravno da nije imao nameru, ali dogodilo se i to je u potpunosti njegova greška”.

Na kraju, iskritikovao je Đokovića zbog osnivanja nove teniske organizacije.

“Da sam njegov trener, tada bih mu rekao, kloni se toga, to je poslednje što želiš da radiš’. To bih mu savetovao jer ima mnogo toga o čemu treba da vodi računa u smislu rezultata i rekorda koje želi da postigne”, rekao je Anakon i dodao: Pokrenuti inicijativu o tome u ovoj situaciji je greška.

Grešio je Nole. Nije da nije, ali to su njegove greške. On ih je platio. To je njegov život. Njegova stvar. Čime je naštetio drugima? Recimo, “Adria Tourom” usred korone? Imao je najbolju volju. Doveo je svetske teniske zvezde u Beograd. Teniskom kompleksu na Dorćolu nije moglo da se priđe, Karte rasprodate. Publika je mogla na tribine. Odluka države. Tačka.

Za sve što radi na terenu, svih ovih godina, uz, naravno greške, pa nije mašina, nego čovek od krvi i mesa, samo je potvrdio da je trenutno jedan od trojice najboljih tenisera sveta svih vremena.

Gren slemova 17, Rodžer i Rafa imaju po 20, Masters titula iz turnira serije 1000 najviše od svih 36, poslednja osvojena u Rimu, kada je u finalu pobedio Argentinca Švarcmana.

Foto: atptour.com

Novak Đoković je trenutno 294. nedelju prvi na ATP listi, a Švajcarac Rodžer Federer je rekorder sa 310. Svetski reket broj 1 bi početkom marta trebalo da preuzme i taj top rezultat.

Nole ima pozitivan skor i u duelima sa dvojicom najvećih rivala. Sa Federerom se sastao 50 puta i vodi 27:23 u pobedama. Protiv Nadala je igrao 56 puta i ishod je 29:27.

Već smo svi zaboravili neprijatan poraz od španskog tenisera u finalu ovogodišnjeg Rolan Garosa…

Veliko je pitanje ko je sada najveći, a tek ko će biti G.O.A.T. (najbolji teniser svih vremena) jer, realno, kriterijumi za to ne postoje. Pa šta ako neko ima najviše Gren slemova, ako jedan od njih bude imao najviše Mastersa, bolji skor u međusobnim duelima, najviše nedelja provedenih na ATP listi… A, realno je da Nole i u tom segmentu na kraju bude bolji od Rafe i Rodžera.

To se još ne zna, ali jedno je sigurno, ono što je Novak Đoković uradio zasada, u sportu koji u našoj zemlji nikad nije bio “trofejni” čini ga najvećim sportistom sa ovih prostora ikada. I to nije samo moje mišljenje, već stav mnogih.

Treba da budemo ponosni što smo savremenici i što možemo da gledamo prvog tenisera sveta Srbina, jer alal vera Krajinoviću, Lajoviću, Kecmanoviću i ostalima, ali sledeći put to će se desiti za jedno sto godina, a možda ni tad.

Foto: theadriatour.com

Što se njegovog privatnog života tiče pa šta ako gotivi Hrvate i što se penje po bosanskim piramidama? Big dil. Tačno, u “lijepoj njihovoj” nas baš i ne ljube, isto kao i u hrvatskom i muslimanskom delu Bosne, ali Bože moj. Čovek je punoletan, to je njegov život i može da radi šta hoće.

Proglašen je i antivakserom, da ne podsećamo sada na sramne “nikove” ostrvskih i španskih medija – “Nowax Djokovid“. Jadno i bedno! To je njegov stav, on ne primorava nikog na to, pa šta ako je vegan, jedite ljudi svinjetine ili jagnjetine koliko želite, to važi i za Đokovićev izbor. Živite i pustite druge (čitaj: Novaka) da žive. I tako možemo u nedogled: Pepe Imaz, širenje ljubavi, slanje srca na sve četiri strane sveta….

Kratko je pamćenje: A kad pomaže deci u Srbiji i širom sveta to se ne računa, kad uplaćuje milionske iznose našim bolnicama, šta, kao to nema veze. Setite se samo reakcije Italijana kada je usred pandemije koronavirusa (važnije je “pljuvati” ga za “Adrija tour”) donirao novac klinici u Bergamu, žarištu evropske korone…

Ne, to nije važno?! E, pa čekajte malo. Ne može tako!

Ljudi, da se razumemo, ja nisam deo tima advokata porodice Đoković da bih ga branio, ali neke stvari moraju da se kažu jasno i glasno, pa kud puklo da puklo!

– Hej svi vi, što rovarite i lešinarite po tuđim životima, skinite se, bre, Novaku sa grbače. On je profesionalni teniser, bavi se poslom u kojem je neprikosnoveni šampion planete i u kojem baj d vej iz zezanja ruši Federera, Nadala, kao i njihove rekorde, ali i rekorde takvih veličina kao što su bili Pit Sampras, Džon Mekinro, Beker, Agasi, Lendl, okej i Šveđanin Mats Vilander, koji ga baš nešto i ne miriše, ali dobro, jeste bio superstar. Da ume da pogreši, pa za ime Boga čovek je, svi grešimo, ali on je naš, on je srpski šampion, svetski šampion. A, vi ste?

Što reče neko mrtav ozbiljan u komentarima na jednom našem poznatom portalu:

“E, da sam sam sebi neprijatelj kao što pričaju za Novaka Đokovića, gde bi mi kraj bio!”

Gem set i meč! Viner za kraj, sličan Noletovom u nezaboravnim pobedama protiv Rafe i Rodžera…

Piše: Vuk Žarić

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar