Fenomen Bili Ajliš u tinejdž Srbiji

Foto: Autor

Bili Ajliš koja je vema brzo stekla muzičku slavu, napunila je 18. decembra, 18 godina. Mnogi se pitaju da li je zaista talentovana, ali ono što joj niko neće osporiti, to je, da je unela novi zvuk, mešajući pop, alternativni rok, RNB, kao i jedinstveni izgled. Nije samo njen stil oblačenja u pitanju, već i  stilizovani izgled spotova.

Priredila: Snežana Đorđević

Uprkos širokoj, skoro vrećastoj  odeći, ona je postala ikona stila i sa trona skinula Rijanu, Bijonse i druge modne ikone. Kada je muzika u pitanju, bila je nominovana za šest Gremija i osvojila je dve AMA (American Music Awards) nagrade.
Odrasla je u Los Anđelesu u porodici glumaca i muzičara, a roditelji su je podsticali na kreativnost.

Svojim prvim albumom „When We All Fall Asleep, Where Do We Go?“, postavila je rekorde prodaje.
Britansku turneju je rasprodala za 2020. godinu. Neki fanovi su već kupili kartu za koncert od preko 500 dolara da bi bili u bekstejdžu, zagrlili se i razgovarali sa njom.
Singl s albuma ’’Bad Guy’’bio je na prvom mestu Bilbordove liste.

Njeni fanovi u Srbiji misle da je super zbog stajlinga, jake ličnosti i muzike. Fascinirani su njenom pojavom zanimljivom kombinacijom stila i muzike i pojave. Fanovi uglavnom glume da se pronalaze u njenim tekstovima, kažu beogradski srednjoškolci.

Hejteri, oni su nezainteresovani i smatraju da nije njihov tip uopšte kao osoba. Ovi drugi, smatraju da su njeni fanovi  ’’cringe’’ ( ’’jadni’’) jer neki od njih postavljaju na društvene mreže preko 20 čestitki za njen 18. rođendan u roku 24 sata. Ponašaju se kao da je poznaju, da su njeni verni prijatelji, i da su doživeli prosvetljenje od kada su počeli da slušaju njenu muziku. Prate njen stajling, imitiraju njen imidž.

Ostali tinejdžeri misle da ona pravi dobru muziku, da je zanimljiva pojava, ali da je slika o njoj nerealna jer su fanovi previše opsednuti njenom pojavom te su tako doprineli da njena popularnost bude prevelika u odnosu na njen kvalitet. Jer, sa jedne strane, kažu, da su fanovi obmanuti kako peva o problemima tinejdžera, a ustvari, ti problemi su  mizerni u odnosu na  prave ljudske probleme. Neki čak misle da su njeni fanovi ’’sektaši’’, jer kopiraju način na koji se oblači Bili Ajliš, nose lance, pirsinge, uništavaju lice, kosu. Kao da naj način žele da privuku pažnju. Njeni fanovi nemaju meru u imitiranju njenog stajlinga i ponašanja.

Treba imati idola, ali ne slediti ga slepo, već imati svoj sud i stav. Treba biti umeren u svemu. I pored toga što neko voli pesme i pojedine pevače ne treba usvajati tuđe mišljenje jer predstavljanje idola može biti lažno. To je sve kratkog daha, i neće trajati dugo na sceni, ali je ipak vrlo zanimljivo da postoji  neko ko je drugačiji. I da se ta njene poruke pravilno usvajaju, kažu učenici jedne beogradske gimnazije.

Evo šta o Bili Ajliš misle
još neki tinejdžeri u Srbiji

Beogradski gimnazijalci:

’’Ok ima muziku ali ne treba da se ’’gube’’ u toj meri’’

’’Muzika je dosadna, nema poentu, ali poštujem žanr i tuđe mišljenje’’

 ’’Promenila mi je život, i voleću je uvek, srećan 18. rođendan!’’

Devojčice jedne osnovne beogradske škole:

’’Pomogla mi je da prevaziđem teške situacije. Kroz njenu muziku saosećam sa njom. Ona pomaže tinejdžerima  da se reše nekog svog straha. Volela bih da odem na njen koncert jer je pratim već nekoliko godina. Volim njenu muziku jer je jedinstvena i drugačija od ostatka muzičke scene.’’

  ’’Njena muzika je dosta drugačija. Sviđa mi što je hrabra da se oblači  kako se oseća, i da peva otvoreno o onome što je muči i da to podeli sa publikom.’’

 

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar