Стручњаци разрешили вечиту дилему: Да ли је ЗДРАВО припремати храну на маслиновом уљу?

Колико хранљивих састојака се сачува после пржења?

Инсталирајте нашу иОС или Андроид апликацију
Фото/Пиxабаy.цом

Између сунцокретовог и маслиновог уља, свакако боља опција је маслиново.

Оно је веома цењено кад је у питању исхрана зато што садржи велику количину незасићених масних киселина и полифенола.

Инсталирајте нашу иОС или Андроид апликацију – Објектив.рс

Често је препорука да се маслиново уље користи искључиво као додатак салатама и јелима, а не за пржење и кување хране.

Такође, једна од стандардних предрасуда је да се пржењем на маслиновом уљу губе све хранљиве материје које су здраве за организам.

Фото: Фреепик/Фреепик

Међутим, слободно га можете користити за кување и пржење јер оно у себи садржи високу концентрацију једноструко незасићене олеинске масне киселине, која доприноси стабилности уља на високим температурама.

С друге стране, пржење на сунцокретовом уљу није здраво јер спада у биљно уље које има неуравнотежену количину омега-3 и омега-6 масних киселина. Врло нездрава опција је да једно исто уље користите неколико пута, зато што садржи токсичне нус производе. Пржење на истом уљу ствара оксидансе који су способни да оштете ДНК.

Фото: Пиxабаy/Бруно /Германy

Свакако да је најбоља опција да маслиново уље користите “на хладно”, односно да прелијете салату или као додатак неком другом оброку. На тај начин се чува највећа количина здравих материја у њему.

Ипак, нећете погрешити ни ако пржите на њему јер оно има тенденцију загревања на преко 210 степени, знатно изнад температуре припреме хране, што га чини стабилнијим у односу на друга биљна уља.

 

Извор: Објектив.рс, Информер

Коментари (0)

Оставите коментар

    Тренутно нема коментара. Будите први који ће коментарисати!

Издвојено за вас