OBJEKTIV OTKRIVA

Mafija želi Vučićevu GLAVU: Kriminalne grupe se spremaju za UDAR na šefa države

Pošto je pronađen i zaplenjen arsenal oružja, mere zaštite predsednika podignute su na najviši nivo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Danilo Krša

Zbog realne opasnosti od odgovora mafije na udar države, bezbednost predsednika Srbije Aleksandra Vučića i državnih funkcionera podignuta je na najviši nivo. Hapšenjem članova takozvanog novog zemunskog klana, pod vođstvom Veljka Belivuka, država je zadala težak udarac mafiji koja je pripremala nešto nalik 12. martu 2003, kad je ispred zgrade Vlade iz snajpera ubijen premijer Zoran Đinđić. Uprkos pretnjama mafije, predsednik Vučić poručuje da ga ne mogu uplašiti, te da će se hapšenja nastaviti širom Srbije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

DRŽAVA IM JE ZA PETAMA

Među 19 uhapšenih nalaze se i vođe navijača Partizana koji se sumnjiče za ubistva, otmice, iznude i trgovinu i promet droga. Međutim, ova grupa pripremala je nešto mnogo gore. Oni su bili spremni da pokažu da su jači od države tako što će ugroziti bezbednost Vučića i drugih funkcionera. Tako su pripadnici ove huliganske grupe preko skrivenih naloga na Instagramu, ali i transparenata na tribinama, slali preteće poruke policiji i predstavnicima države. Sve je ukazivalo na to da su spremni da vrše atentate na državne funkcionere i policijske službenike koji su im bili za petama. Srećom, taj scenario je izbegnut na vreme.

– To, međutim, ne znači da će se mafija smiriti. Oni su targetirali Vučića kao nekog ko je odgovoran za sve što im se dešava i tražiće način da se osvete. Državni organi pažljivo motre na svaki njihov potez i reagovaće na vreme – poručuju izvori Objektiva. „Hoćete da vam pričam o snajperistima i ko im je sve bio meta?” – upitao je Vučić komentarišući hapšenje Belivukove ekipe.

– Lepo je da mislite da možete sve, ali ako mislite da neko može da vodi politiku „nema tela pa nema dela”, zaboravite na to. Država je pokazala da to tako ne može – podvukao je Vučić.

SEDNICA SAVETA

Savetnica predsednika Suzana Vasiljević, najavila je da će uskoro biti održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj će jedne od tema biti hapšenje Belivukove grupe i ugroženost bezbednosti predsednika Srbije.

– Mislim da će sednica Saveta biti sutra i razgovaraće se o nastavku ove akcije. Predsedniku će verovatno biti predstavljene sve informacije do kojih su istražni organi došli u poslednjih 48 sati – rekla je Vasiljevićeva, te dodala da se hapšenjem Belivuka država pokazala kao snažnija i jača od kriminalnih grupa i odlučna da se obračuna sa organizovanim kriminalom po svaku cenu.

Prof. dr Miroslav Bjegović, specijalista za bezbednost i organizovani kriminal, u izjavi za Objektiv kaže da je nakon jučerašnje odlučne i sinhronizovane akcije Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala, u sadejstvu sa BIA i tužilaštvom, država zadala prvi ozbiljan udarac mafiji, ali ne i poslednji.

– U narednim nedeljama bićemo svedoci sličnih akcija i verovatno hapšenja pojedinaca u državnim institucijama koji su u sprezi sa ovakvim klanovima. S obzirom na to da je pronađen i zaplenjen arsenal oružja, poput snajpera koji se koristi za atentate, mere zaštite predsednika Vučića i ministra Aleksandra Vulina, kao i njihovih porodica, podignute su na najviši nivo, kao najugroženijih ličnosti od strane kriminalnih struktura kojima je država stala na put – smatra Bjegović.

Kako ističe, ovo je borba u kojoj se mora istrajati do kraja, jer zlo preti da ugrozi najvitalnije funkcije države, njenu nacionalnu bezbednost, kao i bezbednost svih građana.

– Upravo kad mafijaško-piramidalna struktura počinje da misli da je jača od države, kreće njeno rušenje i njen krah – navodi Bjegović.

ODSEČENA GLAVA MAFIJAŠKOJ HOBOTNICI

Prof. dr Marija Đorić, stručnjak za bezbednost i autor knjige „Huliganizam: nasilje i sport”, za naš list kaže da je kod ovog hapšenja dobro to što je država pokazala da je jača od huliganskih, tj. kriminalnih grupa.

– Već nekoliko godina postoji direktna sprega između huliganskih grupa, kriminala i određenih političkih struktura. Od politizacije huliganizma, danas smo došli do kriminalizacije huliganizma, što je izuzetno opasna pojava. Paravan koji su koristili ovi kriminalci su navijačke grupe, a da njihovo delovanje nema nikakve veze sa sportom, vidimo po tome sto su neretko prelazili iz jedne u drugu (suparničku) navijačku grupu, po potrebi. Smatram da je ovim hapšenjem odsečena glava kriminalnoj hobotnici i sprečen nastanak novog zemunskog klana. Time je učinjeno mnogo na zaštiti bezbednosti predsednika – zaključuje Đorićeva.

Piše: MARIJA R. ILIĆ

Ovu i ostale zanimljive teme pročitajte u dvobroju štampanog Objektiva.

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar