HAKERSKI UPADI

Ko tu za koga radi? HAKERI spremno dočekuju IZBORE u Americi, EVO koga podržavaju Kinezi i Rusi

„Majkrosoft” je upozorio na sajber-napade na kompjutere glavnih rivala u izbornoj trci za šefa Bele kuće

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia

„Majkrosoft” je upozorio na sajber-napade na kompjutere glavnih rivala u izbornoj trci za šefa Bele kuće.

Ista jedinica ruske vojske koja je provalila u sistem Demokratske stranke uoči prošlih izbora sada sve intenzivnije „rovari” po kompjuterima aktera ovogodišnjih izbora za šefa Bele kuće, saopštio je „Majkrosoft”. Na istom zadatku, ali u manjoj meri, rade i kineski i iranski hakeri.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Američka kompanija navodi da su kineski hakeri usmerili kampanju na Džoa Bajdena i na najmanje jednu osobu koja je ranije bila povezana sa Trampom, dok su Iranci početkom leta pokušali da preuzmu naloge zvaničnika predsednikove administracije i kampanje. Većina napada nije bila uspešna, jer ih je blokirao softver, piše „Vašington post”.

OPREZ! Hakeri otimaju Instagram profile, nikako ne odgovarajte na ovaj zahtev 

Slične informacije o aktivnom učešću Kine, Irana i Rusije u izborima 2020. otkrila je pre mesec dana Nacionalna obaveštajna služba. Prema njenim procenama, Rusija bi da naškodi Bajdenovoj kampanji, a Kina i Iran priželjkuju Trampov poraz, ali se ne mešaju u tolikoj meri kao Rusija.

Majkrosoft” se nije bavio motivima napada. Moguće je da je reč o klasičnoj političkoj špijunaži da bi se stekao uvid u planove rivala. Vest o pojačanim hakerskim napadima saopštena je u trenutku kad su brige za bezbednost izbora ionako velike zbog činjenice da će više Amerikanaca glasati poštom zbog pandemije. Pravi virus je olakšao i ubacivanje računarskih virusa, jer mnogi rade od kuće, bez mera zaštite koje postoje u firmama. „Majkrosoft” nema dokaze da su pokušani upadi u američke biračke sisteme.

Kompanija nije htela da otkrije koja strana sila predstavlja najveću pretnju integritetu novembarskih izbora. Stručnjaci za sajber-bezbednost saglasni su da je to Rusija, dok visoki zvaničnici administracije to osporavaju. Kremlj je, kao i ranije, odbacio optužbe kao glupost.

Potpredsednik „Majkrosofta” Tom Bert napisao je u blogu da na meti nisu samo kandidati i najbliži saradnici, već i ljudi koji ih savetuju o ključnim pitanjima. Navodi se da iza ruskih napada stoje hakeri iz grupe „Stroncijum” (poznata i kao „Fensi ber”), koja je navodno povezana s ruskom vojnom obavještajnom službom GRU. Isti napadači ciljali su i na britanske političke stranke, ali se ne precizira koje. O napadima grupe „Fosfor”, povezane sa Iranom, „Majkrosoft” je izvestio i pre godinu dana. Na meti su bili sadašnji i bivši zvaničnici američke administracije, spoljnopolitički novinari i istaknuti iranski emigranti.

Predstavnica Trampovog izbornog štaba juče je rekla da sajber-pretnje shvataju ozbiljno, ali da ne govore javno o konkretnim naporima koje preduzimaju.

U SAD je podignuta optužnica protiv 12 Rusa za provalu u kompjutere demokrata, krađu podataka i selektivno objavljivanje na štetu kandidata. Imena tih hakera-vojnika nalaze se na poternici FBI-ja. Krijući se iza izmišljene internet persone Gucifer 2.0, slali su materijal novinarima i blogerima, „Vikiliksu” i Trampovom saradniku Rodžeru Stounu. To je, kako kažu demokrate, sajber-verzija „Votergejta”, s jedinom razlikom što nisu fizički ušli u prostorije.



Izvor: Politika

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar