Naučnici utvrdili koje igre jačaju dečju psihu

U istraživanju su učestvovala deca od 9 do 11 godina i njihovi roditelji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Kelly Sikkema

Deca koja provode više vremena u prirodi i igraju se na otvorenom, imaju bolje mentalno zdravlje od svojih vršnjaka koji su vezani za dom, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta u Glasgovu. Nalazi su objavljeni u časopisu Environment International.

U istraživanju su učestvovala deca od 9 do 11 godina i njihovi roditelji. Maloletnicima je naloženo da nedelju dana nose akcelerometre pomoću kojih su naučnici beležili koliko su vremena deca provodila napolju i kako su ga provodila: učestvovanjem u aktivnim igrama, baveći se sportom ili lagano hodajući, opuštajući se sedeći.

Nakon što su prikupili potrebne podatke o nivou telesne aktivnosti dece u prirodi, naučnici su procenili mentalno zdravlje svakog učesnika pomoću posebnih upitnika. Rezultati su pokazali da su deca, koja u prirodi provode oko 60 minuta dnevno, imala 50% manji rizik od razvoja psihičkih problema u poređenju s vršnjacima koji su manje vremena provodili napolju.

Istraživači su otkrili da su i energične aktivnosti, kao što su igra i sport, i mirne aktivnosti koristile mentalnom zdravlju dece. Takođe su otkrili da su deca iz siromašnih oporodica s niskim primanjima imala veće koristi od boravka u prirodi nego njihovi vršnjaci iz porodica boljeg socioekonomskog statusa.



Izvor: Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar