Srbija se spremna za OI u Parizu: Za sada 109 predstavnika u 15 sportova

Pored ekipnih sportova koji imaju 65 takmičara ostali sportovi su predstavljeni sa 44 imena

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Printscreen/youtube

Broj naših „olimpijaca” može da se poveća ovog vikenda na državnom prvenstvu u atletici u Kraljevu. – Najviše učesnika (116) imali smo u Londonu 2012, a sada je po broju sportova (15) kao i u Tokiju 2021. – Srbija dosad osvojila 24 olimpijske medalje

Do početka Olimpijskih igara, najvećeg sportskog događaja u ovoj godini, ostalo je manje od mesec dana. Sportisti su u završnoj fazi priprema, preko 10.000 iz 206 zemalja će se predstaviti u 32 sporta. „Grad svetlosti” će od 26. jula do 11. avgusta po treći put biti domaćin Igrama i uz London to je jedini grad trostruki organizator uz podsećanje da su prva dva bila 1908. i 1924. tako da ovogodišnja smotra stiže na 100 godina od druge olimpijske priče u ovom gradu. Tada je na sceni bilo 3092 sportista iz 44 države koji su odmerili snage u 17 sportova.

Ali tekstova o Parizu će narednih dana biti u velikom broju. Detalji vezani za organizaciju su poznati odavno, zna se da glavni grad Francuske neće biti jedino mesto održavanja takmičenja. Rukometaši i košarkaši u kvalifikacijama će biti u Lilu, fudbal će se igrati u velikom broju gradova, Marselj će primiti jedriličare…

Predstojeći vikend je poslednja šanse za ispunjenje norme ili kvota i posle toga će biti poznat defnitivan spisak sportista po svim disciplinama.

Kakva je situacija sa Srbijom?

Do sada naš zemlja ima 109 predstavnika u 15 sportova. Lako je moguće da se broj poveća posle državnog prvenstva u atletici u Kraljevu (uslov je da se ispuni olimpijska norma ili da na rang-listi svetske federacije budu među onima, koji imaju pravo da učestvuju na Olimpijskim igrama) kada svoju šansu čekaju Bibić (5.000 m), Jovančević (dalj), Vučenović (koplje), dok su pre svih Sinančević (kugla) i Kolašinac trenutno plasirani na mesta koja garantuju odlazak. Kako je „Sportski žurnal” pisao od 32 takmičara Sinančević je 16, dok je Kolašinac na granici 31.

Broj sportista koji će predstavljati Srbiju neće biti rekordan, jer je u Londonu 2012. bilo 116 takmičara u 12 sportova. Kao i u Tokiju 2021 biće nas u 15 sportova. Umesto karatea koji je bio promotivni sport, Srbija će imati dvoje predstavnika u biciklizmu, a povećanju broja učesnika na trenutnih 109 doprinela je činjenica da će naša zemlja u ekipnim sportovima pored vaterpolista imati predstavnike u oba pola u odbojci i košarci uz igranje pod obručem u disciplini 3h3. U Tokiju nije bilo naših odbojkaša. Uzgred, kada govorimo o ekipnim sportovima od Londona 2012. nema rukometaša (rukometašice Srbije nikada se nisu plasirale), dok su se fudbaleri jedini put, bez mnogo uspeha, pojavili u Pekingu 2008.

Pored ekipnih sportova koji imaju 65 takmičara ostali sportovi su predstavljeni sa 44 imena.

U streljaštvu su osvojene tri kvote (Zorana Arunović, Damir Mikec i Lazar Kovačević). Kvote imaju oba četverca u kajaku, po jedna je u muškom i ženskom biciklizmu, četiri u veslanju (Nikolaj Pimenov u dve discipline, Martin Mačković i Jovana Arsić), pet u rvanju oba stila ( Stevan Andrija Mićić, Hetik Cabolov, Mate Nemeš, Aleksandar Komarov, Georgi Tibilov). Mada je skoro sve poznato ostaje da savezi potvrde konačan sastav i tako ćemo dobiti 21 ime. Izvesno je da će umesto Lazara Kovačevića nastupiti Andrea Arsović. Jelena Erić i Ognjen Ilić su nedavno slavili na državnom prvenstvu, ali se čeka odluka. Takođe Pimenov će najverovatnije biti član posade sa Mačkovićem, bez učešća u skifu. Treba sve sačekati još neki dan.

Pored ekipnih sportova i sportova gde su mesta izborena na osnovu kvota na spisku učesnika Igara u Parizu su i sledeći sportovi sa definitivnim učesnicima.

Atletika (4): Ivana Španović. Milica Gardašević, Angelina Topić, Adriana Vilagoš;

Boks (3): Sara Ćirković, Natalija Šadrina, Vakid Abasov;

Plivanje (4): Andrej Barna, Velimir Stjepanović koji sa Nikolom Aćimom i Justinom Cvetkovom čine i štafetu 4h100;

Tekvondo (3): Aleksandra Perišić, Lav Kornjejev, Stefan Takov;

Džudo (6): Nemanja Majdov, Milica Nikolić, Strahinja Bunčić, Aleksandar Kukolj, Milica Žabić, Marica Perišić;

Tenis (2): Novak Đoković, Dušan Lajović;

Stoni tenis (1): Izabela Lupulesku.

Biće to vrlo jak sastav Srbije sa realnim izgledima za visoke plasmane i medalje. Ne treba sada prognozirati, ali zemlja koja ima jake ekipne sportove, niz vrhunskih pojedinaca, ima čemu da se nada.

Nije naodmet da se podsetimo u najkraćim crtama dosadašnjih učešća na Olimpijskim igrama pod imenom Srbija.

Stokholm 1912 – Učestvovali su Dušan Milošević u trci na 100 m (treći u kvalifikacijama) i Dragutin Tomašević u maratonu (37. mesto );

Peking 2008 – Učestvovala su 92 takmičara u 11 sportova (ekipni: vaterpolo, ženska i muška odbojka, fudbal). Osvojene su tri medalje (0, 1, 2): srebro – Milorad Čavić (plivanje), bronze – vaterpolisti i Novak Đoković (tenis)

London 2012 – 115 sportista u 12 sportova (ekipni: vaterpolo, muški rukomet, muška i ženska odbojka). Osvojene su četiri medalje (1, 1, 2): zlato – Milica Mandić (tekvondo), srebro – Ivana Maksimović (streljaštvo), bronza – Andrija Zlatić (streljaštvo) i vaterpolisti.

Rio de Žaneiro 2016 – 103 sportista u 14 sportova (ekipni: vaterpolo, ženska odbojka, muška i ženska košarka) Osvojeno je osam medalja (2, 4, 2): zlato – Davor Štefanek (rvanje), vaterpolisti, srebro – Tijana Bogdanović (tekvondo), Marko Tomićević/ Milenko Zorić (kajak), odbojkašice, košarkaši, bronze – Ivana Španović (atletika), košarkašice.

Tokio 2021 – 87 sportista u 15 sportova (ekipni: vaterpolo, muška košarka 3h3, ženska odbojka). Rekordnih devet medalja su osvojili (3, 1, 5): zlato – Milica Mandić (tekvondo), vaterpolisti, Jovana Preković (karate), srebro – Damir Mikec (streljaštvo), bronza – Tijana Bogdanović (tekvondo), košarka 3h3, Milenko Sebić (streljaštvo), Zurab Datunašvili (rvanje), odbojkašice.

Na dosadašnjim takmičenjima Srbija je osvojila 24 olimpijske medalje (šest zlatnih, sedam srebrnih i 11 bronzanih). Milica Mandić ima dva zlata kao i vaterpolisti koji uz to imaju i dve bronze. Najmanji broj sportista je bio u Tokiju, ali je na tim Igrama osvojen najveći broj odličja. U Parizu će Srbija imati rekordnih pet reprezentacija u ekipnim sportovima plus košarkaška ekipa 3h3.



Izvor: Politika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar