Proslava Dana MUP-a i policije u slici i reči: Pogledajte najupečatljivije momente (FOTO)

Ministar Dačić je čestitao praznik svim pripadnicima MUP-a koji su, kako je rekao, i sada, na svoj praznik, na zadacima čuvanja bezbednosti naših građana, njihove imovine i bezbednosti naše države

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: MUP Srbije

Danas je održana centralna svečanost povodom obeležavanja Dana MUP i Dana policije. Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija, na Duhove, odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.

Foto: MUP Srbije

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručio je danas, da su srpske policijske snage stub bezbednosti i sigurnosti naše države i građana i istakao da će Ministarstvo, uz neizmernu podršku predsednika i Vlade Srbije, nastaviti da ulaže u bolje uslove rada svih pripadnika MUP kako bi se još efikasnije suprotstavljali svim izazovima.

Foto: MUP Srbije

Ministar Dačić je čestitao praznik svim pripadnicima MUP-a koji su, kako je rekao, i sada, na svoj praznik, na zadacima čuvanja bezbednosti naših građana, njihove imovine i bezbednosti naše države.

Foto: MUP Srbije

„Policija i organi unutrašnjih poslova su i danas, 162 godine od događaja na Čukur česmi u Beogradu, temelj države Srbije, zaštitnik njenog pravnog poretka i čuvar bezbednosti svih naših građana. Od 1811. godine i prvog Ministarstva unutrašnjih poslova, preko formiranja Žandarmerije 1860. godine, srpska policija je prošla kroz čitavu istoriju promena, unapređenja i modernizacije. I pri tome uloga policajca i pripadnika MUP-a nije samo posao, već predstavlja
temelj našeg društva i države“, istakao je ministar Dačić i dodao da je, nažalost, u našoj istoriji, i to ne tako davno, bilo perioda kada država nije vodila dovoljno računa o svojoj policiji i uopšte o organima unutrašnjih poslova i njihovim pripadnicima, istakavši da su ta vremena nepovratno iza nas.

Foto: MUP Srbije

Ministar Dačić istakao je da su MUP i policija kao njegova okosnica već godinama predmet najveće brige države jer oni to zaslužuju kao stub pravne države i bezbednosti naše zemlje i naglasio da na ovaj dan želi da se „setimo svih pripadnika MUP i policije koji su dali svoje živote za odbranu i bezbednost zemlje“.

Foto: MUP Srbije

„Dugujemo i njima i njihovim porodicama neizmernu zahvalnost. Dame i gospodo, nema jake države bez jake vojske i policije. Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija biće i dalje jedan od najjačih stubova naše države i bezbednosti građana. Pozivam građane da budu ne samo prijatelji policije, već i partneri na zajedničkom poslu. Pozivam pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova i policije da ne zaborave da su oni ti koji čine razliku između dobra i zla. Zato se svakoga dana setite svoje misije i jačajte ugled i poštovanje policije“, rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Foto: MUP Srbije

Dačić se ovom prilikom zahvalio predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na neizmernoj podršci Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Foto: MUP Srbije

„Zahvaljujući vašoj podršci naše policijske snage su iz dana u dan sve bolje i opremljenije, sa sigurnijom egzistencijom što je i dalje kao rezultat dalo da srpska policija bude spremna i sposobna da se izbori protiv svake vrste kriminala, pa sve do savremenih izazova u oblasti bezbednosti. Ministarstvo unutrašnjih poslova je u poslednjim godinama i deceniji, uložilo značajne napore u modernizaciju opreme, unapređenju u vidu obuka i poboljšanja radnih uslova za sve pripadnike policijskih snaga. Oni nisu samo ulaganje u tehnologiju, već i u ljude, u vašu sigurnost, vašu efikasnost i vašu sposobnost da odgovorite na sve izazove“, naglasio je ministar Dačić.

Foto: MUP Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je zadovoljan rezultatima rada pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova – smanjenjem stope opšteg kriminaliteta i smanjenjem stope počinjenih najtežih krivičnih dela i naglasio da je uveren da će procenti, ali i apsolutni brojevi po tom pitanju padati i u narednom periodu zahvaljujući njihovom trudu, radu i angažmanu.

Foto: MUP Srbije

„Živimo u svetu u kojem nema sigurnosti, nema stabilnosti i nemoguće je sagledati sa lakoćom šta je to što će se zbivati već do kraja godine, a kamoli planirati mnogo toga za budućnost. Zato moramo da razmišljamo o svojoj zemlji i da budemo dobro pripremljeni za svaki mogući scenario, da dobro razumemo šta je to što se događa u svetu, šta je to što se događa u Evropi i gde se u svemu tome nalazi naša Srbija. U skladu sa tim, posao MUP – svih rodova policije uvek je bio, a biće još važniji, bezbednost svih naših građana od presudnog je interesa za Republiku Srbiju i verujem da ćete i snažnije nego do sada uspeti da taj posao obavite na najbolji mogući način“, rekao je predsednik Vučić.

Foto: MUP Srbije

Predsednik je istakao da je naša policija narodna policija i da je uvek uz svoj narod.

Foto: MUP Srbije

„Naša policija je narodna policija, uvek je bila uz svoj narod kada je bilo najteže, kada je trebalo žrtvovati svoje živote na Kosovu i Metohiji, naši policajci su bili sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji. Više od 300 srpskih policajaca izgubilo je živote u istinski neravnopravnoj borbi i protiv albanskih terorista i protiv NATO. Hvala im na tome i Srbija nikada neće zaboraviti njihovu žrtvu“,
naglasio je Vučić.

Foto: MUP Srbije

Predsednik Vučić je dodao da su „srpski policajci uvek tu da prime najteže udarce, srpski policajci su uvek krivi svima za sve, ali je srpski policajac uvek prvi kojeg svako od nas pozove kada mu je bilo šta potrebno i kada bilo šta očekuje od svoje države“.

Foto: MUP Srbije

„Zato vas molim da ostanete baš takva narodna policija, baš takva kakvu narod želi, baš takva kakvu smo oduvek hteli. Da uvek budete uz svoj narod i uz svoje ljude, da izvršavate svoje zadatke i naređenja onako kako to po službenoj dužnosti morate, ali da vam se nikad više ne ponovi da morate da izvršavate one zadatke koje ne samo da niste hteli, već ni ljudski niste mogli da izvršavate. Da vam nikada više izručenje srpskih državljana u džakovima ne bude nametano kao posao, a znam koliko ste se tome protivili i znam koliko ste se borili da sačuvate, ne samo svoj obraz, već obraz svoje države“, istakao je Vučić.

Foto: MUP Srbije

Predsednik Vučić je zamolio pripadnike policije da imaju jednak odnos prema svim građanima, da posebno štite žene, kao i da se posebna pažnja posveti porodičnom nasilju, ali i svim drugim problemima. Govoreći o klimatskim promenama, predsednik je naveo da su zato i kupljena dva
najmodernija ruska helikoptera.

„Veoma je važno da budemo spremni za gašenje požara svuda, zato smo kupili dva najmodernija, najsavremenija ruska helikoptera, zato kupujemo dodatnu opremu za naše vatrogasce, zato što sam siguran da ćemo taj posao imati ne samo u Srbiji tokom letnjih meseci, već u čitavom regionu. Uvek budite spremni da pomognete našim komšijama, našim prijateljima, ukoliko se ukaže potreba da to učinite“, poručio je predsednik Vučić.

Predsednik se zahvalio pripadnicima MUP-a i njihovim porodicama. Najavio je nastavak modernizacije i poboljšanje životnog standarda pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Svaki pedalj zemlje Srbije mora da bude siguran, naša deca moraju bezbedno da idu u školu, moraju bezbedno da se vraćaju kućama i svaki naš grad i selo mora da bude potpuno bezbedno i sigurno za svakog našeg čoveka. Teški i veliki zadaci su pred vama. Želim vam da ih disciplinovano, odgovorno, savesno ispunjavate u budućnosti. Dobitnicima nagrada čestitam, svima čestitam praznik i želim vam dobro zdravlje, mnogo uspeha i beskrajno hvala za sve što činite za našu Srbiju“, poručio je predsednik Vučić.

Na svečanosti su najzaslužnijim pripadnicima MUP uručene zlatne, srebrne i bronzane medalje za hrabrost, posvećenost i zasluge.

Centralnoj svečanosti povodom obeležavanja Dana MUP i Dana policije prisustvovali su i premijer Srbije Miloš Vučević, predsednica Skupštine Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije i druge visoke zvanice.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar