Za­što Jakov Mi­la­to­vić još ne ime­nu­je am­ba­sa­do­re

"Za­bri­nja­va či­nje­ni­ca da vla­da još uvek ni­je pred­lo­ži­la kan­di­da­ta za am­ba­sa­do­ra pri NA­TO-u ima­ju­ći u vi­du da je već odav­no to me­sto upra­žnje­no"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube

Na­kon što su me­se­ci­ma ne sa­mo no­vi­na­ri već i za­in­te­re­so­va­na jav­nost, pi­ta­li za­što pred­sed­nik Cr­ne Go­re Ja­kov Mi­la­to­vić ne ime­nu­je am­ba­sa­do­re Cr­ne Go­re u ze­mlja­ma u ko­ji­ma i da­lje ni­su po­sta­vlje­ni, usle­dio je od­go­vor da „deo kan­di­da­ta za am­ba­sa­do­re ni­je bio na li­ni­ji spolj­no­po­li­tič­ke agen­de, ne­ki su ima­li dvoj­na dr­ža­vljan­stva”.

„Pred­sed­nik Cr­ne Go­re je­di­ni je ko­ji je oba­vio raz­go­vo­re sa svim kan­di­da­ti­ma za am­ba­sa­do­re, od ko­jih ne­ki ni­su ni bi­li na li­ni­ji pro­kla­mo­va­ne spolj­no­po­li­tič­ke agen­de, dok su ne­ki ima­li i dvoj­na dr­ža­vljan­stva”, sa­op­šti­la je sa­vet­ni­ca pred­sed­ni­ka Cr­ne Go­re za spolj­nu po­li­ti­ku Ma­ri­ja La­kić Bar­fus.

Nje­no jav­no obra­ća­nje usle­di­lo je na­kon što je mi­ni­star spolj­nih po­slo­va Fi­lip Iva­no­vić po­vo­dom (ne)ime­no­va­nja am­ba­sa­do­ra re­kao: „Či­ni­mo sve da am­ba­sa­do­ri bu­du što pre ime­no­va­ni, če­ka se od­lu­ka (Ja­ko­va) Mi­la­to­vi­ća”.

Ma­ri­ja La­kić Bar­fus je na­ve­la da je ka­bi­net pred­sed­ni­ka do­bio „pred­log vla­de za ime­no­va­nje se­dam am­ba­sa­do­ra, od če­ga su čak če­ti­ri po­li­tič­ko-par­tij­ska ime­no­va­nja, a tri su iz re­da ka­ri­jer­nih di­plo­ma­ta, iako je deo po­li­tič­kih po­sta­vlja­nja i pro­ce­nat od 30 po­sto po­sta­vljen za­ko­nom”. Do­da­la je da je pred­sed­nik Cr­ne Go­re „po­sled­nja oso­ba ko­joj se mo­že spo­či­ta­ti ne­a­žur­nost i ka­šnje­nje ka­da se ra­di o te­ma­ma od dr­žav­nog in­te­re­sa, a pi­ta­nje po­sta­vlja­nja am­ba­sa­do­ra je­ste ta­kva te­ma”.

Ona po­sta­vlja pi­ta­nje: ka­ko je mo­gu­će da ne­ki od po­ten­ci­jal­nih kan­di­da­ta ni­su ni is­pu­nja­va­li za­kon­ske uslo­ve za ime­no­va­nje?

„Raz­u­me­mo di­na­mi­ku ko­ju na­me­ću par­tij­ski do­go­vo­ri, ali pred­log ne do­la­zi od po­li­tič­kih par­ti­ja, već od vla­de, od ko­je se oče­ku­je da pred­lo­ži kan­di­da­te ko­ji is­pu­nja­va­ju za­kon­ske uslo­ve, ko­ji raz­u­me­ju spolj­no­po­li­tič­ke ci­lje­ve na­še ze­mlje i ko­ji će spro­vo­di­ti ne par­tij­ske, ne­go dr­žav­ne in­te­re­se”, oce­ni­la je sa­vet­ni­ca pred­sed­ni­ka Cr­ne Go­re za spolj­nu po­li­ti­ku. „Po­li­ti­za­ci­ja di­plo­mat­ske mre­že do­dat­no je pro­ble­ma­ti­zo­va­na kroz pri­zmu ime­no­va­nja po­li­tič­kih am­ba­sa­do­ra u cen­tri­ma ko­je po­sma­tra­ju kao ma­ti­cu”, na­po­me­nu­la je ona.

„Za­bri­nja­va či­nje­ni­ca da vla­da još uvek ni­je pred­lo­ži­la kan­di­da­ta za am­ba­sa­do­ra pri NA­TO-u ima­ju­ći u vi­du da je već odav­no to me­sto upra­žnje­no, a da je je­dan od glav­nih spolj­no­po­li­tič­kih pri­o­ri­te­ta ja­ča­nje kre­di­bi­li­te­ta unu­tar NA­TO sa­ve­za”, is­ti­če Ma­ri­ja La­kić Bar­fus.

Na va­žnost hit­nog ime­no­va­nja am­ba­sa­do­ra pri NA­TO-u, ka­ko na­vo­di, do­bro­na­mer­no je uka­zi­va­no i od stra­ne sa­ve­zni­ka.

„Još uvek ne­ma­mo pred­log ni za stal­nog pred­stav­ni­ka pri UN u Nju­jor­ku, ima­ju­ći u vi­du na­šu kan­di­da­tu­ru za ne­stal­nu čla­ni­cu Sa­ve­ta bez­bed­no­sti Uje­di­nje­nih na­ci­ja 2026–2027. I ovo ime­no­va­nje je tre­ba­lo da bu­de pri­o­ri­tet”, do­da­la je ona. „Isto­vre­me­no, iako se če­sto go­vo­ri o ja­ča­nju od­no­sa sa su­se­di­ma, vla­da ni­je pred­lo­ži­la ni am­ba­sa­do­ra u Hr­vat­skoj, Bo­sni i Her­ce­go­vi­ni i Al­ba­ni­ji.”



Izvor: Politika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar