Zanimljiv trend na tržištu automobila: Traže se polovnjaci, prodaja novih opada

Prema poslednjim podacima, prodaja novih automobila u zemljama Evropske unije pala je prošlog meseca za tri odsto u odnosu na isti mesec 2023. godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/manfredrichter

Prema poslednjim podacima, prodaja novih automobila u zemljama Evropske unije prošlog meseca pala je za tri odsto u odnosu na isti mesec 2023. godine, dostigavši 911.697 jedinica.

Prodaja novih automobila na tržištu zemalja Evropske unije (EU) pala je u maju za tri odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, prenosi Fenix.

Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) objavilo je podatke o registraciji novih automobila u Evropskoj uniji za maj.

Prema poslednjim podacima, prodaja novih automobila u zemljama Evropske unije pala je prošlog meseca za tri odsto u odnosu na isti mesec 2023. godine, dostigavši 911.697 jedinica.

Kako se navodi, 35,5 odsto novih automobila prodatih u zemljama članicama EU su benzinci, 29,9 odsto hibridi, 13 odsto dizel, 12,5 odsto električni, 6,5 odsto plug-in hibridi, a 2,6 odsto vozila koja koriste druge vrste gorivo.

Prodaja električnih automobila u maju je pala na 114.308 jedinica, što je 12 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

U odnosu na isti period prošle godine, prodaja novih automobila u maju je smanjena za 6,6 odsto u Italiji, 4,3 odsto u Nemačkoj i 2,9 odsto u Francuskoj, dok je u Španiji porasla za 3,4 odsto.

U periodu januar-maj ove godine ukupna prodaja novih automobila porasla je za 4,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine i dostigla 4,5 miliona jedinica.



Izvor: Fenix-magazin.de

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar